Ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ- ΕΕ και Καναδά – ΕΕ (TTIP & CETA)

syriza_logo

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Εξωτερικών
– Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
– Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

12.05.2015

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ- ΕΕ και Καναδά – ΕΕ (TTIP & CETA)

Η 18η Απριλίου 2015 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, σε όλον τον κόσμο (έγιναν περίπου 700), ενάντια «στις ληστρικές συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων, που προωθούνται από εταιρείες και κυβερνήσεις, θίγοντας άμεσα τα δικαιώματα των πολιτών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA.
H Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ήταν το αποκορύφωμα δράσεων, που έλαβαν χώρα σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, με κύριο σύνθημα «Η φύση και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».
Την 3η Νοεμβρίου 2014 συζητήθηκε στην Ελληνική Βουλή Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το κείμενο της επερώτησης που είχε κατατεθεί, παρατίθεται το κατωτέρω απόσπασμα:
«Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραδέχονται ότι ο κύριος στόχος της Συμφωνίας δεν είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά η απάλειψη των λεγόμενων ρυθμιστικών φραγμών. Οι ρυθμιστικοί αυτοί φραγμοί δεν είναι άλλοι από τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, την διατροφική ασφάλεια, την χρήση μεταλλαγμένων, την χρήση τοξικών χημικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κ.α.π. Στην ουσία, πρόκειται για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν την δυνητική κερδοφορία των πολυεθνικών στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεθοδεύοντας την παράκαμψη ή την κατάργηση, στην πράξη, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνει τον νομικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό πολιτισμό, που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.»
Επισημαίνουμε ότι, στην Ευρώπη, κινήματα πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κόμματα (όπως το Κόμμα της Αριστεράς, οι Πειρατές κ.α.) έχουν σαφώς εκφραστεί εναντίον των συμφωνιών TTIP – CETA – TISA.
Επειδή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελλαρίου Α. Μέρκελ σε συνέδριο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, στα τέλη του 2014, δήλωσε ότι «η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ θα είναι σίγουρα έτοιμη το 2015», ενώ ο Υπουργός τροφίμων και γεωργίας της Γερμανίας, θεωρεί την συμφωνία ΤΤΙΡ σαν «χριστουγεννιάτικο δώρο».
Επειδή, με την ΤΤΙΡ αίρονται κάθε είδους όρια στην ασυδοσία των επενδυτών και του ιδιωτικού κέρδους, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, την διατροφική ασφάλεια , την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επειδή, μέσω της ΤΤΙΡ απορρυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας από την υποβάθμιση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στα αγροτικά προϊόντα και την ρύθμιση της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων , μέχρι την άρση της απαγόρευσης χρήσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ),

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ και Καναδά για τις συμφωνίες ΤΤΙΡ & CETA και ποίο είναι το χρονοδιάγραμμα τους;
2. Ποια η θέση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες και τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, την διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτου Ελένη

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Δέδες Γιάννης

Δημαράς Γεώργιος

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καματερός Ηλίας

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιάννης Ιωάννης

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κατριβάνου Βασιλική

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακακης Βασιλης

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Θανάσης (Σάκης)

Ρίζος Δημήτριος

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταθάς Ιωάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρμαλένιος Νίκος

Σωτηρίου Ελένη

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τριανταφύλου Μαρία

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Φάμελλος Σωκράτης

Ψαρρέα Ελένη

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: