Ομιλία Χ. Καφαντάρη στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ’ ΑΛΛΑ …

Βρισκόμαστε σε ένα συνέδριο της Αριστεράς, αλλιώτικο από τα άλλα. Κάτι,  που για πολλούς από μας φαινόταν όνειρο άπιαστο, δηλαδή  η Αριστερά να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας,  είναι γεγονός. Και όμως, Αριστερά στη κυβέρνηση και  μάλιστα η χώρα σε  συνθήκες επιτροπείας.

Σε αυτό το τοπίο  μέσα στις αβεβαιότητες  της σύνθετης και ασταθούς πραγματικότητας  η ευθύνη είναι μεγάλη, οφείλουμε να αντέξουμε  σύντροφοι στον ιδιότυπο πόλεμο  τον οποίο βιώνουμε.

Διότι είμαστε σε συνθήκες πολέμου, χάνουμε μάχες, κερδίζουμε χρόνο, συνεχίζουμε  και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε, τελικά να νικήσουμε.

Το συνέδριό μας καλείται στις πολεμικές αυτές συνθήκες να χαράξει τον  νέο οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια παράλληλα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με την Ευρώπη σε αναζήτηση ταυτότητας μεταξύ του Brexit και της ανόδου της ακροδεξιάς από τη μια και  λαούς και χώρες, κύρια του νότου, να διαφοροποιούνται αργά αλλά σταθερά, να στέκονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες  πολιτικές λιτότητας, να δημιουργούνται νέες συμμαχίες, η σοσιαλδημοκρατία να  προβληματίζεται με την στάση της, καλούμαστε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα  διαμορφώνοντας αυτό τον νέο χάρτη,  δηλαδή, το πολιτικό εκείνο σχέδιο που θα εξυπηρετήσει τον στόχο μας.

Δεν είναι το συνέδριο προσωπικό μας ζήτημα, Είναι ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης. Ευθύνη, λοιπόν, και ωριμότητα πρέπει να μας χαρακτηρίζει.

Η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού ναι μεν ήταν δύσκολη  και αναλάβαμε την ευθύνη για αυτό, όπως μόνο η αριστερά μπορεί,  αλλά  είχε και βαθμούς ελευθερίας τις οποίες αξιοποιήσαμε για να αφήσουμε ίχνη αριστερού αποτυπώματος.

Αριστερό αποτύπωμα ισχυρό θα έλεγα δεν είναι το χτύπημα της διαφθοράς και διαπλοκής  και η μεγάλη μάχη που δόθηκε και δίνεται για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τη νομιμότητα στο χώρο χτυπώντας συμφέροντα δεκαετιών του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος;

….. δεν είναι  η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων;

…..το ξαναστήσιμο του δημοσίου συστήματος υγείας; Και η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας;

….η ενίσχυση της δημόσια παιδείας;

….. η μικρή μείωση της ανεργίας;

… τα σημαντικά βήματα μεταρρύθμισης στο δημόσιο;

Αλλά κυρίως η σταδιακή ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας,  η αναβάθμισή της πατρίδας μας γεωπολιτικά  στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της εφαρμογής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που εξειδικεύεται ιδιαίτερα στον  τομέα της ενέργειας.

Επανερχόμενοι σταδιακά στην κανονικότητα, έχοντας κλείσει ουσιαστικά την Α’ Αξιολόγηση, οφείλουμε όμως σύντροφοι και συντρόφισσες  να κάνουμε περισσότερα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη, να κάνουμε πράγματα που δεν έχουν σχέση με μνημόνια και δεσμεύσεις,  σε αρκετά, όμως, μπορεί να έχουμε αργήσει κιόλας.

Ευαγγελιζόμαστε τη δίκαιη ανάπτυξη. Δίκαιη για τους πολλούς  με κοινωνική ανταποδοτικότητα, με θέσεις εργασίας, με αναζωογόνηση της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα  και κύρια  με τη προστασία του συλλογικού κοινού αγαθού, του οποίου όλοι είμαστε ιδιοκτήτες, που είναι το περιβάλλον. Οι σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή,  πρέπει να αποτελούν διάσταση, της όποιας αναπτυξιακής μας πρότασης, εμποτίζοντας όλες τις πολιτικές μας.

Δεν μπορούμε να  μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη

  • χωρίς πολιτικές καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας
  • χωρίς ορθολογική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων, με παράλληλη εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας, τομέα στον οποίο η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα, και δίνει προτεραιότητα
  • χωρίς μέτρα σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές
  • χωρίς μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη, παράλληλα με πολιτικές δημιουργίας μεγάλων χώρων πρασίνου, με χωροταξικό σχεδιασμό, νέες χρήσεις γης κ.λ.π.
  • χωρίς ενίσχυση των ΜΜΜ φιλικών στο περιβάλλον κ.α.π.

Σύντροφοι και συντρόφισσες θα συνεχίσουμε τον  αγώνα, η ιστορία μας και οι ανάγκες των καιρών το απαιτούν. Θα δώσουμε τη τελική μάχη και θα κερδίσουμε, γιατί

«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει»

Χ. Καφαντάρη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: