Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”

syriza_logo

Αθήνα, 11.1.2016

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”

Με το ΠΔ 184/2002 (ΦΕΚ 172Α/26-7-2002) συστάθηκε ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση» στη θέση Πύργος Βασιλίσσης. Σκοπός του ΝΠΙΔ ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών με κάθε πρόσφορο και σύγχρονο μέσο.

Με το άρθρο 59 του Ν. 4002/2011 ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου και άλλοι 2 φορείς της εγγύς περιοχής (Ελαιώνα και Κηφισού) καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύθηκαν σε ένα νέο ΝΠΙΔ, με την επωνυμία “Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής”, ο οποίος λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ. Ειδικότερα, σκοπός του φορέα ήταν η διοίκηση, διαχείριση, προστασία, βελτίωση και ανάδειξη των εκτάσεων αστικού πρασίνου, πάρκων πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού. Mε την τροπολογία του άρθρου 11 στο Ν. 4296/2014 οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του νέου αυτού “Μητροπολιτικού Φορέα” κατά το μέρος που αφορούσαν το “Αντώνης Τρίτσης”, μεταβιβάστηκαν στον ΑΣΔΑ που “…υπεισέρχεται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του φορέα αυτού και καθίσταται διάδοχός του”.

Επειδή με όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο διοικητικό τομέα του φορέα, δεν άρθηκαν οι προηγούμενες αδυναμίες της διαχείρισής του, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σήμερα σημαντικά προβλήματα (έλλειψη διοικητικού σχήματος, μη οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός, μη οριοθέτηση του Πάρκου, κλπ).

Λίγες μέρες πριν την έλευση του νέου έτους το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε τη διάθεση 700.000 € για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου πρασίνου και αναψυχής και υπήρξε δέσμευση για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Πάρκου από το Πράσινο Ταμείο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποιο προβλέπεται να είναι το σταθερό θεσμικό πλαίσιο του Πάρκου και με ποιό τρόπο θα διατεθούν και θα ελεγχθούν ως προς τη διάθεσής τους τα ανωτέρω ποσά, που ανακοινώθηκαν?
  • Ποιες οι παραπέρα ενέργειες σχετικά με τις καταπατήσεις, τις αυθαιρεσίες και τις παράνομες περιφράξεις που κατακερματίζουν τον χώρο, καθώς και για τη νομιμότητα των “μισθώσεων” που έχουν συναφθεί?

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: