Κύρωση της Διεθνούς σύμβασης «Minamata» για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου

syriza_logo

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους  κ.κ Υπουργούς:

.-   Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ,Περιβάλλοντος & Ενέργειας

                                                 .- Εξωτερικών                                                                                                                                                          

                                                                                                          Αθήνα, 4 Αυγούστου 2015

ΘΕΜΑ:  Κύρωση της Διεθνούς σύμβασης «Minamata» για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου.

Πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, είχαμε καταθέσει την υπ’ αριθμ. 2515/12.09.2014 ερώτηση μας για την  επιτάχυνση της κύρωσης της διεθνούς σύμβασης για την απαγόρευση χρήσης υδραργύρου, γνωστής και ως σύμβασης «Minamata» (από το όνομα της πόλης στην οποία συνέβη το σοβαρότερο συμβάν δηλητηρίασης από υδράργυρο στα μέσα του 20ου αιώνα).

Μάλιστα στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 24.09.2014, διεξήχθη ειδική σύνοδος του ΟΗΕ με σκοπό την προώθηση της υπογραφής και της κύρωσης την εν λόγω συμφωνίας. Όπως προκύπτει από την λιγόλογη απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών (έγγραφο με αρ. πρωτ. 21/238/ΑΣ 40118 της 02.10.2014) η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών.

Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα ( [1] )  της διεθνούς σύμβασης  «Minamata», η οποία, όπως άλλωστε ισχύει για τις περισσότερες , αν όχι όλες,  διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις, βρίσκονται υπό την κάλυψη τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της UNEP,  η εν λόγω σύμβαση έχει υπογραφεί από 132 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας , καθώς επίσης και χώρες όπως : Η.Π.Α, Η.Β., Ρωσική Ομοσπονδία, Βενεζουέλα, Γερμανία, Κίνα, Ινδία, Κύπρος κλπ.

Σε κύρωση της εν λόγω σύμβασης έχουν προβεί  μόνο 12 χώρες, ήτοι: Τζιμπουτί, Γκαμπόν, Γουινέα, Γουιάνα, Λεσόθο, Μαδαγασκάρη, Μονακό, Νικαράγουα, Σεϋχέλλες, Η.Α.Ε., Η.Π.Α. και Ουρουγουάη.  Σύμφωνα με τους όρους της  Συνθήκης, για να αρχίσει η υποχρεωτική εφαρμογή της παγκοσμίως, χρειάζεται να επικυρωθεί από τουλάχιστον 50 χώρες.

Επειδή, η παγκόσμια συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα αποδίδει καρπούς, όπως για παράδειγμα έχει αποδώσει για την προστασία της στιβάδας του όζοντος με το γνωστό «Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ»,

Δεδομένου ότι η προστασία του περιβάλλοντος από τοξικές και επικίνδυνες χημικές ενώσεις και ουσίες είναι σημαντική, όπως σημαντική είναι και προστασία κλειστών θαλασσών, όπως είναι η Μεσόγειος θάλασσα που δέχεται κατ’ έτος 600 τόνους υδραργύρου, ενώ επίσης του περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκε παράνομη διακίνηση αποβλήτων υδραργύρου.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

  1. Τί  πρωτοβουλίες άμεσης απόδοσης προτίθενται να αναλάβουν ώστε να προβούν στην ταχεία κύρωση της ως άνω διεθνούς σύμβασης και από την χώρα μας;
  2. Τί  πρωτοβουλίες  προτίθενται να αναλάβουν στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας ώστε να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ταχεία επικύρωση της εν λόγω σύμβασης απ όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ώστε να τεθεί το γρηγορότερο δυνατόν σε εφαρμογή η σύμβαση «Minamata».

Η ερωτώσα  βουλευτής

 

Χαρούλα (Χαρά)  Καφαντάρη

[1] http://www.mercuryconvention.org/Home/tabid/3360/Default.aspx

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: