Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στη συνάντηση με τον κ. Valdis Dombrovskis

Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, στη σημερινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, κ. Valdis Dombrovskis.

Σας καλωσορίζουμε κ. Ντομπρόβσκι στη φιλόξενη χωρά μας η οποία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίση έχασε το 25% του ΑΕΠ και προσπαθεί τώρα να «σταθεί στα πόδια της».

Σημειώνεται ότι η ανεργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Χώρας μας και έχει φτάσει στο 24,6 % το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Τα μεγαλύτερα δε ποσοστά παρατηρούνται στις ηλικίες 15 – 24 χρονών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας είναι η διαρροή επιστημόνων με υψηλά προσόντα. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας περίπου 139000 Έλληνες επιστήμονες δουλεύουν στο εξωτερικό.

Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2014-2020» δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων για την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Λόγω της ύφεσης της οικονομίας ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει στην παρούσα φάση τη δυνατότητα να δημιουργήσει επαρκή αριθμό θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου υλοποιούμε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα για την υποστήριξη των ανέργων, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Καθοριστική για τη χώρα είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται σε σταθερό εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και δεν διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών. Απαιτείται να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε το πιστωτικό σύστημα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές της, δημοκρατίας ισοτιμίας αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Φαντάζομαι ότι για αυτήν την Ευρώπη αγωνιζόμαστε όλοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: