Η Χαρά Καφαντάρη στην Ημερίδα της Ελληνικής Υδρογεωλογικής Εταιρίας με αφορμή την Παγκόμια Ημέρα Νερού

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/03/2015

Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

IMG_2204a

«Επειδή το νερό είναι αναγκαιότητα για την ίδια τη ζωή πρέπει να αρνηθούμε σθεναρά στην μετατροπή του σε εμπόρευμα».

Πόσο επίκαιρη αποδεικνύεται σήμερα, η παραπάνω τοποθέτηση του εκπροσώπου της Βενεζουέλας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2010, τότε που ο ΟΗΕ ανακήρυξε την «πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σαν θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Σε συνέχεια το Σεπτέμβριο του 2010 το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη, υιοθέτησε το ψήφισμα και επιβεβαίωσε ότι, «το δικαίωμα στο καθαρό πόσιμο νερό και σε ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, προέρχονται από το δικαίωμα σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της διατήρησης του υψηλότερου επίπεδου φυσικής και πνευματικής υγείας, καθώς και στο δικαίωμα στην ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Όμως, παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας, καταδικασμένοι στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη αυτά δικαιώματα. Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν καθημερινά, από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια κατανάλωση νερού διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, αναπτυσσόμενη με διπλάσιους ρυθμούς απ΄ ότι η αύξηση του πληθυσμού.

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη είναι αυξημένη η ζήτηση του νερού λόγω της αλλαγής του κλίματος, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και φαινόμενα ξηρασίας γίνονται ολοένα και πιο έντονα.

Το καθαρό νερό εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η κατασπατάληση του φυσικού αυτού πόρου, στην Ελλάδα κύρια στον τομέα της γεωργίας, είναι φαινόμενο, που με στοχευόμενες πολιτικές πρέπει να αποτραπεί. Η Κλιματική Αλλαγή επιδρά τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του νερού.

Το νερό ως φυσικός πόρος και κοινωνικό αγαθό, οφείλει να υπάγεται σε κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο. Είναι αναπτυξιακός πόρος απαραίτητος στην παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών και κατά συνέπεια, για την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεν υφίσταται καμία σκέψη για ιδιωτικοποίησή του, ενώ η ανάπτυξη ΥΔΡΟΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, σε σχέση και με τη διαχείριση των διακρατικών νερών είναι από τις άμεσες προτεραιότητες.

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: