Παρέμβαση Χ. Καφαντάρη σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Αττικής και τον Κηφισο

Παρέμβαση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, όπου έγινε ενημέρωση από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής (Περίοδος 2015-2019) (12.10.2016).

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Καταρχάς, χαιρόμαστε που έχουμε μαζί μας την κυρία Δούρου, την Περιφερειάρχη της μεγαλύτερης περιφέρειας, όχι μόνο της Ελλάδας – διορθώστε με αν κάνω λάθος – αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ πολύ σημαντική την εκτενή ενημέρωση που μας έκανε και την τοποθέτησή της. Θεωρώ πολύ σημαντικό που ξεκίνησε και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, που σημαίνει ότι και ο προγραμματισμός της Περιφέρειας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αττικής. Έχοντας ρίξει μια ματιά και στα έντυπα που μας έδωσε, την καταγραφή πεπραγμένων κ.λπ., βλέπω πραγματικά και από αυτά τα οποία μας είπε, πάρα πολλά ζητήματα της μισής Ελλάδος, γιατί ουσιαστικά η Περιφέρεια Αττικής είναι γύρω στο 40% του πληθυσμού της χώρας μας, θα ήθελα να πω δυο ζητήματα που θεωρώ πολύ σημαντικά από αυτά τα οποία άκουσα.

Πρώτα από όλα, αντιμετωπίζω πολύ θετικά τα θέματα της αντιμετώπισης της ηχητικής ρύπανσης, μια ρύπανση η οποία είναι υποτιμημένη. Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε μόνο για το νέφος, για παράδειγμα, και θα πω και για αυτό μετά, όμως για το θόρυβο δεν το ακούμε πάρα πολύ. Θα ήθελα να πω, λοιπόν, ότι και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην αντίστοιχη διεύθυνση έχουν εκπονηθεί εδώ και χρόνια χάρτες θορύβου. Έχουν προχωρήσει αρκετά στον τομέα αυτό και είναι πολύ σημαντικό που η Περιφερειάρχης ασχολείται με το ζήτημα, διότι είναι ένας ρύπος και ο ήχος.

Δεύτερον, θα ήθελα να μας πει κάτι παραπάνω σε σχέση με την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επειδή γνωρίζω ότι από το Δεκέμβριο του 2014, νομίζω, το Υπουργείο έχει στηρίξει την Περιφέρεια Αττικής με τεχνογνωσία για να μετρώνται οι ρύποι της Περιφέρειας Αττικής από την Περιφέρεια. Αυτό το μοντέλο συνεργασίας πώς προχωράει; Διότι όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν δικό τους σύστημα, ενώ η Αττική μέχρι τώρα παρακολουθείτο κεντρικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τρίτον, από τέσσερα με πέντε χρόνια πριν που είχα κάποια σχέση με την Περιφέρεια Αττικής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, όχι επί της δίκης σας θητείας, κυρία Δούρου, και παρακολουθούσα τα περιφερειακά συμβούλια – ο κ. Δημαράς θα το επιβεβαιώσει αυτό – θυμάμαι ότι ψηφίζαμε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη σύνδεση Αθήνας – Αίγινας, για αυτόν τον αγωγό που θα μεταφέρει νερό στην Αίγινα και θεωρείται τέσσερα με πέντε χρόνια πριν σχεδόν δεδομένο ότι προχωράει και γίνεται. Έρχομαι σήμερα και ακούω από την κυρία Δούρου για το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή, αν προχωρήσει, – που πιστεύω ότι θα προχωρήσει με βάση αυτά που ακούσαμε – και θα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα, πέρα από εξαγγελίες που γίνονται επί πολλά χρόνια, για να υλοποιηθεί κάποτε.

Τέλος, από το φυλλάδιο αυτό που μας μοιράσατε, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο κομμάτι που λέει «θέματα πολιτικής προστασίας». Πολιτική προστασία δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές, αλλά είναι και οι σεισμοί και οι πλημμύρες, η ρύπανση από ένα ατύχημα που μπορεί να γίνει σε μια βιομηχανία, στις μεταφορές κ.λπ. και να υπάρξει ρύπανση στο περιβάλλον. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα σοβαρά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της λειτουργίας της πολιτικής προστασίας, το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, όπως το ανέφερε και η κυρία Δούρου είναι πάρα πολύ σημαντικό στην Αθήνα.

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα και για την περιοχή του Κηφισού, όπου γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό είναι 40 χρόνια και κάποτε είχαν πνιγεί πάρα πολλοί άνθρωποι. Πέρυσι νομίζω πάλι ένα μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά από κάποιες έντονες νεροποντές. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο να υπογραφούν συμφωνίες, που είναι πάρα πολύ θετικό και δεν μιλάω μόνο για τη χώρα μας, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά είναι και να υλοποιούνται στην πράξη και να παίρνονται κάποια συγκεκριμένα μέτρα, γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο το αντιμετωπίζουμε σε όλα τα επίπεδα και στο περιβάλλον και στην αγροτική οικονομία και παντού.

Λοιπόν, θα ήθελα να μάθω από πέρυσι μέχρι φέτος αν έχουν γίνει κάποια βήματα ή κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός από την Περιφέρεια σε σχέση με τον Κηφισό; Επειδή έγινε αναφορά πριν, μιλάω για την ευρύτερη περιοχή της Β΄ Αθήνας, η οποία με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, διότι είναι μια πολύπαθη περιοχή και ιδιαίτερα υποβαθμισμένη ανά δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Άρα, τι συγκεκριμένα μέτρα έχουν παρθεί μ’ αυτό; Τί γίνεται σε σχέση με τις αρμοδιότητες; Δηλαδή, μέχρι που έχει αρμοδιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Που έχει αρμοδιότητα κάποιο Υπουργείο που εμπλέκεται σε αυτό το ζήτημα; Πώς γίνεται με τα θέματα αυτά των αρμοδιοτήτων; Αυτό αναφέρθηκε και πριν, δηλαδή ότι για ένα απλό ζήτημα είναι τέσσερις οι φορείς, οι οποίοι πρέπει να συναποφασίσουν.

Επίσης, σε ό,τι αφορά αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα σε σχέση με τον Κηφισό. Πριν από τρία χρόνια είχαμε επισκεφτεί τα Λιόσια και το Ίλιον, που είχαν μεγάλες καταστροφές στο ρέμα της Εσχατιάς κ.λπ., και τα έργα δεν είχαν προχωρήσει, τώρα βλέπω ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Λοιπόν, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς και η δράση της Πολιτικής Προστασίας για όλα αυτά τα θέματα πάντα σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι δεν θα ακούσω την απάντηση. Πρέπει να αποχωρήσω για την εκπομπή στο Κανάλι της Βουλής οπότε θα διαβάσω την απάντησή σας από τα πρακτικά.

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ:

Να πω και, αν θέλετε, το αναφέρετε στην εκπομπή στο Κανάλι της Βουλής ότι το περιφερειακό συμβούλιο που είναι και πολιτικό όργανο έχει κάνει ειδική συνεδρίαση με συζήτηση και λήψη απόφασης σε σχέση με τις συνθήκες για τις οποίες θα ασχοληθείτε στην εκπομπή την οποία μεταβαίνετε. Είναι από τους ελάχιστους φορείς.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Περί Αττικής και 30 δήμοι της χώρας μας, οι οποίοι έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες. Αυτό είναι αλήθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: