Χ. Καφαντάρη: «Θέμα Δημοκρατίας, οι Διατλαντικές Συμφωνίες TTIP και CETA»

Αναδημοσίευση άρθρου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Κυριακάτικη εφημερίδα «KONTRANEWS» της 11/09/2016.

«Από τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο και τη σύναψη ανάλογης διατλαντικής συμφωνίας γνωστής ως ΤΤΙΡ. Διαπραγματεύσεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους, καλύπτονται από πυκνό πέπλο αδιαφάνειας.

Η ΤΤΙΡ, φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Δηλαδή, στοχεύει στην εξάλειψη, όπως λέγεται από τους υποστηρικτές της, αχρείαστων γραφειοκρατικών εμποδίων και θα οδηγήσει στην αύξηση της ανάπτυξης δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη πράξη, όντως οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών, είναι χαμηλοί και οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στην εξάλειψη ή στη μείωση ή στην πρόληψη περιττών ρυθμίσεων πέραν των συνόρων, δηλαδή των αποκαλούμενων αδικαιολόγητων, μη δασμολογικών φραγμών. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την εξάλειψη κανονιστικών, ρυθμιστικών φραγμών στο τομέα της σήμανσης και των προτύπων ασφαλείας, όπως και περιβαλλοντικών προτύπων της Ε.Ε. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης, της προστασίας του περιβάλλοντος, των εργασιακών δικαιωμάτων των προσωπικών δεδομένων, του χρηματοπιστωτικού τομέα κ.λπ., μεθοδεύοντας την παράκαμψη ή την κατάργηση, στην πράξη, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνει το νομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό πολιτισμό, που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Πρώτο θύμα των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου είναι η Δημοκρατία και τα δικαιώματα των λαών, σε όφελος των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους.

Σχετικά με την Ελλάδα, θα λέγαμε ότι, η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας εγκυμονεί κινδύνους διότι, όπως και άλλες χώρες, έχει διαρκώς ελλειμματική ανταγωνιστικότητα και κατατονική παραγωγικότητα διεθνών εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν υπάρχει ανάλυση να δείξει τι θα συμβεί εξαιτίας της διαφορετικής ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών –την Ευρωπαϊκή και την Αμερικάνικη– καθώς και τις παρενέργειες που τυχόν θα υπάρξουν μεταξύ λιγότερο ανταγωνιστικών οικονομιών στις περιοχές που ανήκουν στα εσωτερικά περιβάλλοντα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Παράλληλα εγείρονται και σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα, π.χ. με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με την Κίνα, την Ρωσία, την Ινδία κ.α.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο προχώρησε πρόσφατα (Αύγουστος 2016) στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το Περιεχόμενο και τις Διαδικασίες Σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA. Πρωτοβουλία πολύ σημαντική, καθώς στην επιτροπή αυτή εξετάζονται πλευρές των εν λόγω συμφωνιών, καθώς και οι επιπτώσεις τους, με συμμετοχή, εκτός των κοινοβουλευτικών κομμάτων και φορέων, παραγόντων, κοινωνικών, επιστημονικών και κινηματικών, που συμμετέχουν στα κινήματα αποτροπής των εν λόγω συμφωνιών. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τον Οκτώβριο και το πόρισμά της θα συζητηθεί σε ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνουμε, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι το μόνο σε επίπεδο Ε.Ε., που έχει συσταθεί ανάλογη επιτροπή.

Σημαντική κινητικότητα όμως αναπτύσσεται και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόσφατα, την 6η Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε μια δημόσια εκδήλωση από την πολιτική κίνηση «Προοδευτική Συμμαχία» (Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των σοσιαλιστών), με θέμα «CETA TTIP –δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Κοινή συνείδηση για τους συμμετέχοντες, οι σοβαρές επιπτώσεις των εν λόγω συμφωνιών για τους Ευρωπαίους πολίτες, επιπτώσεις στη Δημοκρατία, το περιβάλλον, τη διατροφική ασφάλεια. Η συμφωνία για την  ΤΤΙΡ, έχει δρόμο μπροστά της και είναι πιθανό να «παγώσει» μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία και την Γαλλία το 2017, καθώς υπάρχουν και αντιδράσεις από χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο. Στην Γερμανία σημαντική και η διαφοροποίηση του σοσιαλδημοκράτη  αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ . Αντίθετα η CETA (διατλαντική συμφωνία ΕΕ και Καναδά) προχωρεί (απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου)  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικές κυβερνήσεις εμφανίζονται έτοιμες να πιέσουν για την προσωρινή εφαρμογή της, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων. Είναι προφανές, ότι με την τακτική της προσωρινής εφαρμογής γίνεται προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, που θα είναι μετά δυσκολότερο να ανατραπούν.

Κλείνοντας, ένα πλατύ ελπιδοφόρο κίνημα πολιτών, φορέων, συλλογικοτήτων, έχει αναπτυχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα κίνημα που ζητά διαφάνεια, δημοκρατία, δημοκρατική διαδικασία διαμόρφωσης της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.

Η Χαρά Καφαντάρη είναι Γεωλόγος – Βουλευτής Β’  Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: