Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (ΤΤΙΡ ΚΑΙ CETA)

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24.07.2016

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (ΤΤΙΡ ΚΑΙ CETA)

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής για την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα εξετάσει τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τις ΗΠΑ και τον Καναδά (TTIP, CETA) είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην επιτροπή αυτή θα εξεταστούν πλευρές των εν λόγω συμφωνιών, καθώς και οι επιπτώσεις τους, με συμμετοχή, εκτός των κοινοβουλευτικών κομμάτων και φορέων, παραγόντων, κοινωνικών, επιστημονικών και κινηματικών, που συμμετέχουν στα κινήματα αποτροπής των εν λόγω συμφωνιών.

Έγκαιρα, έχω τοποθετηθεί με δελτίο τύπου της 4.5.2016 όπου εκφράζω την εναντίωσή μου στις εν λόγω συμφωνίες. Έχω επισημάνει τους κινδύνους για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια συνολικά για όλη την Ευρώπη, πως με τις εν λόγω συμφωνίες πλήττονται τα δημοκρατικά δικαιώματα, η επισιτιστική μας δυνατότητα, οι θέσεις εργασίας και συνολικά το Περιβάλλον.

Την 13.6.2016 στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) στην Γενεύη , μέσα στο αρνητικό εν γένει κλίμα υπέρ των συμφωνιών, εξέφρασα την ανάγκη αποτροπής των εν λόγω συμφωνιών (σχετικό ΔΤ της 16.6.2016). Στο περιθώριο της Διάσκεψης έγινε συζήτηση με παρευρισκόμενους συντρόφους από ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες της GUE/NLG για την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ και CETA.

Θεωρώ, ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών σχετικά και υφίσταται ανάγκη δημιουργίας –ανάπτυξης ενός δυναμικού κινήματος αποτροπής . Ήδη, μια σειρά Δήμοι ανά τη χώρα έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ως «ελεύθερες ζώνες» από τις εν λόγω συμφωνίες.

Τέλος, μετά το πέρας των εργασιών της ειδικής αυτής κοινοβουλευτικής επιτροπής (στην οποία συμμετέχω ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου), θεωρώ απαραίτητο το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητήσει σε ολομέλεια το θέμα και να παρθούν σχετικές αποφάσεις.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: