Το νερό είναι ο άνθρακας του μέλλοντος

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 23.11.2016, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την ανάπτυξη Υποδομών Εναλλακτικών καυσίμων και την απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας και λοιπές διατάξεις».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα την ενσωμάτωση της Οδηγίας 94/2014 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων κ.λπ. Επειδή, όμως, η συζήτηση πήρε και έναν άλλον χαρακτήρα γενικότερα από τους εισηγητές, κύριοι της Αντιπολίτευσης, σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της χώρας, θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάποια ζητήματα.

Καταρχάς, εφαρμόζεται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ο τομέας της ενέργειας έχει καθοριστική θέση σε αυτή την πολιτική. Η Ελλάδα τείνει να γίνει ενεργειακός κόμβος, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κάτι το οποίο είναι ζητούμενο.

Κάποιοι εδώ μέσα ακούσαμε να αναπολούν το παρελθόν, αλλά πρέπει να πούμε δύο, τρία ζητήματα. Ακούσαμε για τον TAP και ακούσαμε για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο TAP υπεγράφη από την παρούσα Κυβέρνηση και μάλιστα με αντισταθμιστικά οφέλη τριάντα δύο εκατομμύρια ευρώ -πολύ παραπάνω από τα έντεκα, που είχε συμφωνήσει η προηγουμένη κυβέρνηση. Να πω δε για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, ότι και αυτός υπογράφτηκε από τη νυν Κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή εκπονείται ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, που έχει ανάγκη η χώρα μας, μετά από χρόνια, με βάση βέβαια πάντα το πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030, όπως το βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όπως είπαμε και πριν, το οποίο στις Επιτροπές είχε μια ευρεία αποδοχή, με την έννοια ότι έγινε δεκτό όχι μόνο από τους κυβερνητικούς εταίρους. Η ενσωμάτωση αυτής της Oδηγίας ανοίγει, λοιπόν, ένα παράθυρο στο όχι πια μακρινό μέλλον, σε ένα μέλλον που τα οχήματα θα κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα και θα έχουν μηδενικούς ή ουδέτερους ρύπους.

Λίγα χρόνια πριν, ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η πιο ρυπογόνα ίσως δραστηριότητα –και μιλάω για τις μεταφορές- θα μετασχηματιζόταν με τέτοιο τρόπο, ώστε σε λίγα χρόνια να είναι καθαρή δραστηριότητα;

Σε σχέση με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, είμαστε από τις έξι χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης, οι οποίες ενσωματώνουν αυτήν την Οδηγία. Και το περιθώριο για την ενσωμάτωση, απ’ ό,τι γνωρίζω –και ελέχθη και στην Επιτροπή- έληγε στις 18 Νοεμβρίου. Θα έχουμε οχήματα που θα κινούνται όχι πια με ντίζελ και βενζίνη, αλλά με βιοκαύσιμα, υδρογόνο, ακόμα και ηλεκτρισμό. Για να μπορέσει όμως αυτό να γίνει δυνατό, πρέπει και να αναπτυχθούν και οι αντίστοιχες υποδομές. Πρέπει δηλαδή, να το πω απλοϊκά, να υπάρχουν και τα αντίστοιχα «υδρογονάδικα», όπως έχουμε μέχρι σήμερα τα βενζινάδικα, όπου τα οχήματα που κινούνται με κυψέλες καυσίμου με υδρογόνο να μπορούν να ανεφοδιάζονται με το αναγκαίο υδρογόνο ή να υπάρχουν επίσης, σημεία φόρτισης με ηλεκτρικό ρεύμα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ακριβώς αυτή η Οδηγία που ενσωματώνουμε προβλέπει αυτήν τη δημιουργία υποδομών εναλλακτικών καυσίμων LNG, CNG, υδρογόνο, ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση στοιχεία του 2015 τα ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα αυξάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Πρωταγωνιστές σε αυτήν τη διαδικασία βέβαια είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και οι χώρες της Ασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτοπόρος της βιώσιμης ενέργειας, της προώθησης των ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας, των μεταφορών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Ποιοι είναι οι ενεργειακοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030; Αφορούν και είναι 40% μείωση αερίων του θερμοκηπίου, εισαγωγή, διείσδυση ΑΠΕ 27% και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας επίσης 27%. Οι στόχοι αυτοί συμβάλλουν στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου, που τέθηκε πέρσι τον Δεκέμβρη στο Παρίσι με την COP 22.

Με τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για υγροποιημένο φυσικό αέριο για την κίνηση πλοίων, μιας και τα πλοία είναι δυνατόν να διαθέτουν τον κατάλληλο κρυογενικό εξοπλισμό, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχουν σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε απομακρυσμένα λιμάνια της χώρας, εγκαταστάσεις για τον επαρκή ανεφοδιασμό των πλοίων με LNG.

Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τον ανεφοδιασμό των πλοίων που προσαρμόζονται στους λιμένες της χώρας, όσο και για τον εφοδιασμό των οικισμών με φυσικό αέριο, αφού είναι δικαίωμα και των νησιωτικών οικισμών να μπορούν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο με παράλληλη μείωση της χρήσης πετρελαίου, τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στη χρήση για θέρμανση τους θερμούς χειμερινούς μήνες.

Η μείωση της χρήσης πετρελαίου στα νησιά της χώρας, η αντικατάστασή του με φυσικό αέριο είναι προφανές ότι θα συμβάλλει και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αφού το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον. Ίδιο θα συμβεί και με τη χρήση του CNG από τα οχήματα για την κίνησή τους, αφού πάλι το φυσικό αέριο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον από τα υγρά καύσιμα, όσο και από το υγραέριο.

Σημαντικό, λοιπόν, είναι η δημιουργία αυτών των υποδομών τόσο για διάθεση υδρογόνου, όσο και για τη δημιουργία σημείων ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Και οι δύο τύποι οχημάτων αυτοί έχουν ελάχιστους ρύπους, αφού τα μεν ηλεκτρικά έχουν ελάχιστους ρύπους ή δεν εκλύουν, τα δε οχήματα με καύσιμο υδρογόνο έχουν καυσαέριο, τι άλλο, πέρα από το νερό.

Οι δύο τύποι οχημάτων δηλαδή τα ηλεκτροκίνητα και τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου βρίσκονται σήμερα στις προτεραιότητες της ανάπτυξης ερευνητικών δραστηριοτήτων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου. Ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με τα βιοκαύσιμα. Πρόσφατα, τη Δευτέρα πήγαμε με την Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου στο ΚΑΠΕ και είδαμε σημαντικές επιστημονικές πρωτοβουλίες και έρευνες που γίνονται εκεί.

Πολλά σχέδια για καθαρές μετακινήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα. Στην Ισλανδία είχε καταστρωθεί σχέδιο για πλήρη μετατροπή όλων των οχημάτων και του αλιευτικού της στόλου σε κίνηση με υδρογόνο μέχρι το 2020, ένα σχέδιο όμως που αναβλήθηκε για το 2050 λόγω οικονομικής κρίσης.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου έχει εκπονήσει σχέδιο για καθαρό Λονδίνο. Μέχρι το 2018 όλα τα οχήματα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, που θα εισέρχονται στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών, να κινούνται με υδρογόνο ή να είναι ηλεκτροκίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πρόταση που συζητείται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας. Όπως ανακοινώθηκε στο Μαρακές πρόσφατα στην COP 22 για την κλιματική αλλαγή, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης που έγινε παράλληλα με τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, η εκπρόσωπος της Γερμανικής Βουλής ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει ψήφισμα ώστε όλα τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν από το 2030 στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μηδενικών εκπομπών.

Η ηλεκτροκίνηση, λοιπόν, των αυτοκινήτων φαίνεται να είναι μια λύση στις οδικές μεταφορές. Όπως προανέφερα, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 να υπάρχει διείσδυση των ΑΠΕ στο 27%. Όμως το υπόλοιπο καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, από λιγνίτη, από λιθάνθρακα, από πετρέλαιο. Σημειώνω δε ακόμη και σε προηγμένες, όπως λέμε, χώρες, παράδειγμα στη Γερμανία, η ηλεκτροπαραγωγή ακόμη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα κι έτσι τολμώ να πω ότι η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων δεν είναι εντελώς ανώδυνη για το περιβάλλον.

Αντίθετα, ο τύπος οχημάτων που μπορεί να φέρει απεξάρτηση ουσιαστική από τα ορυκτά καύσιμα είναι τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Άλλωστε η οικονομία του υδρογόνου μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, όπως ονειρεύτηκε ο μεγάλος οραματιστής του προ-προηγούμενου αιώνα, ο Ιούλιος Βερν, ο οποίος είχε πει: «Το νερό είναι ο άνθρακας του μέλλοντος».

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: