Τοποθέτηση Χαράς Καφαντάρη για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας & Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση την 23η Μαρτίου 2016 της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων με θέμα «Το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό».

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους προσκεκλημένους, που αναλυτικά τοποθετήθηκαν σε αυτό το ζήτημα.

Θα ήθελα να επισημάνω, ότι η περιγραφή ενός θέματος, το οποίο έπρεπε ήδη να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, είναι σημαντική και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι σημαντικά και για αυτούς που ακούν, με την έννοια ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής. Αλλά πιστεύω ότι για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα πρέπει, πέρα από τις αρμοδιότητες που έχει Επιτροπή, η Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων, που είμαστε εδώ σήμερα, να βγει και μια απόφαση, μάλλον έκκληση θα έλεγα, από τα μέλη της Επιτροπής, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τον καθορισμό ορίου εξασθενούς χρωμίου, στο πόσιμο νερό.

Επειδή  γνωρίζω όσους τοποθετήθηκαν, ήθελα να πω ότι συμφωνώ και γνωρίζω πολύ καλά και το σημαντικό έργο της κυρίας Λινού, την οποία είχα ακούσει πριν από έξι χρόνια περίπου, για τις μελέτες που έχει κάνει για τον Ασωπό. Γνωρίζω τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Επίσης να πω για τον φίλο Πατέρα Ιωάννη, με τον οποίον μαζί, πολλές ερωτήσεις, σαν αντιπολίτευση είχαμε διατυπώσει. Είχε βοηθήσει συγκεκριμένα στο θέμα αυτό. Και τώρα σαν συμπολίτευση, επειδή έβαλε ένα ερώτημα, θα πω ότι προσωπικά κατέθεσα ερώτηση, γιατί δεν ξεχνώ τα ζητήματα αυτά, 23/2 του ΄16 σε σχέση με τον καθορισμό διακριτό ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.. Απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχω πάρει, αλλά έχω πάρει απάντηση από το Υπουργείο Υγείας και είναι στο πλαίσιο αυτών που τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Δηλαδή, επαναλαμβάνουμε τα ίδια, τι ισχύει διεθνώς κλπ. και δεν έχει γίνει ένα βήμα μπροστά. Αυτός, ο οποίος πρέπει να το προχωρήσει είναι το Υπουργείο Υγείας, για τη θέσπιση διακριτού ορίου. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, είναι ενημερωμένος και προσωπικά ο κ. Υπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Νομίζω, ότι άμεσα θα παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα.

Επειδή ακούστηκε πολύ, ότι δεν ξέρουμε ακόμα τις επιπτώσεις, αν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και όλα αυτά, αναφέρθηκε η Αρχή της Προφύλαξης. Με βάση την Αρχή της Προφύλαξης θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους γνωρίζουν, μας ακούν κ.λπ., ότι και στον αμίαντος, κάποτε, υπήρχαν επιφυλάξεις εάν κάνει κακό στην υγεία ή όχι. Απαγορεύτηκε για ένα διάστημα γιατί υπήρχε Οδηγία, με βάση την Αρχή της Προφύλαξης και πέρασαν τα απαραίτητα χρόνια, όπου αποδείχθηκε πραγματικά, ότι η εισπνοή αμιάντου προκαλεί θανατηφόρα νοσήματα.

Στις 15 Ιανουαρίου 2011 έγινε Συνδιάσκεψη για το εξασθενές χρώμιο στο νερό στην Αθήνα, από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Ελληνικές Αρχές τότε, είχαν δεσμευτεί να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια. Πέρασαν τόσα χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Εκτιμώ και πιστεύω ότι, πλέον, είναι καιρός για να γίνει κάτι. Δεν θα επαναλάβω, ότι η Ιταλία και η Καλιφόρνια έχουν βάλει ένα συγκεκριμένο όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Νομίζω ότι αναφέρθηκε -να μην την υποτιμήσω- στην απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, στο πλαίσιο προσωρινής δικαστικής προστασίας, όριο 2 mg/L στο πόσιμο νερό για την περιοχή Μεσσαπίων. Να μην το ξεχνάμε και αυτό.

Θα ήθελα, όμως να πω ότι δεν αρκεί μόνο να βάλουμε ένα όριο που είναι απαραίτητο, αλλά να υπάρχει και μία ασφαλής μέθοδος, η οποία θα ορίζει αυτό το όριο και θα το ανιχνεύει. Μάλιστα, στην ερώτηση που είχα υποβάλει στις 22 Ιανουαρίου, αναφέρω ότι «Πρόκειται να καθοριστεί πρότυπη μέθοδος αναλύσεως, βασισμένη σε διεθνή πρότυπα π.χ. American Standard Testing Method και ειδικά για το εξασθενές χρώμιο είναι η D 5270. Μάλιστα, αναφέρω και ένα βιβλίο, όπου η  ASTΜ Standards βγάζει κατά διαστήματα μεθόδους και ανακοινώνει για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δηλαδή, μπορούμε να απευθυνθούμε κάπου και να λάβουμε, τέλος πάντων, κάτι υπόψη μας και ουσιαστικά να ορίσουμε αυτό το όριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία της Δημόσιας υγείας. Μάλιστα, βρήκα και στο διαδίκτυο κάτι σχετικά με αυτή τη μέθοδο. Μπορεί να το αφήσω και στα πρακτικά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε πιστοποιημένες μεθόδους και όχι το κάθε εργαστήριο να κάνει ανιχνεύσεις. Δηλαδή, να έχουμε κάποιες σταθερές.

Κλείνοντας, να πω ότι, δυστυχώς, στεναχωρήθηκα ακούγοντας, ότι εάν βάλουμε όριο τα εμφιαλωμένα νερά που θα έρχονται από το εξωτερικό -γιατί το ακούσαμε αυτό, εδώ, σήμερα- μπορεί να ανταγωνίζονται τα ελληνικά. Η Δημόσια υγεία, το ασφαλές πόσιμο νερό είναι απαραίτητο να ελέγχεται στη χώρα μας και να πιστοποιείται. Την επομένη της Παγκόσμιας ημέρας νερού, όπως είπαμε, το νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρισμένο από τον Ο.Η.Ε., στο οποίο οφείλουν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό.

Πιστεύω, κυρία Πρόεδρε, ότι από τη σημερινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων πρέπει να βγει κάτι πιο συγκεκριμένο και συμβουλευτικά να κατευθυνθεί στα αρμόδια όργανα και Υπουργεία, ότι ζητάμε πραγματικά, εδώ και τώρα, να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα που κύρια, βέβαια, πρέπει να ξεκινήσει από το Υπουργείο Υγείας. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: