Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το ΜΠΛΟΚ 15

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, σχετικά με το ΜΠΛΟΚ 15 (Στρατόπεδο Χαϊδαρίου) (19.05.2016).

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που χώροι ιστορικής μνήμης δεν έχουν αναδειχθεί σε χώρους μουσειακούς, θα έλεγα, προσβάσιμους και επισκέψιμους σε όλους τους πολίτες.

Θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα. Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που όλοι γνωρίζουμε, ήταν το στρατόπεδο, το οποίο λειτούργησε σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης από τον Σεπτέμβρη του 1943 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1944. Σε αυτό το Στρατόπεδο έχει απομείνει ένα κτίσμα, το «Μπλοκ 15», μέσα στο οποίο βασανίστηκαν Έλληνες πατριώτες, αγωνιστές, Εβραίοι, οι οποίοι μετά μεταφέρθηκαν και στα κρεματόρια της Γερμανίας.

Ο εν λόγω χώρος και συγκεκριμένα το εν λόγω κτίσμα, το «Μπλοκ 15», βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μία κατάσταση όχι πολύ καλή, δεν είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο σε όλους. Λογικό είναι αφού είναι στρατόπεδο να υπάρχει άδεια πάντα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για να επισκεφθούν τον χώρο αυτό.

Από την άλλη μεριά, είναι ένα χώρος ο οποίος έχει ανακηρυχθεί, εννοώ το «Μπλοκ 15», από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987 σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μάλιστα, κατά το παρελθόν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα μετατροπής του σε μουσείο από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Μουσείων και Τεχνικών Έργων.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και της Κυβέρνησης και το δικό σας βεβαία προσωπικά για τον εν λόγω χώρο, γιατί έχετε κάνει κάποιες κινήσεις, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τρεις φορές έχουμε καταθέσει, και από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση το 2013, σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βέβαια και στο Υπουργείο Πολιτισμού, για το τι πρόκειται να γίνει για τον εν λόγω χώρο, το «Μπλοκ 15».

Στις τρεις αυτές ερωτήσεις αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη να γίνουν κάποιες εργασίες στον χώρο και να αναδειχθεί σε μνημείο εθνικής αντίστασης. Από την άλλη μεριά, όμως, αυτήν τη  στιγμή εξωτερικά το κτήριο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Καταθέτω κάποιες φωτογραφίες εδώ για τα Πρακτικά.

Δεν υπάρχει θέμα στατικότητας του ίδιο του κτηρίου, απλώς πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες εξωτερικά για να μπορεί να υπάρχει, να το πω έτσι.

Θα ήθελα επίσης να σας πω την τελευταία ερώτηση, την οποία είχαμε κάνει τον Νοέμβριο του 2015. Μας είχατε απαντήσει, κύριε Υπουργέ, ότι ναι μεν είχε γίνει προσπάθεια να μπει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν ήταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αυτήν τη διαδικασία και ότι θα γινόταν μια προσπάθεια να ενταχθεί το έργο αποκατάστασης, να καταστεί επιλέξιμο στο νέο ΕΣΠΑ, αφού γίνει μια συγκεκριμένη μελέτη με μελετητικό γραφείο και με την απαραίτητη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πού βρίσκεται αυτή η ιστορία; Έχει καταστεί επιλέξιμο στο νέο ΕΣΠΑ το εν λόγω έργο; Υπάρχει δε, σύμφωνα με τη δική σας απάντηση, τεχνοοικονομική έκθεση στερεωτικών σωστικών επεμβάσεων του κτηρίου κ.λπ. από την ΑΣΔΥΣ -για να μην πολυλογώ- που το κόστος για την αποκατάσταση αναφέρθηκε γύρω στις 64.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Βρίσκεται η εν λόγω έκθεση στο στάδιο ανασύνταξης από το ΓΕΣ, κατόπιν αυτοψίας μηχανικών του, προκειμένου να περιληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιοριστεί το αρχικό κόστος στο ελάχιστο.

Μάλιστα είχατε αναφέρει στην ερώτηση ότι με τη βάση την προαναφερθείσα ΤΟΕ, Τεχνοοικονομική Έκθεση δηλαδή, προγραμματίζετε να εκτελεστούν έργα με μέριμνα και δαπάνες του ΓΕΣ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του ’16. Θα ήθελα να μας πείτε και για αυτό συγκεκριμένα -έχει περάσει ο σχετικός χρόνος- σε ποια βάση βρίσκεται η όλη ιστορία.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή του χρόνου.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Θετικά όλα αυτά που ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό. Το είπα και στην πρωτολογία μου. Είναι δεδομένο το ενδιαφέρον και του Υπουργείου και βέβαια της Κυβέρνησης γι’ αυτά τα ζητήματα.

Ο χαρακτήρας της ερώτησης αποσκοπούσε στο να επισπευσθούν κάποια πράγματα στον βαθμό που είναι δυνατόν. Το προηγούμενο Σάββατο ήμουν στην περιοχή. Έγινε μια εκδήλωση από την περιφέρεια. Το προ-προηγούμενο έγινε μια εκδήλωση από τον δήμο. Γίνονται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις μέσα στον χώρο. Πηγαίνουν σχολεία, συμμετέχουν νέοι άνθρωποι. Η ιστορική μνήμη είναι αυτή που διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά. Θα παίξει κι αυτόν τον διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα, θα έλεγα, η ανάδειξη του χώρου, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Θα ξαναπώ ότι τα σχολεία μπορεί να πηγαίνουν μετά από ειδική άδεια. Μπορεί να είναι ένα μνημείο εθνικής αντίστασης.

Εκεί αναφέρθηκε κι από τον αρμόδιο περιφερειάρχη Αττικής ότι στην περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν και είναι θέμα οικονομικό, είναι διατεθειμένη και η περιφέρεια να διαθέσει αυτό το κονδύλι για να μπορέσει να προχωρήσει η αποκατάσταση. Απλά το καταθέτω. Όπως είπα και πριν, μπορεί στατικά να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά το κτήριο έχει σημαντικό πρόβλημα και αποτυπώνεται. Όποιος πάει να το δει θα το καταλάβει. Αναφερθήκατε κι εσείς στην συνεργασία σας με την περιφέρεια.

Εύχομαι, ευχόμαστε όλοι και ο κόσμος στην Δυτική Αθήνα που είναι και η περιοχή ενδιαφέροντος, ότι γρήγορα θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει χώρος ιστορικής μνήμης, όπως υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, που να αναδεικνύεται με τέτοιο τρόπο, με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους και με έναν ισχυρό συμβολισμό τον οποίο χρειαζόμαστε ειδικά σήμερα. Στην Ευρώπη βλέπουμε ένα πισωγύρισμα σε κάποιες ακροδεξιές αντιλήψεις δυστυχώς. Άρα, αυτοί οι χώροι παίζουν και έναν διαφορετικό ρόλο όταν αναδεικνύονται συμβολικά και για μας και για τις επόμενες γενιές αλλά βέβαια και για τους αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους εκεί μέσα.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: