Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ 11η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ
18/05/2015 Σχολιάστε
18.05.2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ 11η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ
Στην 11η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Λισσαβώνα την 11η και 12η Μαΐου παραβρέθηκε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Χαρά Καφαντάρη. Στο πλαίσιο της Συνέλευσης τέθηκαν διάφορα θέματα με κυρίαρχο το μεταναστευτικό, που αφορά όλες τις χώρες του Μεσογειακού χώρου.
Στην τοποθέτησή της στην συνέλευση η Χαρά Καφαντάρη τόνισε «Ο σχεδιασμός και οι σχετικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να βασίζονται στην αλληλεγγύη, στον ανθρωπισμό και στην αναλογική κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών -μελών. Θα πρέπει, επίσης, να βασίζονται στη συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και φιλοξενίας.».
Πολύ ενδιαφέρον συγκέντρωσε και το ζήτημα που έθεσε η Χαρά Καφαντάρη για το νέο είδος προσφύγων που εμφανίζεται και θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια, αυτό των κλιματικών προσφύγων. Χαρακτηριστικά δήλωσε «Καθώς οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η IPCC και εθνικά ιδρύματα προειδοποιούν, για την αύξηση της θερμοκρασίας, την ερημοποίηση και την μείωση των βροχοπτώσεων θα επιβαρυνθούν οι κλιματικές συνθήκες στην Μεσόγειο, απειλώντας έτσι, μεταξύ άλλων, την γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια. Θα εμφανιστεί λοιπόν ένα άλλο είδος προσφύγων, αυτό των κλιματικών προσφύγων. Είναι αναγκαίο, λοιπόν να εφαρμοστεί μια συνολική ευρωπαϊκή ατζέντα υποστηρίζοντας μια ολιστική διαδικασία για το θέμα της μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτής της ημερήσιας διάταξης θα πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση των υφιστάμενων μηχανισμών αλληλεγγύης».
Τέλος, στο πλαίσιο της Συνέλευσης συζητήθηκαν επίσης, θέματα ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και συνέπειες του μεταναστευτικού στον τουρισμό. Στην τοποθέτησή της η Χαρά Καφαντάρη σημείωσε:
«Η Μεσόγειος αποτελεί το 0,7% της παγκόσμιας επιφάνειας του νερού και λαμβάνει 17% της παγκόσμιας πετρελαϊκής ρύπανσης της θάλασσας. Η ρύπανση αποτελεί σημαντική απειλή για την “καλή υγεία” της Μεσογείου και έχει αρνητικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα. Για τη διαχείριση των κινδύνων ρύπανσης και για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον, είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση της ασφάλειας και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη της ρύπανσης, που προέρχεται από την εξερεύνηση και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας και του θαλάσσιου βυθού της Μεσογείου».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ