Η κλιματική αλλαγή είναι συγκεκριμένες πολιτικές

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση (11.11.2015) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα » Η Διεθνής Διάσκεψη COP21 στο Παρίσι και η πολιτική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Καταρχάς, ευχαριστούμε για τη σημερινή παρουσίαση, που ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο, σε σχέση με κάτι που είπε ο κ. Μανιάτης, ο όποιος θέλει να φύγει γιατί έχει μία υποχρέωση στο Κοινοβούλιο. Σε σχέση, λοιπόν, με το CCS, δηλαδή την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σχέση με αυτή τη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα, δεν ξέρω κατά πόσο γεωλογικά είναι ασφαλής η συγκεκριμένη τακτική, με την έννοια ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες- και ως γεωλόγος το γνωρίζω ως ένα βαθμό-ότι και επαγόμενη σεισμικότητα μπορεί να προκληθεί από την εν λόγω μεθοδολογία. Μάλιστα, μία εγκατάσταση CCS από γαλλική εταιρεία στην Ευρώπη ανεστάλη και σταμάτησε. Είναι, δηλαδή, ένα θέμα προς επιστημονική διερεύνηση πέραν όλων των άλλων των οικονομικών.

Το δεύτερο που ήθελα να πω, επειδή αναφέρθηκε και ο κ. Μανιάτης για τα θέματα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, δεν είναι «success story» για την έξοδο από την κρίση η εν λόγω έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων, διότι οι έρευνες στη νότιο Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί και για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι μία ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι μόνο τα σεισμικά. Είναι και οι γεωτρήσεις, είναι διάφορες διαδικασίες. Δηλαδή, απαιτούνται, τουλάχιστον, πέντε με έξι χρόνια, για να πούμε αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα και αν αυτό θα προχωρήσει.

Εν τούτοις, σε ότι αφορά στο θέμα του Ιονίου, ήδη, οι τρεις Συμβάσεις «open door» προχωρούν. Σε αυτό το σημείο, κ. Μανιάτη, επειδή αναφέρατε τον τομέα του Περιβάλλοντος, γιατί στη προηγούμενη διακυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. δεν ενσωματώσετε την Οδηγία 30, -και είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και τώρα θα φέρει η Κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στο Κοινοβούλιο-, που αφορά στην προστασία των παράκτιων περιοχών από την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων φυσικού αερίου κ.λπ.. Υπάρχει, δηλαδή, και μία καθυστέρηση σε αυτό το κομμάτι.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους από φορείς που ήρθαν εδώ σήμερα. Πέραν του Υπουργού, θα συμφωνήσω στη νιοστή με τον κ. Μανιάτη για το προσωπικό του Υπουργείου και, μάλιστα, σε ό,τι αφορά στον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής, θέλω να αναφερθώ στην αξιόπιστη και σημαντική συμβολή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας σε όλη τη διάρκεια των τριών τελευταίων σε Συνδιασκέψεων για το Κλίμα, επειδή συμμετείχα σε αυτές, στην Τόχα, τη Βαρσοβία και πέρυσι στη Λίμα.

Θα ήθελα, όμως, να πω ότι και ένας άλλος τομέας, αυτός της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επικεφαλής είναι ο κ. Ψύχας, είναι μία άλλη πολλή σημαντική Υπηρεσία, στην οποία πρέπει και ο κ. Υπουργός να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα, -και δεν το λέω επικριτικά-, γιατί έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση που όπως καταλαβαίνουμε είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Έχει αξιόπιστους επιστήμονες, όργανα κ.λπ..

Τώρα θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που είπε ο κ. Κάπρος από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο: συνεργατική λύση και για το Κλίμα και ανάληψη της ευθύνης απ’ όλους. Θα υπενθυμίσω το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την τρύπα του όζοντος, το οποίο, πραγματικά, έγινε η υπόθεση όλων των κρατών. Είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κάπως έτσι πρέπει να δούμε και τη Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα γίνει στο Παρίσι και θα θέσει το καινούργιο πρωτόκολλο. Δηλαδή, να μπουν όλα τα μέρη, όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, με δεσμεύσεις.

Το πρόβλημα, βέβαια, από την εμπειρία που έχω κι’ εγώ τα τρία τελευταία χρόνια από τις Συνδιασκέψεις, το θέμα πάντα είναι το χρήμα. Ποιος θα συνεισφέρει σε αυτό το «Πράσινο Ταμείο» για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όταν έρχονταν από τη Νοτιοανατολική Ασία εκπρόσωποι χωρών που έλεγαν ότι κινδυνεύουν τα νησιά τους και ότι δεν θα έχουν νησί και τόπο να μείνουν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Βέβαια, να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, την κυρία Σταμάτη, που ο τομέας, περιβάλλον και υγεία, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις αυτής στην υγεία, που πρέπει να είναι. Θα συμφωνήσω με κάποιες προτάσεις, όμως, θα θυμίσω, ότι αν ο Ομπάμα πέτυχε να αλλάξει απόψεις στην Αμερική, σε σχέση με το θέμα τις κλιματικής αλλαγής και να αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, έστω με έτος βάσης το 2005, είναι ότι εστίασε, ακριβώς, στο κομμάτι περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και υγεία. Άρα αυτό ένα είναι πολύ σοβαρό.

Επειδή ο χρόνος τελειώνει, θα ήθελα να πω, επίσης, για τον κ. Γιαννακόπουλο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ότι συμμετείχατε και στην διακυβερνητική του ΟΗΕ για το κλίμα και πρέπει να πούμε συγχαρητήρια, γιατί τιμήθηκαν και με βραβείο Νόμπελ. Από σεμνότητα, ίσως δεν το αναφέρατε. Κλείνοντας, να πω, ότι πραγματικά ήρθε η ώρα και η χώρα μας αλλά και γενικότερα η ανθρωπότητα, η παγκόσμια κοινότητα να υπογράψει μια νομικά δεσμευτική σύμβαση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο να πω, ότι εδώ έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, επιστημονική, πολιτική, κοινωνική. Δεν είναι μόνο να λέμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως συνηθίζεται και να προβάλλουμε ντοκιμαντέρ, να κάνουμε εκδηλώσεις κ.λπ.. Χρειάζονται πολιτικές για την αναχαίτιση τις κλιματικής αλλαγής και θεωρώ σημαντικό αυτό το οποίο άκουσα και θα ήθελα κάτι περισσότερο, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια. Αυτό το εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Είχε παρακολουθήσει και μία ημερίδα, που με είχατε καλέσει κυρία Νικολάου, από το ΥΠΕΚΑ πέρσι το καλοκαίρι, σε σχέση με αυτό και είδαμε π.χ. η Κύπρος πόσο έχει προχωρήσει σε αυτό τον τομέα, ενώ εμείς τώρα ξεκινάμε. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι κοινωνικές, οικονομικές και πολλά ακόμη, θέλουν μια στρατηγική και ένα σχέδιο.

Πέρα από την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο κατά 90% οφείλεται σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως λέει και η ICBSS, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ένα φυσικό φαινόμενο και ανά τους αιώνες έχουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ουσιαστικά, το σημερινό πρόβλημα είναι από ανθρωπογενείς παράγοντες και πρέπει με ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο προσαρμογής, να αντιμετωπιστεί.

Θα ήθελα από τον Υπουργό, προφανώς, να μου πει που βρίσκεται το εν λόγω ζήτημα, πότε θα ολοκληρωθεί. Και βέβαια, εδώ, θα συμμετάσχουν πολλά Υπουργεία και όχι μόνο το ΥΠΕΚΑ. Πρέπει σε όλους τους τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής, να υπάρχουν οι συγκεκριμένες πολιτικές και γι’ αυτό πρέπει να το ξεκινήσουμε στην Ελλάδα, πριν είναι αργά. Ευχαριστώ και βέβαια, σας ευχαριστούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: