Νομοθετική ρύθμιση σχετικά με στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ (πρώην δανειολήπτες ΟΕΚ σήμερα ΟΑΕΔ)

 

syriza_logo

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Θέμα: Νομοθετική ρύθμιση σχετικά με στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν  από τα ίδια κεφάλαια  του ΟΕΚ (πρώην δανειολήπτες ΟΕΚ σήμερα ΟΑΕΔ)

Ο ΟΕΚ, που ιδρύθηκε το 1954, επιτέλεσε διαχρονικά τεράστιο κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στη στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι άλλωστε ήταν οι χρηματοδότες του με την εισφορά τους. Ο ΟΕΚ και με βάση το καταστατικό του, δεν άσκησε  κερδοσκοπική δραστηριότητα, αλλά βασικά αξιοποίησε τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ’ αυτών (εκτιμάται ότι στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής). Tα τελευταία χρόνια της κρίσης επήλθε η εγκατάλειψη του ΟΕΚ, που έφτασε μέχρι την πλήρη κατάργησή του και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες αδύναμους οικονομικά πολίτες που λάμβαναν επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς και εκείνους που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, ανήμποροι να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Επομένως υφίσταται ένα σοβαρό θέμα, με κοινωνικές διαστάσεις, που είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνειο από τα ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ (σήμερα ενσωματωμένος στον ΟΑΕΔ). Η εγκατάλειψη και κατάργηση του ΟΕΚ σε συνδυασμό με την πλήρη φτωχοποίηση των δανειοληπτών  (εργαζομένων – νοικοκυριών) οδήγησε τους δανειολήπτες αυτούς σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους. Είναι προφανές, πως, πολίτες που αποπλήρωναν κανονικά τη δόση των δανείων, δεν έγιναν ξαφνικά μετά την κρίση «κακοπληρωτές».  Η εξέλιξη αυτή ήρθε νομοτελειακά.

Είναι γνωστό πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το πρόβλημα αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι οποιεσδήποτε ενέργειες η προβλέψεις που έγιναν κατά το παρελθόν δεν αντιμετώπισαν, πολλώ δε μάλλον δεν έλυσαν, το πρόβλημα με αποτέλεσμα να χρονίζει. Βέβαια το γεγονός, ότι ο ΟΑΕΔ, με βάση τη πληροφόρησή μας, προχώρησε σε σύσταση επιτροπής για την εξέταση του θέματος, είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να είναι το μέσο για επιτάχυνση της λύσης του προβλήματος και όχι για παραπομπή του «στις καλένδες». Σύμφωνα δε, με σχετική ενημέρωση οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε επεξεργασία του θέματος, οπότε υπάρχει η αντικειμενική βάση για άμεσες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Πως θα δρομολογηθεί η τάχιστη και πιο ευνοϊκά δυνατή ρύθμιση, που θα ανακουφίσει όλους εκείνους τους δανειολήπτες δανείων από τα ίδια κεφάλαια ΟΕΚ (σήμερα ΟΑΕΔ), που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους;
  1. Εξετάζεται η δυνατότητα για μερική απομείωση χρέους και μηδενισμό των πανωτοκίων  – τόκων  υπερημερίας – που τρέχουν κανονικά σε περίοδο αδυναμίας του δανειολήπτη, οξύνοντας το πρόβλημά αποπληρωμής;
  1. Υπάρχει σχεδιασμός για αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ) η οποία με βάση δημοσιεύματα ανέρχεται στα 7 δις περίπου και μέσω ποιων φορέων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μουμουλίδης Θέμης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: