Χαρά Καφαντάρη: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας

dd0f2fd9-077a-44ec-8fd8-e39548d48fe1
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή, 15/01/2015

1. Ποιό είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που παίρνετε στην περιοχή σας και ποιές οι προτεραιότητες που βάζετε ως υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θα μπορούσα να πω πως η κυρίαρχη αίσθηση που αφήνει η επαφή με τον κόσμο αυτές τις τελευταίες μέρες είναι μια έντονη ελπίδα, χωρίς όμως αυταπάτες. Οι άνθρωποι των γειτονιών της Β’ Αθήνας έχουν βιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο τις καταστροφικές, βίαιες συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι άνθρωποι που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για να τα βγάλουν πέρα. Είναι λοιπόν λογικό ο κόσμος να είναι απογοητευμένος και εξοργισμένος. Ταυτόχρονα όμως, είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση μαζί τους πως η εκστρατεία του φόβου της ΝΔ δεν περνάει. Η καταιγίδα χοντροκομμένων ψεμμάτων στην οποία έχει επιδοθεί το επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν αγγίζει πλέον τον κόσμο, ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτό τον τόπο. Αντίθετα, από τις πολλές φορές εξαντλητικές (και δικαίως) συζητήσεις, αυτό που αφουγκράζεται κανείς είναι η προσμονή για να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που λέει, η ελπίδα ότι το πρόγραμμά μας -με τα πρώτα άμεσα μέτρα που περιλαμβάνει- θα είναι η απαρχή για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για να ξανακερδίσει ο καθένας και η καθεμιά τη χαμένη ατομική του Aξιοπρέπεια˙ και όλοι μαζί τη συλλογική μας.

2. Ποια  θα πρέπει  να είναι τα πρώτα μέτρα  και οι πρωτοβουλιες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει σήμερα μόνο την πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης ανθρωπιστική κρίση, δεν είναι μόνο η ανέχεια και η ανεργία, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που την πληγώνουν. Για αυτά στο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο κυνερνητικό πρόγραμμα με σειρά άμεσων μέτρων, όπως το δωρεάν ρεύμα και τα κουπόνια σίτισης, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και επικαιροποιήθηκε στην πορεία, αποτελεί για εμάς την πυξίδα των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή του. Δεσμευόμαστε να πάμε τη χώρα μπροστά και όχι απλά να τη γυρίσουμε προ μνημονίου στο 2009, με δημιουργική απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα όμως, στην πατρίδα μας κυριαρχούν η γενικευμένη αίσθηση έλλειψης δικαιοσύνης, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η υπεράσπιση των συμφερόντων των λίγων έναντι των πολλών. Είναι λοιπόν η ώρα, και αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψει η δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε, να γίνει για πρώτη φορά μια σοβαρή προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με τη δημόσια και πραγματικά εκσυγχρονισμένη διοίκηση.

3.Κάνετε  αποτίμηση του έργου σας ως  βουλευτής

 Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, όσες και όσοι είχαμε τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, δώσαμε ένα δύσκολο μα και ταυτόχρονα όμορφο, ανιδιοτελή αγώνα, για να εξυπηρετήσουμε τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά τις αντιξοότητες καθώς η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απαξιώσει πλήρως το κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς, προσπάθησα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου να συνεισφέρω, μέσα από τις ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ και Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη.

Εστίασα τη δραστηριότητά μου σε θέματα σχετικά με τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο φυσικός πλόυτος της χώρας μας στα μνημονιακά χρόνια, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αιθαλομίχλη που πνίγει τις μεγάλες πόλεις μας, την Κλιματική Αλλαγή που μας απειλεί άμεσα, τη Διαχείριση Απορριμμάτων και το εναλλακτικό ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα, την Προστασία των Ζώων, καθώς τέλος και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Εκπροσώπησα τη χώρα στις τρεις τελευταίες παγκόσμιες Συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για το Κλίμα (Ντόχα, Βαρσοβία και Λίμα). Μέσα από πλήθος ερωτήσεων (631 συνολικά, 16η στη σχετική λίστα των ερωτώντων βουλευτών όλων των κομμάτων), αλλά και μέσα από τις υπόλοιπες κοινοβουλετικές διαδικασίες είχα την τιμή –ξαναλέω- να συμβάλω στη διαμόρφωση και την προώθηση των θέσεών μας.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν κυρίως ο συλλογικός μας αγώνας που θα μείνει παρακαταθήκη σε όλες και όλους μας και θα αποτελέσει το υπόδειγμα πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε αύριο ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καλή μας δύναμη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: