Χαιρετισμός στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό

Χαιρετισμός της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό, με θέμα: «365 μέρες! Τουρισμός πολλαπλών προορισμών», στις 16.05.2016 στη Βουλή των Ελλήνων.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Προεδρεύουσα της Διάσκεψης – Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων:

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, η Ελλάδα παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κροατία, όπου διοργανώθηκε πριν από δύο χρόνια η πρώτη Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τον Τουρισμό, διοργανώνει, σήμερα, στην Αθήνα την δεύτερη Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη. Χαιρετίζουμε τις συμμετοχές χωρών, μελών της Ε.Ε., καθώς και μη μελών, που βρίσκονται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ο τουρισμός ενώνει και εκτός των άλλων, είναι τρόπος προσέγγισης των λαών, των πολιτισμών, των αντιλήψεων, των νοοτροπιών, πέρα, βέβαια, από οικονομικά οφέλη και εμπορικές σχέσεις που αυτό συνεπάγεται. Βρίσκεστε στην Ελλάδα, μια χώρα με πλούσιο τουριστικό προϊόν, μια χώρα που μετά από μία πενταετία σκληρής λιτότητας στέκεται πια στα πόδια της και η σταθερότητα εδραιώνεται και πάλι στη χώρα μας.

Η Ελλάδα κατάφερε μέσα στην κρίση, η οποία είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, να διαχειριστεί επιτυχώς τις αυξημένες τουριστική ροές το έτος 2015 μαζί με το ευρωπαϊκό και θα έλεγα, παγκόσμιο ζήτημα του προσφυγικού. Το 2015 είχαμε 23,5 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων. Ήδη, από τους πρώτους μήνες του 2016 έχουμε μια αύξηση κρατήσεων της τάξης, περίπου, του 10%.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, τα μεταπολεμικά χρόνια με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των λαών και τη μεγάλη ανάπτυξη των συγκοινωνιών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για παγκόσμια αύξηση του τουρισμού. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο διεθνής τουρισμός έφτασε σε νέα ανώτερα επίπεδα το 2015. Η εύρωστη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλά μέρη της υφηλίου. Συνεπώς, είναι σημαντικό τα κράτη να προωθήσουν πολιτικές, οι οποίες δίνουν ώθηση στη συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών υποδομών, την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καλύτερη κατανομή του ελεύθερου χρόνου. Αυτό αφορούσε η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην Ευρώπη οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, αποτελούν βασικό τομέα της οικονομίας. Περισσότερο από το 10% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε., άμεσα ή έμμεσα, παράγεται από αυτόν τον τομέα, ενώ απασχολούνται, περίπου, 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε 1,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Ευρώπη με την υψηλή πυκνότητα και την μεγάλη ποικιλία τουριστικών αξιοθέατων, την πολιτική και την πολιτιστική της παράδοση, είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.

Όπως βλέπουμε, η οικονομική διάσταση του τουρισμού είναι πολύ σημαντική, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στην χώρα μας ο τουρισμός, σήμερα, αποτελεί μία από τις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας και ένα σημαντικό ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Φέτος δε, αναμένεται να ξεπεραστούν και τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων. Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι; Η απάντηση είναι όχι, πάντοτε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το προσφερόμενο προϊόν. Μετά από την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας, είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες κρατικών φορέων και ιδιωτική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Νέες υποδομές κατασκευάζονται, παλαιές αναβαθμίζονται και εργασιακές σχέσεις αποκαθίστανται. Αναλαμβάνονται προσπάθειες, για την προώθηση τοπικών προϊόντων, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επισκέπτες και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Χάρη στον τουρισμό οι επισκέπτες στους ευρωπαϊκούς προορισμούς έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές της ηπείρου μας, αλλά και τις αξίες της και την σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά. Γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, απολαμβάνουν τα προσφερόμενα τοπικά προϊόντα και την τοπική εθνική λαογραφία.

Ο τουρισμός συνεισφέρει στην κατανόηση μεταξύ των λαών, προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, παράλληλα όμως ενισχύεται το τοπικό εμπόριο, δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Η τουριστική ανάπτυξη κάθε τόπου είναι μια μεγάλη πρόκληση, η οποία μεγεθύνεται από τις προκλήσεις που επιβάλλονται από την προϊούσα κλιματική αλλαγή. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να είναι σημαντικές, αφού παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, να αλλάξουν αρνητικές καταναλωτικές συνήθειες, ώστε να γίνει δυνατή η αναπροσαρμογή.

Εν κατακλείδι, κλείνοντας, σαν νομοθέτες λοιπόν, οφείλουμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, να διαμορφώνουμε το κατάλληλο πλαίσιο για την αναβάθμιση και βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Σκοπός μας, μέριμνά μας, πρέπει να είναι η στόχευση για μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία, με κύριους άξονες την τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην κοινωνία, πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά. Σας ευχαριστώ και καλώς ήρθατε για άλλη μια φορά.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: