Χ. Καφαντάρη: Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το ΜΠΛΟΚ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                Αθήνα, 5.4.15

Χ. Καφαντάρη: Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το ΜΠΛΟΚ 15 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Υποχρέωση της Πολιτείας και της νέας κυβέρνησης αποτελεί η αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και η αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση της νέας γενιάς. Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η ανακήρυξη, ως Μνημείου Εθνικής Αντίστασης του ΜΠΛΟΚ 15, εντός του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, κτιρίου όπου κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν Έλληνες πατριώτες κατά τη γερμανική κατοχή.

Το ΜΠΛΟΚ 15 είναι χώρος, που παραμένει αναξιοποίητος ιστορικά και αφήνεται να “ρημάζει”, ενώ υπάρχουν αιτήματα φορέων του Χαϊδαρίου, σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και όχι μόνο, για ανάδειξή του σε Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Από το 1987 δε, το ΜΠΛΟΚ 15 χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό, διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, δεν συντηρείται και καταρρέει.

Σήμερα όμως και μετά την πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για δράσεις σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και οφειλών, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης να γίνει πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε σχετική ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Παιδείας – Πολιτισμού – Θρησκευμάτων, σχετικά με την υλοποίηση του αιτήματος αυτού απέναντι στην Ιστορία, για ανακήρυξη του ΜΠΛΟΚ 15 ως Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο για όλους, καθώς και το σχεδιασμό εργασιών συντήρησης του κτιρίου, ώστε αυτό να μην καταρρεύσει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: