Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Χαράς Καφαντάρη για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας Χαράς Καφαντάρη σχετικά με το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (22.01.2016).

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, η ύπαρξη μεγάλων πνευμόνων πρασίνου μέσα σε μια πυκνοδομημένη πόλη δρα καταλυτικά στην ποιότητα του αέρα, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και γενικότερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα στο γενικότερο πλαίσιο και της κλιματικής αλλαγής που όλοι γνωρίζουμε.

Ειδικά όταν πρόκειται για μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή, όπως είναι η Δυτική Αθήνα, κάτι που αποτελεί συνέπεια πολιτικών δεκαετιών οι οποίες ακολουθήθηκαν και ειδικά τα τελευταία χρόνια από το 2010 και μετά, με τις μνημονιακές πολιτικές, η ύπαρξη, η λειτουργία, η αναβάθμιση του συγκεκριμένου χώρου του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι καθοριστική όχι μόνο για τη Δυτική Αθήνα αλλά συνολικά για όλη την Αθήνα, γιατί είναι ένα πάρκο υπερτοπικής σημασίας.

Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι το Πάρκο αυτό, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο των Βαλκανίων, έχει μια ιστορία από το προεδρικό διάταγμα 184 του 2002, που συστάθηκε το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με επωνυμία «Οργανισμός Διοίκησης Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» και είχε σκοπό αυτό ακριβώς, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση των πολιτών. Με τον 4002 του 2011, ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου κι άλλοι δύο φορείς, του Ελαιώνα και του Κηφισού, καταργήθηκαν και δημιουργήθηκε ο μητροπολιτικός φορέας ανάπλασης, διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Αττικής, ο οποίος λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Από κει και πέρα, όμως, με τον ν. 4296 του 2014 και με τροπολογία σε ένα άρθρο που έγινε, οι αρμοδιότητες αυτού του ενιαίου φορέα -μητροπολιτικού φορέα-όσον αφορά το κομμάτι «Αντώνης Τρίτσης» μεταβιβάστηκαν στον ΑΣΔΑ Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας.

Από κει και πέρα, όμως, μετά από όλες αυτές τις διοικητικές αλλαγές οι οποίες έχουν έρθει στο διοικητικό κομμάτι, δεν άρθηκαν προηγούμενες αδυναμίες, όσον αφορά τη διαχείριση του εν λόγω Πάρκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά προβλήματα, να μην υπάρχει σταθερό διοικητικό σχήμα, να μην υπάρχει σταθερή κρατική χρηματοδότηση, να μην υπάρχει μόνιμο προσωπικό, να υπάρχουν προβλήματα στην περίφραξη, καταπάτηση μέσα στον χώρο του Πάρκου, προβλήματα στην ύδρευση και στον ηλεκτροφωτισμό του Πάρκου κατά καιρούς, προβλήματα στην τροφοδοσία, καθώς και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, το ότι δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι σήμερα από την ίδρυση του εν λόγω Πάρκου διαχειριστικοί έλεγχοι στους φορείς οι οποίοι είχαν και την ευθύνη -αν θέλετε- της λειτουργίας του.

Το ερώτημά μας το πρώτο και κύριο έχει να κάνει με το πώς βλέπετε την ύπαρξη φορέα λειτουργίας του Πάρκου. Για μας, ουσιαστικά, ο φορέας αυτός πρέπει να περιλαμβάνει πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους, περιφέρειες, ΑΣΔΑ, κύρια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Παιδείας, πανεπιστήμια π.χ. όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά βέβαια να συμμετάσχει και η κοινωνία των πολιτών και όλων των κατοίκων των όμορων δήμων, διότι αν υπάρχει και κάτι που λειτουργεί ακόμα και δεν έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από την αδιαφορία χρόνων, είναι οι κάτοικοι και οι φορείς εκείνοι οι οποίοι το πάλεψαν, το στήριξαν και σήμερα ζητάνε παραπέρα την αναβάθμιση του εν λόγω Πάρκου.

Πώς βλέπετε, λοιπόν, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν; Στη δευτερολογία μου θα βάλω και κάποια επιμέρους ερωτήματα και σε σχέση με το οικονομικό κομμάτι επιχορήγησης.

Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

 Κύριε Υπουργέ, για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο αναφέρατε μέσα σε όλα τα άλλα -και όταν λέω για εμάς εννοώ και για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και των όμορων δήμων- δηλαδή το ζήτημα της διερεύνησης και των οικονομικών ελέγχων και απολογισμών σε σχέση με τους φορείς οι οποίοι είχαν την ευθύνη του Πάρκου μέχρι σήμερα, διότι, πέραν των άλλων, μέσα στο Πάρκο υπάρχουν και μισθώσεις, υπάρχουν ενοίκια που δεν γνωρίζει κανείς εάν καταβάλλονται, υπάρχουν ζητήματα, όπως αναφέρατε πριν, και για τον ηλεκτροφωτισμό και όλα αυτά, καθώς υπάρχουν και κάποιες περιφράξεις, οι οποίες δεν είναι γνωστό πώς έγιναν.

Εγώ θα ήθελα να πω και το εξής και να θέσω ένα επιπλέον ερώτημα. Επειδή υπήρξαν κάποιες εξαγγελίες από συνάδελφό σας Υπουργό πριν από τις γιορτές, πριν από τα Χριστούγεννα, για κονδύλια συγκεκριμένα τα οποία θα διατεθούν κι ελέχθη για το θέμα του Πράσινου Ταμείου και για πόρους από το Πράσινο Ταμείο, έχετε κάτι παραπάνω να μας πείτε σε σχέση με αυτό; Διότι και η τροπολογία του κ. Μανιάτη -επειδή θυμάμαι ότι τότε είχα μιλήσει για το Πάρκο στη Βουλή-, μιλούσε για ένα ποσό εφάπαξ από το Πράσινο Ταμείο, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Εμείς τώρα πώς το βλέπουμε;

Υπάρχει σκέψη, παραδείγματος χάρη, για μια μελέτη βιωσιμότητας του Πάρκου, χωρίς εγώ να υπαινίσσομαι -για να μην παρεξηγηθώ- ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του Πάρκου; Όμως και το Πάρκο πρέπει να βρει κάποιους τρόπους πιθανόν, για να έχει και κάποια έσοδα.

Υπάρχουν άλλες σκέψεις σε εσάς σχετικά με όσα θα γίνουν, με πρώτο γνώμονα βέβαια το να δημιουργηθεί αυτός ο φορέας, όπως τον ονομάσουμε, αλλά να είναι και πλουραλιστική η συμμετοχή, γιατί όλοι αυτοί οι φορείς, τους οποίους ανέφερα στην πρωτολογία μου, έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους στο χρονικό διάστημα που υφίσταται το εν λόγω Πάρκο;

Θα ήθελα κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτό να μας πείτε. Περιμένουμε και οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας περιμένουν ακόμα περισσότερο, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ακούσει πάρα πολλά και λίγα πράγματα έγιναν.

Οπότε πιστεύω ότι τη στιγμή που δεχόμαστε την ανάγκη ύπαρξης αυτού του υπερτοπικού φορέα υψηλού πρασίνου και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, που είναι το Πάρκο Τρίτση, πρέπει να δώσουμε και μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Εκτιμώ ότι η βούληση από την πλευρά του Υπουργείου υπάρχει, περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: