Η Χαρά Καφαντάρη στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, αναχωρεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου για τη Λίμα του Περού, όπου, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής, θα συμμετάσχει στην 20η Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 20).

Η Συνδιάσκεψη αυτή αποτελεί ουσιαστικά προπαρασκευαστική συνάντηση, στο δρόμο για μια συνολική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, ώστε να είναι έτοιμη για επικύρωση σε ένα χρόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών. Παρότι οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανακοίνωση των μελλοντικών περιβαλλοντικών στόχων ΗΠΑ και Κίνας, αφήνουν ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, εντούτοις για μία ακόμα φορά η Συνδιάσκεψη ξεκινά με πολύ χαμηλές προσδοκίες. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις σε κρίσιμα ενεργειακά σταυροδρόμια ανά την υφήλιο, καθώς και η αναζήτηση νέων αγορών μέσα στο διεθνές περιβάλλον της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης έχουν αποσύρει το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής από την ατζέντα των κυβερνήσεων. Από το 2008 και μετά οι προσπάθειες για δεσμευτικές συμφωνίες, που θα υποχρεώνουν τα κράτη του Βορρά, αλλά και τις γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, μένουν άκαρπες. Ήδη, από τις πρώτες μέρες της Συνδιάσκεψης, εκδηλώνονται διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, για το εάν οι αποφάσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα είναι δεσμευτικές για όλα τα μέρη ή προαιρετικές.

Η χώρα μας προσέρχεται στη Συνδιάσκεψη σαν μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν εκπονήσει, ακόμα, Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις του ΥΠΕΚΑ, το περιβάλλον και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, είναι έρμαια μνημονιακών επιλογών. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατεδαφίζει καθημερινά την όποια περιβαλλοντική νομοθεσία, ξεπουλά «έναντι πινακίου φακής» δημόσια αγαθά, «χαρίζει» δημόσιες εκτάσεις και περιουσία, ενώ αρνείται ακόμα και την ύστατη στιγμή, να επικυρώσει διεθνείς περιβαλλοντικές νομοθεσίες και ευρωπαϊκές οδηγίες.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, είναι η ώρα να χαράξει η ελπίδα για σωτηρία της Ανθρωπότητας. Υπάρχει ακόμα δυνατότητα να αποφύγουμε την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με ριζική αλλαγή του σημερινού παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και με ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις πτυχές οργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: