Εργαστήριο Διαπίστευσης της Διεύθυνσης Ελέγχου, Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου

syriza_logo

ΕΡΩΤΗΣΗ

30 Μαρτίου 2015

Προς τον Υπουργό:

– Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: “Εργαστήριο Διαπίστευσης της Διεύθυνσης Ελέγχου, Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου”

Το 2001 η Δ/νση ΕΑΡΘ (Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας) εγκατέστησε το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας το τότε υπάρχον δίκτυο. Το Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας λειτουργεί το δίκτυο σταθμών στην περιοχή Αττικής, ένα σταθμό στην Αλίαρτο Βοιωτίας για τις ανάγκες του Προγράμματος Διασυνοριακής Μεταφοράς της Ρύπανσης (EMEP) καθώς και ένα σταθμό στα Οινόφυτα. Στις υπόλοιπες περιοχές, τους σταθμούς λειτουργούν οι περιφερειακές διοικήσεις.

Στην σημερινή του μορφή, το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Ε∆ΠΑΡ) αποτελείται από 31 σταθμούς, εκ των οποίων σε λειτουργία βρίσκονται οι 24 (στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας λειτουργούν 14 σταθμοί, ενώ από τους 17 σταθμούς της επαρχίας λειτουργούν οι 10 -τα Οινόφυτα δεν λειτουργούν-), με πλήθος μετρητικών οργάνων (αναλυτών αερίων ρύπων και σωματιδίων), τα οποία ελέγχονται για την καλή λειτουργία τους και ρυθμίζονται (βαθμονομούνται).

Οι επιδόσεις αυτών των μετρητικών οργάνων στη διάρκεια της χρήσης τους δεν είναι σταθερές με αποτέλεσμα την μεταβολή των μετρολογικών τους χαρακτηριστικών. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να οφείλονται είτε στις καταπονήσεις που υποβάλλονται κατά τη χρήση τους, είτε στη χρήση τους σε «δύσκολες» περιβαλλοντικές συνθήκες είτε, ακόμα, και στις φυσιολογικές φθορές και αλλοιώσεις που υφίστανται στην πορεία του χρόνου. Για το λόγο αυτό τα μετρητικά όργανα πρέπει να ελέγχονται και να επαναδιακριβώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για να εξασφαλιστεί ομαλή, αδιάλειπτη αλλά κα αξιόπιστη λειτουργία των αναλυτών απαιτείται συντήρηση και έλεγχος των αναλυτών αυτών με “πρότυπα αέρια” γνωστής συγκέντρωσης και γνωστής ροής (βαθμονόμηση). Προκειμένου δε το όλο σύστημα να είναι αξιόπιστο θα πρέπει οι φιάλες με “πρότυπα αέρια” καθώς και οι ροές των βαθμονομητών να ελέγχονται για την αξιοπιστία τους. Το έργο αυτό αναλαμβάνεται από διαπιστευμένο εργαστήριο που επαναδιακριβώνει (πρότυπα αέρια και ροές) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για το λόγο αυτό, το προηγούμενο διάστημα το πρώην ΥΠΕΚΑ (νυν ΥΠΑΠΕΝ) κατάφερε να στήσει ένα σύγχρονο εργαστήριο των προδιαγραφών αυτών, το Εργαστήριο Διαπίστευσης, να πάρει τη διαπίστευση κατά ISO 17025 για δυο διακριβώσεις (διακρίβωση φιαλών αερίων ρύπων γνωστής συγκέντρωσης και διακρίβωση ροών βαθμονομητών) και δυο δοκιμών (για Ο3 και για ζύγιση σωματιδίων PM10). Το εργαστήριο είναι “μοναδικό” στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να διακριβώνει τις φιάλες προτύπων αερίων και ροών βαθμονομητικών μονάδων με τελικό αποτέλεσμα την αξιοπιστία των μετρήσεων του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για τους αέριους ρύπους (στο εργαστήριο καταλήγουν φιάλες και βαθμονομητικά από όλη την Ελλάδα). Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαπίστευση της δοκιμής ζύγισης σωματιδίων PM10.

Αλλά οι δυνατότητες του εργαστηρίου δεν σταματούν εδώ. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να ελεγχθούν φιάλες προτύπων αερίων και ροών βαθμονομητικών μονάδων σε μεγάλες βιομηχανίες (όπως πχ στη ΔΕΗ, κλπ) με διπλό όφελος:

α) Οικονομικό όφελος από προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

β) Καλύτερος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιοπιστία των μετρήσεων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να γραφεί ότι το εργαστήριο θα μπορούσε να εξάγει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε τρίτες Χώρες με αντίστοιχα πολιτικά και οικονομικά οφέλη για τη Χώρα μας.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Γνωρίζει τα υψηλά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την λειτουργία του εργαστηρίου;
  • Υπάρχει προοπτική νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την κοστολόγηση και παροχή υπηρεσιών σε τρίτους (Οργανισμούς, ΔΕΚΟ, Ιδιώτες) ώστε να προκύψουν οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό δημόσιο;
  • Ποιες οι προθέσεις του υπουργείου για στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό (που θα εκπαιδευθεί και θα πιστοποιηθεί περαιτέρω) για την καλύτερη και γρηγορότερη παροχή των υπηρεσιών του εργαστηρίου;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: