Παράνομη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων υδραργύρου.

syriza_logo

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

.- Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

.- Υπουργείο Εξωτερικών

.- Υπουργείο Οικονομικών

.- Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 05.08.2015

ΘΕΜΑ: Παράνομη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων υδραργύρου.

Με την ερώτηση μας 2572/16.09.2014 είχαμε φέρει στο προσκήνιο το συμβάν της παράνομης διακίνησης αποβλήτων υδραργύρου από την Γερμανία, σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Συγκεκριμένα:

Με το ΔΤ της 20.08.2014 το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι, « … γερμανική εταιρεία, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γερμανία στις οποίες προκύπτει υδράργυρος από επεξεργασία αποβλήτων που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όφειλε να διαθέτει τα απόβλητα σε ιδιόκτητο υπόγειο χώρο διάθεσης, τα διακινούσε στο εξωτερικό ως προϊόν, μέρος των οποίων έχει διακινηθεί και μέσω της Ελλάδας προς τρίτες χώρες». Παράλληλα, στο ίδιο ΔΤ επισημαίνεται ότι, « … Διαπιστώθηκε ότι η διακίνηση των αποβλήτων έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».

Σε απάντηση της  η αρμόδια υπηρεσία του τότε  ΥΠΕΚΑ (ΑΠ 43638/3568 της 25.09.2014) μας ενημερώνει ότι ζητήθηκε από την αρμόδια αρχή της Γερμανίας η άμεση απομάκρυνση των αποβλήτων με υδράργυρο από τις εγκαταστάσεις που ευρίσκοντο αποθηκευμένες στην Ελλάδα.

Παράλληλα έγινε προσπάθεια εντοπισμού και άλλων πιθανών ποσοτήτων παράνομα διακινηθέντων αποβλήτων υδραργύρου, καθότι κάτι τέτοιο αφήνετο να εννοηθεί από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής.

Δεδομένου ότι η  διακίνηση των αποβλήτων υδραργύρου ήτο παράνομος,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τί απέγιναν οι ποσότητες αποβλήτων με υδράργυρο που εντοπίστηκαν σε αποθήκες στην Ελλάδα; Επεστράφησαν στον αποστολέα ή παραμένουν ακόμα στην χώρα μας;
  • Τί αποτελέσματα απέφεραν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ποσοτήτων παράνομων επικινδύνων και τοξικών αποβλήτων προσωρινώς αποθηκευμένων στην Ελλάδα;
  • Τί αποτελέσματα επέφεραν οι έρευνες για τον εντοπισμό των ενόχων; 
  • Τί ποινές διοικητικές ή άλλες έχουν επιβληθεί ή προβλέπονται να επιβληθούν; 

Η ερωτώσα βουλευτής

 Χαρούλα (Χαρά)  Καφαντάρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: