Αναγκαία και επιβεβλημένη η θέσπιση διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

syriza_logo

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Αναγκαία και επιβεβλημένη η θέσπιση διακριτού ορίου

για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

 Στην τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων στις 23 Μαρτίου 2016, η Βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη επεσήμανε ότι επιτάσσεται, με βάση την Αρχή της Προφύλαξης και τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, η άμεση θέσπιση διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Τούτο καθίσταται αναγκαίο καθώς αρκεί η ύπαρξη αμφιβολιών, γύρω από την ύπαρξη σοβαρών ή μη αναστρέψιμων βλαβών στο περιβάλλον ή στη δημόσια υγεία, για τη λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας. Επίσης, η κα Καφαντάρη επισήμανε την ανάγκη καθορισμού πρότυπης μεθόδου αναλύσεως βασισμένη σε διεθνή πρότυπα (π.χ. ASTM).

Την άποψη αυτή, της θέσπισης διακριτού ορίου, έχει ήδη υποστηρίξει η κ. Καφαντάρη, τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα, με ερώτηση που είχε καταθέσει προς τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος (Φεβρουάριος 2016). Παρόλα αυτά και τα διαπιστωμένα προβλήματα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το εξασθενές χρώμιο, εξακολουθεί να μην υπάρχει διακριτό όριο στο πόσιμο νερό, ενώ το Υπουργείο Υγείας, οφείλει να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες καθορισμού.

Αναφέρεται δε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ιταλία έχει, ήδη από το 1999, θεσπίσει το όριο των 5 ppb εξασθενούς χρωμίου στα επιφανειακά ύδατα, που προορίζονται για πόσιμο νερό. Στην Καλιφόρνια, το όριο των 10 ppb εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό έχει πλέον τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2014.

 Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: