Όροι, διαδικασίες και συνέπειες της ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ

syriza_logo

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

16.12.15

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
ΘΕΜΑ: Όροι, διαδικασίες και συνέπειες της ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ

Στο ΦΕΚ(τ.Β402/27.2.2004) δημοσιεύεται η απόφαση Υφυπουργών Οικονομίας και Εργασίας αντίστοιχα για την ένταξη του Ταμείου Ασφαλίσεων Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας (ΤΑΠ ΙΛΤ) στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων –Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ).
Η ρύθμιση καλύπτει 2500 εργαζόμενους της Alpha Bank καθώς και 2000 συνταξιούχους της πρώην Ιονικής Τράπεζας(που συγχωνεύτηκε από την Alpha Bank το 1999).
Όπως ορίζεται στο άρθρο 2παρ. β «η εισφορά του εργοδότη (Alpha Bank) μειώνεται από 1.6.2007 σε 19,10% (από 24,80%) και από 1.1.2008 σε 13.33%.
Για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι: Με τον νόμο 3655/2008, με τον οποίο διαλύθηκε το Ταμείο Συντάξεων της Εθνικής Τράπεζας και οι ασφαλισμένοι εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, η ΕΤΕ υποχρεώθηκε( άρθρο 2 παρ.4) να καταβάλει στο ΙΚΑ 362,5 εκ. ευρώ. Επίσης η εργοδοτική εισφορά(και η εισφορά των εργαζομένων) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (24,8% και 11% αντίστοιχα) μέχρι τις αρχές του 2013. Η δε μείωση εισφορών αρχίζει από το 2013 και φτάνει στο 2021. Όπως όμως προαναφέραμε η μείωση εργοδοτικών εισφορών στην Alpha Bank άρχισε από 1.6.2007, και η Τράπεζα δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση για τη βιώσιμη πορεία του Κλάδου πρόνοιας ,δηλ. του φορέα που χορηγεί τα εφάπαξ στους ασφαλισμένους της πρ. Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, ενώ οι νομοθετημένες υποχρεώσεις της Ιονικής τράπεζας ουσιαστικά παραγράφηκαν.
Δεδομένου ότι:
• Βρίσκεται υπό κατάρτιση το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, υπάρχει ευρεία συζήτηση και κοινωνικός διάλογος για το εν λόγω θέμα και κύρια για το μέγα ζήτημα εξεύρεσης πόρων, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συστήματος,
• Η Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έληξε επιτυχώς,
• Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης πρόσφατα δήλωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο «Για την κυβέρνηση ο φάκελος των τραπεζών όχι μόνο παραμένει ανοιχτός, αλλά δεν έχει ανοίξει κάν»,
• Προωθούνται σχέδια από την Alpha Bank (αλλά και την Eurobank-Πειραιώς) διάλυσης του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου επικουρικής ασφάλισης εργαζομένων στις παραπάνω τράπεζες, «πατώντας» στην ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
Με δεδομένη την πρόθεση της Κυβέρνησης για δίκαιη αποκατάσταση της ζημίας, που έχει υποστεί το ΙΚΑ (χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων), θα διερευνηθούν οι όροι και οι διαδικασίες της ανωτέρω «σκανδαλώδους ρύθμισης» σχετικά με το ΤΑΠΙΛΤ, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ΙΚΑ και με ανάλογη επιβάρυνση της Alpha Bank (υπολογίζεται σε εκατ.ευρώ), με ελάχιστο όριο όσα ίσχυσαν για την Εθνική Τράπεζα;
Επί πλέον,
Αιτούμεθα της Οικονομικής Μελέτης με αρ. πρωτ.42284/354/20.10.2003, του τότε Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει της οποίας έγινε η ανωτέρω ρύθμιση.

Οι ερωτώντες αιτούντες Βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα
Μπαλαούρας Γεράσιμος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: