Χ. Καφαντάρη: «Απλή αναλογική για σταθερότητα στη Χώρα»

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20.07.2016, κατά τη συζήτηση του σ/ν «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συνολικά στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί δεκατέσσερα διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Από την περίοδο του Μεσοπολέμου και μετά είναι ελάχιστες οι φορές που σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις εφαρμόστηκε το ίδιο εκλογικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μορφή του εκάστοτε εκλογικού συστήματος αποτελεί πεδίο διαμάχης και αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών κομμάτων, κυρίως κατά την περίοδο που προηγείται της εκλογικής αναμέτρησης. Όπως δε αναφέρει ο Σαρτόρι, το εκλογικό σύστημα αποτελεί τον πιο εξειδικευμένο χειραγωγικό μηχανισμό της πολιτικής. Γενικότερα το εκλογικό σύστημα είναι σαν χημικός καταλύτης, που κατά τις περιστάσεις μετατρέπει τις λαϊκές ψήφους σε αιρετούς αντιπροσώπους, την κοινωνική βούληση σε πολιτική βάση εξουσίας, το ρεύμα και την απήχηση των κομμάτων σε τετραετή συνήθως κοινοβουλευτική παρουσία και οντότητα και ανήκει στους ελάχιστους εύκαμπτους και ελεγχόμενους από το πολιτικό σύστημα παράγοντες αυτοδιαμόρφωσής του.

Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Αυτές τις δύο ημέρες και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν την Αίθουσα! Ακούσαμε, για παράδειγμα, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από Βουλευτίνα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναφέρει: Η λεγόμενη «αξιολόγηση» που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ –Πρασίνων έφερε νέα μέτρα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Η αλήθεια είναι άλλη. Η Κυβέρνηση αυτή ακολουθεί πιστά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ποιες όμως; Τις προεκλογικές δεσμεύσεις της στις 20 Σεπτέμβρη του 2015. Πρέπει να ξέρετε, όσο και αν θέλετε να το ξεχνάτε αυτό, ότι στις 20 Σεπτέμβρη του 2015 έγιναν εκλογές και ο ελληνικός λαός μάς έδωσε την εντολή και αναλάβαμε αυτήν την ιστορική ευθύνη να υλοποιήσουμε μία δύσκολη συμφωνία που και εσείς ψηφίσατε, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, αλλά να την υλοποιήσουμε με την κοινωνία όρθια, εφαρμόζοντας ένα παράλληλο πρόγραμμα υπέρ της κοινωνίας.

Η χώρα μας οδεύει πλέον στην κανονικότητα, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον –και γεωπολιτικά- που δεν χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση. Είναι ασταθές στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι πόλεμοι, το προσφυγικό, που έρχεται ως συνέπεια αυτών των πολέμων και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία απαιτούν πλέον εθνική συνεννόηση και συναινέσεις περισσότερο από ποτέ.

 Όλοι βέβαια στα λόγια συναινούν για συναινέσεις. Ε, λοιπόν, ένας από τους λόγους εκείνους για τους οποίους πρέπει να έχουμε ένα πάγιο σύστημα απλής αναλογικής είναι η ανάγκη αυτών των συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα, με συμφωνίες σε προγραμματικές βάσεις.

 Δεν θα πω μόνο ότι η απλή αναλογική είναι θέμα δημοκρατίας και είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, αίτημα του δημοκρατικού κόσμου, όχι μόνον της Αριστεράς. Άλλωστε υλοποιούμε προεκλογική μας δέσμευση. Θα πω ότι στις σημερινές συνθήκες είναι ο καταλύτης δημοκρατικών εξελίξεων στον τόπο μας.

Θα πει κάποιος: Ο λαός θέλει διακυβέρνηση. Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία. Το ακούσαμε αυτό πολύ εδώ μέσα. Θα απαντήσω το εξής: Ο ίδιος ο ελληνικός λαός έχει τοποθετηθεί σχετικά και με την ψήφο του. Από το 2012 ο ελληνικός λαός δεν ψηφίζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πέρα, λοιπόν, από την ισονομία της ψήφου, η απλή αναλογική ανοίγει νέους δρόμους δημοκρατικών εξελίξεων για την πατρίδα μας. Σημαίνει ανάληψη ευθύνης πολιτικής απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πέρα από τη στείρα λαϊκίστικη και ασφαλή, θα έλεγα -προσέξτε- αντιπολίτευση. Αποτελεί τρόπο ανάληψης πολιτικών ευθυνών.

Ακούσαμε χθες και από Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πριν από λίγο από συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας περί διαπλοκής, ειρωνικά σχόλια του τύπου «με την απλή αναλογική χτυπάτε τη διαπλοκή» κλπ.

Ποιοι μιλάνε για διαπλοκή, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Αυτοί που πήραν δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες; Η Εξεταστική για το τραπεζικό σύστημα, τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Επικοινωνίας είναι πρόσφατη και δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Μην πάμε πιο παλιά, βγαίνουν πάρα πολλά στην επιφάνεια πια.

Θα επανέλθω σ’ ένα θέμα που ανέφερα και πριν. Τα σύννεφα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μαζεύονται πυκνά. Οι καταστάσεις γίνονται πολύ σοβαρές και χρειάζεται πλέον εγρήγορση, ευρείες συναινέσεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν από το πολιτικό σύστημα.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, ένα σύστημα απλής αναλογικής χωρίς μπόνους, με πλαφόν εισόδου γύρω στο 3% και -προσθέτω- κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, πράγμα που πρέπει να δούμε και στη συνταγματική μεταρρύθμιση, θα μας εξασφαλίσει, θα έλεγα, ένα μέλλον σταθερότητας, δημοκρατίας, κοινωνικής ευημερίας σε μια εποχή που προοιωνίζεται ασταθής και γεμάτη προκλήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: