Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στο Athens Energy Forum

Tοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται 2 & 3 Φεβρουαρίου στη Μεγάλη Βρετάνια.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

energy forum

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε για δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή, το μοντέλο της υπερπαραγωγής, υπερκατανάλωσης, σπατάλης των φυσικών πόρων και της ενέργειας έχουν φέρει τον πλανήτη μας στην παρούσα κατάσταση του. Παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι μια φυσική διαδικασία  με το πέρασμα των αιώνων, η ταχεία επιδείνωση της οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ως εκ τούτου, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι απολύτως απαραίτητο σε όλο τον κόσμο.

Περίπου ένας μήνας έχει παρέλθει από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Σχεδόν διακόσιες χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να εργαστούν προς την κατεύθυνση του στόχου του 1,5 βαθμού, μέχρι το τέλος του αιώνα. Εκατόν ογδόντα επτά χώρες, επίσης, δέχθηκαν να «περικόψουν» τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προέχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Έτσι, ο δρόμος για το μέλλον ανοίγεται, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι υποσχέσεις όμως, πρέπει να μεταφραστούνσε πολιτικές και πράξεις. Οι στόχοι για την περικοπή των εκπομπών, πρέπει να εφαρμοστούν στις εθνικές πολιτικές με την ταχεία αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, ενσωματώνοντας σε ένα αυξημένο ποσοστό, τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κυρία C. Figueres, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο να απομακρυνθεί από την οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχυρίζεται ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τριάντα έξι τοις εκατό (36%), του συνολικού παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030, θα παρέχει περίπου τον περιορισμό του μισού των εκπομπών που απαιτούνται για να κρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς C. Από την άλλη πλευρά, η ενεργειακή απόδοση θα κάνει τα υπόλοιπα. Ο στόχος είναι εφικτός, εάν η παγκόσμια κοινότητα κινηθεί γρήγορα. Η στροφή σε ένα ενεργειακό μίγμα όπου θα υπάρχει αυξανόμενο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει επίσης οφέλη στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και θα παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πορεία προς το μέλλον δεν είναι εύκολη μιας και θα έχει πολλά αγκάθια. Υπάρχουν δύο κύριες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Αυτές είναι: η επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη και το θέμα των χαμηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων. Για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, πρέπει να επικυρωθεί από πενήντα πέντε χώρες, οι οποίες θα καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Η πρόσφατη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και η πολύ πρόσφατη μείωση της τιμής του άνθρακα κατά 22%, απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την σύντομη απομάκρυνση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα. Έτσι, θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας σε ένα πιο «πράσινο», βιώσιμο μέλλον. Η Ευρώπη έχει μια ολοκληρωμένη και περιεκτική πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το μέλλον. Η εφαρμογή των οδηγιών που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό «κλειδί» σε αυτό το μέλλον. Για παράδειγμα, η εφαρμογή της οδηγίας 94 του 2014 που ζητά τη δημιουργία νέων υποδομών για την αποθήκευση και μεταφορά των εναλλακτικών καυσίμων, μπορεί να δείξει τους τρόπους για την επέκταση της παραγωγής και χρήσης του βιοαερίου, του υδρογόνου και των προηγμένων βιοκαυσίμων, μειώνοντας έτσι το «αποτύπωμα του άνθρακα» που αφήνουν οι οικονομίες μας, μέσα στα επόμενα 35 χρόνια. Αυτή η αλλαγή πρέπει επίσης να μεταφερθεί και στην βαριά βιομηχανία όπως και στην βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων. Σκοπός είναι η παραγωγή οχημάτων που βασίζονται σε εναλλακτικά καύσιμα η την τροφοδότησή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: