ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 06.05.2016 επί του σ/ν «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

 Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά κυρίαρχο στην πολιτική ζωή του τόπου μας αυτές τις μέρες είναι το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρείται. Είναι ένα θέμα το οποίο θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια αύριο.

Όμως, τώρα συζητάμε για ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα. Το σχέδιο νόμου «Έρευνα και άλλες διατάξεις» το οποίο συζητάμε αφορά το κεφαλαιώδες θέμα που λέγεται παιδεία. Και γιατί το λέω αυτό;

Εάν ανατρέξουμε ιστορικά θα δούμε ότι ο μεγάλος Γάλλος ιστορικός Ιούλιος Μισελέ όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το πρώτο κεφάλαιο της πολιτικής απάντησε «η παιδεία». Το δεύτερο; «Η παιδεία». Το τρίτο; «Η παιδεία». Όπου υπάρχει άγνοια και έλλειψη γνώσης επικρατεί φόβος και προκατάληψη.

Να θυμηθούμε βέβαια και τον δικό μας τον Αριστοτέλη, ο οποίος έλεγε: «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων.

Έχουμε μια δημοκρατική Κυβέρνηση, η οποία αυτήν τη στιγμή διεξάγει έναν ουσιαστικό εθνικό διάλογο για την παιδεία, έναν διάλογο ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Εν μέσω αυτού, λοιπόν, του διαλόγου έρχεται και το εν λόγω σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε σήμερα.

Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας που μια συνέπειά της καθοριστική ήταν και η μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 25% και ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό.

Πρώτο, λοιπόν και ζητούμενο παράλληλα με τη διαπραγμάτευση και την πορεία της χώρας μας προς την αξιολόγηση στις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες που βιώνουμε είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Έτσι λοιπόν η έρευνα και η επένδυση στην καινοτομία συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτήν την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Έχουμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ ιδιαίτερα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τους νέους επιστήμονες που όλα αυτά είναι σημαντικά εργαλεία σε αυτήν την κατεύθυνση που ανέφερα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει μεγάλος αριθμός και σημαντικός ερευνητικού δυναμικού και επιστημονικού προσωπικού στη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια –δέκα με δεκατέσσερα, δεκαπέντε- μεγάλο κομμάτι αυτού του επιστημονικού προσωπικού -ειδικά νέοι-μετανάστευσε στο εξωτερικό και εκεί φυσικά διαπρέπει. Στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη να φέρει πίσω τα παιδιά μας, να συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η έρευνα είναι ένα δημόσιο αγαθό. Δεν είναι αγοραίο. Έρευνα, όμως, με σύνδεση και σε σύνδεση με τα πανεπιστήμια, με τη γνώση και όχι μόνη σύνδεση με την αγορά, όπως σε μεγάλο βαθμό έκανε ο ν.4310/2014 που τότε υποστήριξε –προσέξτε- τη χρήσιμη έρευνα όπως έλεγαν με το γνωστό βέβαια κρατικοδίαιτο τρόπο.

Στην έρευνα όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει και αυτό που λέμε ερευνητής και ερευνήτρια, ο ερευνητής επιστήμων, ο οποίας ζητά και απαιτεί και πρέπει να έχει σταθερές εργασιακές σχέσεις, όχι εργασιακή ανασφάλεια, να λειτουργεί με δημοκρατία και συλλογικότητα.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου, συγκεκριμένα, αποκαθίσταται η μονιμότητα ερευνητών πρώτης και δεύτερης βαθμίδας. Όσον αφορά, δε, την εργασία των ερευνητών, αίρονται νομικές ασάφειες από τον προηγούμενο νόμο 4310. Το ερευνητικό προσωπικό συμμετέχει στην εκλογή διευθυντών του ερευνητικού κέντρου, λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο αυθαιρεσίας και για λογοδοσία των οργάνων διοίκησης, το ερευνητικό προσωπικό συμμετέχει στην εκλογή διευθυντή ερευνητικού κέντρου, αναβαθμίζονται ώστε να έχουν μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση τα επιστημονικά συμβούλια ινστιτούτου, ιδρύονται περιφερειακά συμβούλια έρευνας και καινοτομίας, αναμορφώνεται το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και μετονομάζεται σε Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, ΕΣΕΚ. Ορίζεται, δε, διαδικασία ίδρυσης νέων ερευνητικών κέντρων και μια σειρά από άλλα θέματα.

Οι παρούσες διατάξεις στο εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελούν μια επείγουσα και μεταβατική νομοθετική παρέμβαση στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Η παρέμβαση αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν μεγάλα θέματα κατεύθυνσης του ερευνητικού συστήματος όσον αφορά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την ψήφιση του ν. 4310.

Πρέπει να πούμε ότι οι μεταβατικές διατάξεις που προτείνονται δεν αποτελούν τη συνολική μεταρρυθμιστική άποψη που έχει στόχο το Υπουργείο, αλλά συνιστούν ένα πρώτο βήμα εν όψει της διαμόρφωσης ενός νέου νόμου-πλαισίου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη, το οποίο και θα αντανακλά τη γενικότερη εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης και θα στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος επιστημονικού δυναμικού και τη διασύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, υποβοηθώντας αυτό το οποίο λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι παρά τις δυσκολίες τα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια και στον τομέα της χρηματοδότησης και της έρευνας και σε όλα αυτά, το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό, το επιστημονικό δυναμικό, στα ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, έμεινε όρθιο, παρήγαγε και παράγει αξιόλογο ερευνητικό έργο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια τροπολογία, η οποία αφορά το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών που έχει κατατεθεί, τροπολογία από κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό να αναφέρεται ότι το θέμα, για να γίνει δεκτή η τροπολογία, αφορά τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο υπάγεται το ΙΤΣΑΚ, μιας και με μνημονιακό ν. 4002/2011 συγχωνεύτηκε με τον ΟΑΣΠ.

Θα ήθελα να πω γι’ αυτό το Ινστιτούτο, το οποίο έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή από το 1978, που με τον αξιόλογο ρόλο στην έρευνα των σεισμών και τον ουσιαστικό ρόλο στην παρακολούθηση δικτύου σεισμογράφων σε όλη την Ελλάδα -και καταλαβαίνουμε ότι ο σεισμός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος- και το οποίο απασχολεί εξειδικευμένους επιστήμονες, ότι πρέπει να το δούμε συγκεκριμένα και με σοβαρότητα.

Και όσον αφορά τη διασφάλιση του ερευνητικού του χαρακτήρα, εκτιμώ και θα ήθελα ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο υπάγεται το εν λόγω Ινστιτούτο, να μας αναφέρει –γιατί γνωρίζω το ενδιαφέρον του φυσικά- τα σχέδιά του όσον αφορά τη λειτουργία του, τον ερευνητικό του χαρακτήρα και ειδικά την κατοχύρωση του ερευνητικού έργου, των αξιολόγων επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται εκεί. Αν είναι δυνατόν να βρεθεί έστω και νομοτεχνική βελτίωση, θα έλεγα εγώ, να κατοχυρωθεί κατά κάποιο τρόπο ο ερευνητικός αυτός χαρακτήρας και για τους εργαζόμενους, αλλά και για το εν λόγω κέντρο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και για το ένα λεπτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: