«Θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης»
16/06/2016 Σχολιάστε
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Hellenic Mail»
Άρθρο της κας Χαράς Καφαντάρη* για τη Mail
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ακολουθώντας σταθερά έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη μετά την συμφωνία του περσυνού καλοκαιριού, επέρχεται σταδιακά η σταθεροποίηση της οικονομίας στην πατρίδα μας.
Παίρνοντας μια ανάσα, σχεδιάζουμε πλέον την Ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία μέσα σε πέντε έτη (2010-2015) έχασε το πρωτοφανές ποσοστό του 25% του ΑΕΠ της.
Η Ανάπτυξη και ο σχεδιασμός της είναι το εργαλείο εξόδου από την κρίση και συμβάλλει στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, που είναι το κύριο ζητούμενο σήμερα. Διότι η Παραγωγική Ανασυγκρότηση θα ανατάξει την οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία , θα συμβάλει στην εθνική μας ανεξαρτησία και θα αποτινάξουμε γρήγορα την επιτροπεία, την οποία μας επέβαλαν οι δανειστές.
Εργαλεία σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία είναι το ΕΣΠΑ, οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες, με τελευταία αυτή για τον αγωγό TAP, είναι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Παράλληλα το πακέτο Γιούγκερ με την ένταξη 42 έργων ύψους περί τα 5 δις ευρώ, δημιουργεί ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο σχεδιασμός και τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Αναπτυξιακού νόμου δείχνουν τη διαφορετική φιλοσοφία πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς και το νέο Αναπτυξιακό μοντέλο που θα χτίσουμε. Μοντέλο συμβατό με το περιβάλλον, την αειφορία, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολλών.
Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του αναπτυξιακού νόμου είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για τη δημιουργία και ενίσχυση καινοτομικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων, καθώς προκρίνονται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία, αγροτοδιατροφικό τομέα, (πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση).Στόχος, οι επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Μπορεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος να καθυστέρησε (η χώρα από το Καλοκαίρι του 2014 δεν έχει ενεργό αναπτυξιακό νόμο), δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι με τον προηγούμενο αναπτυξιακό γύρω στο 45% των πόρων δόθηκαν στο 4% των επιχειρήσεων. Ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς ήταν συνεχής και η συμβολή τους στην κατάρτισή του νομοσχεδίου ήταν καθοριστική, Κατά τον διάλογο, στην αρμόδια επιτροπή, με τους φορείς φάνηκε η θετική στάση τους, καθώς και πολλές από τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους έγιναν δεκτές.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις σοβαρές βελτιώσεις του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια του διαλόγου και της συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Συγκεκριμένα;Η πρώτη αφορά τον κανόνα μη διάκρισης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η δεύτερη το ελάχιστο κεφάλαιο που θα απαιτείται για να ενταχθούν στον νόμο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μειώνεται στις 100 χιλιάδες ευρώ και για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις αγροδιατροφικές, που μειώνεται στις 75 χιλιάδες ευρώ.
Επαναδιατυπώθηκε με ακρίβεια, καθώς είχε προκαλέσει παρανοήσεις, η διάταξη που αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς και αφορά την προϋπόθεση κερδοφορίας. Για να δικαιούνται οι επιχειρήσεις να ενισχυθούν, θα πρέπει να έχουν εμφανίσει κέρδη σε μία κατ’ ελάχιστον από τις 7 τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις και όχι και στις 7. Και τέλος, παρατάθηκε η προθεσμία ένταξης των επιχειρήσεων, που ήταν ενταγμένες στον αναπτυξιακό νόμο του 2004 και έχουν ολοκληρώσει το 50% του έργου, για τρεις μήνες, έως και τις 31 Μαρτίου του 2017.
Ο εν λόγω νόμος φέρνει μία εντελώς διαφορετική λογική, που στηρίζει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δεν αφήνει απ’ έξω και τις μεγάλες. Για αυτή την κατηγορία, ο νέος αναπτυξιακός χρησιμοποιεί το φορολογικό πλαίσιο, που θα παραμένει σταθερό για 12 χρόνια όσον αφορά επενδύσεις άνω των 20 εκατ. Ευρώ.
Παράλληλα, ενσωματώνονται στοιχεία γεωγραφικότητας, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε περιοχές, που επιλέγονται ως στόχοι τόνωσης της ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, σημειώνουμε ότι υπάρχει συμπληρωματικότητα όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων εντός του αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς μέρος των πόρων του αναπτυξιακού νόμου προέρχονται από το ΕΣΠΑ, γεγονός σημαντικό, διότι οι στοχεύσεις και οι τομείς είναι ίδιες και στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ.
Η Ανάπτυξη είναι πράγματι ένα «στοίχημα» που θα κερδίσουμε. Θα γίνει πραγματικότητα , αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε ως στόχο από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση. Το σημαντικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, οι νέοι μας, που τα χρόνια της κρίσης ξενιτεύτηκαν, θα αρχίζουν να επιστρέφουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην «αναγέννηση» της πατρίδας μας, βαδίζοντας τη δημιουργική ανηφόρα του Μέλλοντος.
*Η κυρία Χαρά Καφαντάρη είναι Βουλευτής Σύριζα Β’ Αθήνας και Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου