Χαιρετισμός της Χ. Καφαντάρη στο συνέδριο της Αριστερής Συμμαχίας στο Όουλου της Φινλανδίας

syriza_logo

Αθήνα, 12/06/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13418716_487480264784311_3999761715563348441_n

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, συμμετείχε στο συνέδριο της Αριστερής Συμμαχίας, που έλαβε χώρα στο Όουλου της Φινλανδίας, στις 10 & 11 Ιουνίου 2016.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού της:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, των μελών του, και ιδιαίτερα του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα. Χαίρομαι για τη συμμετοχή μας στο συνέδριο σας, το συνέδριο της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία.

Στην τρέχουσα συγκυρία είναι απαραίτητη η συνεργασία των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας, αποτελώντας τη βασική της συνιστώσα, σε συνεργασία με τους οικολόγους πράσινους και με κόμμα της Πατριωτικής δεξιάς (ΑΝΕΛ – Ανεξάρτητους Έλληνες).

Δίνουμε, από την πρώτη στιγμή, μια συνεχή – μεγάλη μάχη εντός και εκτός της χώρας μας για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, για μια διαφορετική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια πολιτική ενάντια στην λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό για μια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Η περιβαλλοντική πτυχή έχει ενσωματωθεί σε όλους τους τομείς της πολιτικής μας. Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη μας και οι πρόσφατες αποφάσεις του Παρισιού, θα πρέπει να είναι ένας οδηγός για τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δύο κρίσεις μαζί. Την οικονομική και προσφυγική κρίση οι οποίες, αμφότερες, αφορούν το σύνολο της Ευρώπης.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το κόμμα σας καθότι στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής σας δημοκρατίας, στηρίξατε και στηρίζετε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταφέραμε να φτάσουμε «Σε μια δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη συμφωνία… τίποτα δεν μας χαρίστηκε».

Για την κυβέρνησή μας ήταν επίσης «μια εντατική προσπάθεια για να κινητοποιήσουμε την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να οργανώσουμε μια συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μια συμμαχία, ικανή να αναχαιτίσει και σταματήσει άμεσα τη λιτότητα και να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό μοντέλο για το κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον … Είναι ένας εφικτός στόχος να διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες που θα προσδώσουν στην Ευρώπη ένα προοδευτικό πρόσημο».

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα συνεχίσει να εφαρμόζει μονομερείς πολιτικές λιτότητας, σταδιακής κατάργησης του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ή θα επιστρέψει στις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Προς το παρόν η έλλειψη δημοκρατίας είναι το μείζον πρόβλημα τόσο σε κάθε κράτος μέλος, όσο και στην Ευρώπη στο σύνολό της. Οργανισμοί χωρίς θεσμική νομιμότητα και έξω από τη βούληση των λαών αποφασίζουν για αρκετά ζητήματα. Ως εκ τούτου, η δημοκρατία, επί της ουσία, θα πρέπει να αποκατασταθεί στην Ευρώπη.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σταματήσει η ακροδεξιά αντίληψη που διαμορφώνεται (στο μυαλό πολλών Ευρωπαίων πολιτών), ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρώπη, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Οι αριστερές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που περιλαμβάνουν ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς και δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν – δημιουργήσουν υπεραξία για τις κοινωνίες μας.

Είναι πολλές οι κοινωνίες που έχουν καταρρεύσει από τις πολιτικές αυτές, εκτός από την Ελλάδα και κάποιες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι το πρόβλημα ενδεχομένως θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως «ατμομηχανή» για να πολεμήσει και εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Φυσικά αυτό μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί συλλογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του. Είναι ένα κόμμα με σημαντική ισχύ και, επομένως, έχει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Οι σχέσεις που διαμορφώνονται με τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι μια προσπάθεια που όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να θέλουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο απέναντι στις ακροδεξιές πρακτικές και αντιλήψεις.

Υποθέτω, ότι κατά την προσεχή περίοδο θα υπάρξουν εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη: στην Ισπανία είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει ένα ενωμένη μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ η Πορτογαλία είναι ένα μεγάλο παράδειγμα της συμμαχίας ανάμεσα στο αριστερό και το σοσιαλιστικό κόμμα. Έτσι διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες μορφοποιημένα για το νέο «προοδευτικό πρόσωπο» της Ευρώπης.

Κάτι αλλάζει αργά αλλά σταθερά στην Ευρώπη. Ας είναι τα κόμματά μας στην πρωτοπορία αυτής της αλλαγής.

Καλή τύχη στο Συνέδριό σας.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: