Συνέντευξη της Χαράς Καφαντάρη στην εφημερίδα»Free Sunday» και το

Συνέντευξη της Χαράς Καφαντάρη στην εφημερίδα «Free Sunday» και στο Δημήτρη Χρυσικόπουλο (14.02.2016)

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσπάθεια συνεννόησης της κυβέρνησης με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες…

Το κύριο που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης είναι ο συνεχής διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς. Έτσι και με τους αγρότες, η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή, τόσο από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από την πλευρά του υπουργού Εργασίας. Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ανταποκρίθηκε άμεσα, οι ίδιοι όμως όχι. Ζήτησαν να γίνει διακομματική επιτροπή, καθορίστηκε από την ίδια τη Βουλή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία τυγχάνει να προεδρεύω, δεν προσήλθαν. Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσουν η λογική και η σύνεση και ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί, διότι τα προβλήματα, που υπάρχουν, μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο λύνονται.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος «από μηδενική βάση». Τι σημαίνει αυτό;

Όπως προανέφερα, οι πόρτες του Μαξίμου είναι ανοιχτές για «εξαντλητικό και ειλικρινή» διάλογο, όχι όμως από μηδενική βάση. Το χαρακτηριστικό της πρότασης για το ασφαλιστικό είναι η εδραίωση ισοτιμίας και δικαιοσύνης ως προς τις εισφορές και παροχές. Φορολόγηση με βάση το εισόδημα. Ειδικά όμως για τους αγρότες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, περαιτέρω μέτρα προστασίας, ειδικά των κατ’ επάγγελμα αγροτών, καθώς και περαιτέρω βελτιώσεις. Στόχος μας είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου, που δεν μπορούμε να αθετήσουμε. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι θέλουν τις βέλτιστες λύσεις και ποιοι παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούμε και δεν αποδεχόμαστε το δικαίωμά τους, όπως και όλων των Ελλήνων πολιτών, να διαδηλώνουν προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν σας προβληματίζει ότι αντιδρούν οι αγρότες απ’ άκρου εις άκρον της χώρας; Αλλά και σχεδόν όλες οι τάξεις εργαζομένων; Μήπως τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν είναι και τόσο καλό;

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η πρόταση της κυβέρνησης κινείται γύρω από τους δύο βασικούς κανόνες, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, θεσπίζει την εθνική σύνταξη, στην οποία προστίθεται και η ανταποδοτική με βάση τις εισφορές. Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν στα ίδια ποσοστά εισφορών, όπως οι μισθωτοί και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες, αφού με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνονται λιγότερο αυτοί που έχουν μικρότερο εισόδημα και περισσότερο, αναλογικά όμως πάντα, αυτοί που έχουν μεγαλύτερο. Να υπενθυμίσω ότι οι οργανώσεις των επιστημόνων στις συναντήσεις με τον υπουργό είχαν συμφωνήσει με τις βασικές αυτές ιδέες και αρκετές από τις προτάσεις τους είχαν γίνει αποδεκτές. Το ασφαλιστικό δεν είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, αλλά μια υποχρέωση απέναντι στις ερχόμενες γενιές.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των δανειστών, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, ζητούν πιο αυστηρά μέτρα για το ασφαλιστικό. Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με αυτή τη διελκυστίνδα;

Πρόκειται, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για ένα πρωτοφανές περιστατικό παραποίησης δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ από το Μega, που έφερε στο φως το ίδιο το ΔΝΤ, που ζήτησε μάλιστα να ανακαλέσουν τις παραποιημένες αυτές δηλώσεις της. Το βασικότερο όμως που έχει διαμηνύσει το ΔΝΤ είναι ότι για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα είναι να συντρέξουν δύο παράγοντες: μεταρρυθμίσεις και κούρεμα του χρέους. Ως προς το πρώτο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και προχωρούν, μένει να δούμε αν θα κρατήσουν τη συμφωνία για το δεύτερο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε απόσυρση του ασφαλιστικού. Το σχόλιό σας;

Η λύση για τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Το ανέφερε στην πρώτη του ομιλία, ως πρόεδρος της ΝΔ, στη Βουλή. Ανέφερε επίσης τον συμψηφισμό των επιδοτήσεων των αγροτών με τις οφειλόμενες εισφορές στον ΟΓΑ. Όλα αυτά βέβαια γίνονται από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτω από τη σκιά της μεταρρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και των χρεών τους.

Εκτιμάτε ότι το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα; Και, αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, έχει τη δεδηλωμένη στη βουλή, έχει πολιτική που κινείται εντός της λαϊκής εντολής που πήραμε στις εκλογές. Μας λείπει η επικοινωνία της πολιτικής μας, λόγω και του πολέμου των καναλαρχών, που θέματα όπως η διερεύνηση των λιστών (Λαγκάρντ, Μπόργιανς), το θέμα Παπασταύρου κ.λπ. αποτελούν, αν αποτελούν, τις τελευταίες ειδήσεις.

Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει και την προσφυγική κρίση. Θεωρείτε ότι η διαχείριση από την κυβέρνηση είναι επαρκής;

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με μεγάλη επάρκεια μια «κρίση μέσα στην κρίση», με ροές μεταναστών-προσφύγων που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας. Η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων, κάτι που άλλωστε αντίκειται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Βέβαια, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, παρατηρούνται προβλήματα, καθότι υφίσταται εξαιρετική δυσκολία να αντιμετωπιστούν οι ροές αυτές χωρίς ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή βοήθεια. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Η κυβέρνηση έχει αναδείξει το θέμα των μεταναστών-προσφύγων ως μείζον ζήτημα σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, από το υστέρημα των δυνατοτήτων της χώρας μας.

Τι απαντάτε στις αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν τα hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων;

Σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο η εισδοχή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην ελληνική επικράτεια δημιουργεί ανησυχίες για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας την αφορμή σε ακροδεξιά πολιτικά κόμματα να καπηλευτούν κομματικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα, καλλιεργώντας ένα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Χρειάζεται ειλικρινής συνεργασία και συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. Δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα το να «ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο», αλλά, κινούμενοι στη λογική του θετικού αθροίσματος και λαμβάνοντας υπόψη την εθνική ανάγκη, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Έτσι, θα γίνουμε ένα μέτωπο και θα ζητήσουμε αποτελεσματικά από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Πιστεύω όμως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι «η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο, και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη».

Θεωρείτε επαρκή τη στήριξη που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρέχουν στην Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτημα;

Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό, αλλά ζήτησε από την Ελλάδα, που βρίσκεται σε κρίση, να είναι έτοιμη, τη στιγμή που ολόκληρη Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη. Να υπενθυμίσω ότι οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015. Σε επίπεδο θεσμών εκτιμώ ότι πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. περί διανομής των προσφύγων σε χώρες της Ένωσης θα μπορούσε να είναι μία αρκετά βιώσιμη λύση, που όμως δεν φαίνεται να εφαρμόζεται και να τηρείται. Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση θα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ε.Ε. αν η Ε.Ε. καταφέρει να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή με την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στο εσωτερικό της, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση για τη μετέπειτα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της. Εμείς υλοποιούμε ό,τι είχαμε αναλάβει. Πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Το πρόβλημα δεν λύνεται κλείνοντας τα σύνορα και λειτουργώντας με τη λογική του φόβου.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: