ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (ΕΚΕ) – ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Τοποθέτηση-Ενημέρωση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της 22.06.2016 της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την πρωτοβουλία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για την πράσινη κάρτα στη συζήτηση που έγινε στο Παρίσι, στις 18.05.2016.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

    Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το θέμα το οποίο θα αναπτύξω, είναι το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ένα ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο Παρίσι στις 18 Μάϊου, με πρωτοβουλία της  Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης,  ώστε  να παρθούν μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής μέσα από μια Οδηγία για την εταιρική κοινωνική ευθύνη από την Ε.Ε.

     Θα ήθελα να πω εδώ, ότι διατίθεται ένα δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσα και σας το δίνω μόνο και μόνο, για να δείτε τί υπέγραψα ως μέλος του Κοινοβουλίου και Πρόεδρος Επιτροπής, διότι βέβαια, σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις, εκπροσωπούμε πάντοτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ένα Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρω, επίσης, ότι το σχετικό κείμενο υπογράφηκε -εκτός από εμάς, την Ελλάδα και τη Γαλλία, που ήταν και οικοδεσπότης χώρα- από τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία και την Τσεχία. Μπορείτε να δείτε και εκεί το κείμενο.

     Σήμερα, βέβαια, έχουμε την πρόταση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης -η οποία πρέπει να σας έχει σταλεί ηλεκτρονικά- να υιοθετήσουμε σαν Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάποια πράγματα, δηλαδή την έκδοση σχετικής Οδηγίας. Η πρωτοβουλία έγινε από το Γαλλικό Κοινοβούλιο, ήταν υπό την αιγίδα του Κλοντ Μπαρτολόν (Claude Bartolone), Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ο οποίος σημείωσε, βέβαια, ότι οι εκπρόσωποι των Κυρίαρχων Εθνών και των λαών της Ευρώπης, οφείλουν να συμμετάσχουν ενεργά στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο, μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικής εμβάθυνσης, αλλά και επανίδρυσης ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδίου.

     Ανέφερε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) είναι το μεγάλο ζήτημα της εποχής μας, καθώς οι επιχειρήσεις και η οικονομία, είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η Ε.Κ.Ε. παραπέμπει στον αυτονόητο σεβασμό των αρχών, επί των οποίων έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη, τόνισε δε, ότι, στόχος της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι να συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική και περιβαλλοντική, ενώ προσέθεσε, ότι η απόσπαση των εργαζομένων δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από τις επιχειρήσεις και για αυτό είναι απαραίτητο ένα πλαίσιο Κανόνων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

     Εδώ φαίνεται ότι τα θέματα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 18/5/2016 ήταν δυο: Ένα, το θέμα της Ε.Κ.Ε. και το άλλο, Οδηγία σχετικά με δικαιώματα, με την απόσπαση των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τρίτες Χώρες και σχετικά. Θα αναφερθούμε, σήμερα, βέβαια, και με βάση την πρόταση του Γαλλικού Κοινοβουλίου στο κομμάτι της Ε.Κ.Ε. Πριν, όμως, προχωρήσω, θα ήθελα να δώσω, πιο συγκεκριμένα, κάποιους ορισμούς.

     Τι είναι η Ε.Κ.Ε.; Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί. Μια μορφή εταιρικής αυτοδέσμευσης ενσωματωμένη σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Διαρκής δέσμευση επιχειρήσεων για συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, όπως, επίσης, των κοινοτήτων και της κοινωνίας, γενικότερα. Αυτός είναι ο ορισμός του World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), το 1998.

     Άλλη εκδοχή ορισμού είναι η εθελοντική δέσμευση επιχειρήσεων για διαχείριση δραστηριοτήτων τους με υπεύθυνο τρόπο, International Chamber of Commerce (ICC), 2002. Η έννοια, σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν, σε εθελοντική βάση, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς σε επιχειρηματικές λειτουργίες και συναλλαγές τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2001 και βέβαια, πάλι, το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι Ε.Κ.Ε. είναι η ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίδραση που έχουν στην κοινωνία.

     Το Γαλλικό Κοινοβούλιο, λοιπόν, στέλνει ένα κείμενο, στις 25/6/2015 στο Προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναφέρει την ανάγκη θεσμοθέτησης της Ε.Κ.Ε. από εθνικά Κοινοβούλια, που θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο αρχών και πρακτικών, μια εθνική στρατηγική με στόχο ανάπτυξη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Τι έχει γίνει στη χώρα μας; Από τις 21/11/2013 είχε συσταθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, το αντίστοιχο σημερινό –δε θυμάμαι αν ήταν ίδιος ο τίτλος του-ας το πούμε Ανάπτυξης, Διυπουργική Επιτροπή για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Στρατηγικής της Ελλάδας για την Ε.Κ.Ε.

     Έγινε μια σειρά συνεδριάσεων της Επιτροπής, έγινε ένας δημόσιος διάλογος και μια διαβούλευση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Στρατηγικής για την Ε.Κ.Ε., λοιπόν, γνωρίζω –και μπορεί να μας το πει μετά και ο αρμόδιος από το Υπουργείο ο κ. Γραμματέας- επικαιροποιείται σήμερα από το Υπουργείο. Ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν Κανόνες της Ε.Κ.Ε. μέσα στη δράση τους.

     Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όμως, γιατί ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία; Αυτό ξεκίνησε μετά την κατάρρευση του πύργου Ράνα Πλάζα (Rana Plaza) στην Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, την 24η Απριλίου 2014, που είχε σαν αποτέλεσμα 1.127 θύματα, κυρίως, εργαζόμενοι σε υπεργολάβους μεγάλων δυτικών οίκων μόδας. Η τραγωδία αυτή, λοιπόν, έθεσε με τον θλιβερότερο τρόπο το ζήτημα του ελέγχου και της ευθύνης των πολυεθνικών εταιρειών πάνω στης θυγατρικές τους, στους υπεργολάβους, τους προμηθευτές τους, που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ειδικά δε, σε χώρες όπου η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα δεν πληρούνται.

     Επίσης, ανέφερε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ότι μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια απόκλιση, όσον αφορά στα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται και όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και όσον αφορά στο περιβάλλον, και όσον αφορά σε μια σειρά κοινωνικά ζητήματα. Η διαδικασία, την οποία προτείνει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι η Πράσινη Κάρτα. Δεν υπάρχει σχετική Οδηγία, υπάρχει Οδηγία, όμως, για δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών επιχειρήσεων, που έχει να κάνει με την Ε.Κ.Ε. –και εδώ θέλω να πω ότι τώρα συζητάμε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας, σήμερα είχαμε δυο συνεδριάσεις και αύριο το ολοκληρώνουμε- αλλά αφορά μόνον σε δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών επιχειρήσεων.

    Να αναφέρω δε, ότι ο θεσμός της Ε.Κ.Ε. και αντίστοιχη θεσμοθέτηση και νομοθέτηση είναι πολύ προχωρημένα στον Καναδά και στις Η.Π.Α. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει κάποιους Κανόνες, γενικά, αλλά δεν είναι στο στυλ το υποχρεωτικό. Η Ε.Κ.Ε., δηλαδή η ανάληψή της, έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ζητήματα του περιβάλλοντος, στην υγεία, στο βιοτικό επίπεδο, στα δικαιώματα.

     Θα προσθέσω εδώ, ότι είναι πολύ σημαντικός και ο παράγοντας «κλιματική αλλαγή», το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και οι στόχοι που έβαλε στο Παρίσι η Παγκόσμια Κοινότητα, τον Δεκέμβριο 2015, και πρέπει να υλοποιηθεί από τις χώρες, σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει οι Κανόνες αυτοί, πλέον, από το προαιρετικό, να πάνε στο υποχρεωτικό πεδίο και να υπάρξει μια σχετική νομοθεσία.

    Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα από χώρες, οι οποίες το βλέπουν μόνον σε εθελοντική βάση και όχι σε υποχρεωτική, βάζοντας ζητήματα κόστους, γιατί πρέπει να εκπονηθούν και συγκεκριμένες μελέτες κ.λπ., ζητήματα, τα οποία, κατά την άποψή τους, θίγουν την ανταγωνιστικότητα και αυτό είναι ένα ζήτημα που στη Διάσκεψη του Παρισιού που έγινε στο Γαλλικό Κοινοβούλιο στις 18 Μαΐου συζητήθηκε πάρα πολύ από πολλές χώρες, το θέμα, δηλαδή, της ανταγωνιστικότητας.

     Δεν θα ήθελα να πω παραπάνω, θα τοποθετηθούν από ότι ξέρω και οι Γενικοί Γραμματείς που είναι πιο αρμόδιοι, εγώ έκανα μια ενημέρωση. Θεωρώ, προσωπικά, ότι σαν Κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσουμε το Κείμενο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για την Ε.Κ.Ε. Νομίζω το έχετε λάβει όλοι ηλεκτρονικά.

    Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: