«Έχουμε μία άλλη πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα»

Παρέμβαση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της 08.07.2016 για τη συζήτηση του σ/ν «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις.»

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ):

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα πω ότι δεν είναι πολύς καιρός, περίπου δύο χρόνια, όταν είχαμε μια άλλη κυβέρνηση που τη στήριζαν άλλες πολιτικές δυνάμεις, να θυμηθούμε «τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα» και να θυμίσουμε το εξής: Ότι θα βγούμε από την κρίση και το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά τότε, είναι αξιοποιώντας τις εξορύξεις και τα αποτελέσματα ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, ένα γεγονός, το οποίο θα μας έβγαζε από την κρίση και θα πληρώνουμε το χρέος.

Εγώ, όμως εδώ, αγαπητοί Βουλευτές και Βουλευτίνες, θα τοποθετηθώ σε επιστημονικό επίπεδο, λόγω του ότι είμαι και γεωλόγος ακι θα πω: Για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, πέραν των ερευνών, πέραν των σεισμικών και όλων αυτών, πρέπει να γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις, πρέπει να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον οκτώ χρόνων, για να μπορεί μια χώρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να πει, ότι «προχωρώ» σε άντληση όποιων υδρογονανθράκων, πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Άρα τότε, και δυστυχώς, το άκουσα και σήμερα, μας «παραμυθιάζανε» ότι θα «λύσουμε το πρόβλημα των μνημονίων με τα πετρέλαια τα οποία υπάρχουν». Θα πω και πάλι: Οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, άρα δεν μπορούμε να πούμε αυτό το πράγμα σήμερα.

Όσον αφορά το νόμο τον οποίο είχε φέρει τότε κυβέρνηση, σε σχέση με Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, το πρότυπο Νορβηγίας κ.λπ., πρέπει να πούμε ότι άλλος είναι ο ελλαδικός χώρος, όσον αφορά το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, κι άλλο είναι η Νορβηγία όπου εκεί τα βάθη είναι πολύ χαμηλά. Υπάρχουν δηλαδή, μια σειρά παράγοντες, κάτι το οποίο βέβαια δεν ισχύει στον ελλαδικό χώρο. Επίσης, και ανάλογες γεωλογικές δομές πρέπει να υπάρχουν για να καταστήσουν εκμεταλλεύσιμο όποιο, αν υπάρχει, κοιτάσματα για να αποκαταστήσουμε έτσι, την επιστήμη.

Δεύτερον. Επειδή ακούσαμε πάρα πολλά, εγώ θα ήθελα να πω και δίνεται η ευκαιρία τώρα να μιλήσουμε επί παντός επιστητού- για το ΕΚΑΣ, για τις συντάξεις, για το Υπερταμείο κ.λπ.- θα πω πραγματικά, το καινούργιο Ταμείο, το οποίο κατόπιν διαπραγμάτευσης πέρυσι το καλοκαίρι υλοποιείται τώρα, λόγω εφαρμογής μιας συγκεκριμένης Συμφωνίας, όσον αφορά το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, η μόνη δέσμευση της χώρας μας, είναι για τις οκτώ μεγάλες αποκρατικοποιήσεις γύρω στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, αν εξασφαλίσαμε με την περσινή Συμφωνία να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, η ιδιωτικοποίηση του νερού και της Δ.Ε.Η., ήδη, μέσα από τη διαπραγμάτευση το τελευταίο εξάμηνο έχουν επιτευχθεί σημαντικά πράγματα που έχουν να κάνουν και με τον ΑΔΜΗΕΕ και τα Δίκτυα, όλοι γνωρίζουν, ο κ. Υπουργός το είχε εξαγγείλει πολλές φορές, να πω ότι αυτή η κυβέρνηση, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί τα έκαναν όλα, δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα όλοι καταλαβαίνουμε, ακόμη και τον ΤΑΠ, που είναι μια σοβαρή συμφωνία όσον αφορά τον τομέα των αγωγών, γιατί χώρα μας πάει στη διαδικασία να γίνει πραγματικά ένας ενεργειακός κόμβος, ουσιαστικά και για την Ευρώπη και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, πετύχαμε καλύτερους όρους. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα, κι αυτό πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση!

Επίσης, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην οποία είναι ενταγμένος και ο τομέας της ενέργειας, δεν μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει και αυτό φαίνεται και από τις επαφές οι οποίες γίνονται και έγιναν από το Ιράν, από τη Ρωσία, από παντού, όπου πηγαίνει και ο πρωθυπουργός και βέβαια και οι αντίστοιχοι υπουργοί.

Κλείνοντας, αναγκάζομαι να πω κάτι. Επειδή ο τέως Υπουργός, της προηγούμενης κυβέρνησης, Ενέργειας, εγώ θα το έλεγα ότι αυτά στα οποία τοποθετείται, μόνο με όρους ψυχολογίας μπορούμε να το ερμηνεύσουμε.

             Και τι θέλω να πω: Είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε άλλη κυβέρνηση, έχουμε άλλη πολιτική, έχουμε μια κυβέρνηση που προασπίζει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, που διασφαλίζει πολλά πράγματα για το συμφέρον του ελληνικού λαού και αυτή η κυβέρνηση θα μας βγάλει και από τα μνημόνια και γρήγορα και από την επιτροπεία από το 2018 και μετά. Ίσως να ενοχλεί κάποιους αυτό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε μια άλλη πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: