Ηχορύπανση… η νέα αόρατη απειλή: «Να μην μάθουμε να ζούμε και με το θόρυβο»

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                             29.04.15

Χ. Καφαντάρη: Ηχορύπανση… η νέα αόρατη απειλή: «Να μην μάθουμε να ζούμε και με το θόρυβο»

 Η ηχορύπανση είναι ένας πολύ σοβαρός και αόρατος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, προερχόμενη κυρίως από τα μεταφορικά μέσα αλλά και διάφορες άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν συχνά συνθήκες όχλησης, και επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Είναι γνωστό ότι ο θόρυβος, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, έχει συντελέσει και στην περιβαλλοντική παρακμή των αστικών κέντρων και την οικονομική υποβάθμιση πολλών περιοχών, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή.

Στην χώρα μας το πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι έντονο για πολλούς λόγους, κυρίως δε λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, έλλειψης καθορισμού χρήσεων γης και μη εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας προστασίας περιβάλλοντος και εργαζομένων από τον θόρυβο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προεδρικά διατάγματα και νομοθεσία σχετικά με τα όρια θορύβου και ρύπανσης, παρόμοια με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Λόγω του γεγονότος ότι ο θόρυβος είναι άμεση συνάρτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για ένα “ήσυχο περιβάλλον” αποτελεί ίσως το πρώτο μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, ώστε να μην μάθουμε να ζούμε με το θόρυβο. Η ολοκλήρωση των μελετών που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/49/ΕΚ, καθώς και η δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Θορύβου θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο περιβαλλοντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου της χώρας μας και ιδίως για τις Περιφέρειες, οι οποίες θα έχουν και την υποχρέωση εφαρμογής των προτεινόμενων Σχεδίων Δράσης. Σχετικά με τ’ ανωτέρω καταθέσαμε ερώτηση την 27.04.2015 προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: