Να μην χαθεί και άλλος χρόνος, η Διεθνής Συνδιάσκεψη της Λίμα για την Κλιματική Αλλαγή πρέπει να πετύχει!

Δήλωση της Xαράς Καφαντάρη εν όψει της έναρξης της COP20 στη Λίμα του Περού.
peruΣήμερα 01/12/2014 αρχίζει στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, η COP20, η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. Η Συνδιάσκεψη γίνεται σε ένα κλίμα συνειδητής υποβάθμισης του αγώνα ενάντια στις συνέπειες της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής από όλα τα μέρη, και αναμένεται, ακόμα μια φορά, να τελειώσει με ευχολόγια και πενιχρά αποτελέσματα.

Η συνειδητή υποβάθμιση της σημασίας των συνδιασκέψεων για την Κλιματική Αλλαγή προσφέρει στις άβουλες κυβερνήσεις περισσότερο χρόνο υποταγής στα lobby των ορυκτών καυσίμων, τα οποία με τη σειρά τους συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συνηθισμένες περιβαλλοντοκτόνες πρακτικές τους. Κράτη που υπήρξαν πάλαι ποτέ πρόμαχοι του αγώνα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και τη μείωση των συνεπειών της, βρίσκονται σήμερα διαιρεμένα, ακολουθώντας το καθένα το δικό του οικονομίστικο μοντέλο, ονειρευόμενα εμπορικές κυριαρχίες και ενεργειακή αυτάρκεια βασισμένη στο σχιστολιθικό αέριο ή την αύξηση της χρήσης άνθρακα και ακόμα περισσότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι πολιτικές ηγεσίες, τυφλωμένες από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές τους καταδικάζουν μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού να ζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την πείνα, τους λοιμούς, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ενεργειακή ένδεια και να βρίσκονται έρμαια της μανίας των στοιχείων της φύσης.

Η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Λίμα, γίνεται σε ένα κομβικό χρονικό σημείο και πρέπει να πετύχει. Θα είναι το πρώτο βήμα στην προετοιμασία μιας νέας μεγάλης οικουμενικής συμφωνίας, νομικά δεσμευτικής και φιλόδοξης να συμπεριλάβει όλους τους ρυπαντές του πλανήτη, που αναμένεται να συζητηθεί του χρόνου, στη Συνδιάσκεψη του Παρισιού. Ενεργοί πολίτες, κοινωνικά και οικολογικά κινήματα, επιστήμονες, έχουν κινητοποιηθεί, όπως αποδείχθηκε και στη μεγαλειώδη πορεία που έγινε τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη. Οι λαοί μίλησαν, οι κυβερνήσεις θα τους ακούσουν;

Είναι ανάγκη λοιπόν να ανθίσει μια νέα πολιτική. Μια πολιτική με κύριους άξονες την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας, ώστε, έγκαιρα, να επιτευχθεί μια δίκαιη, νομικά δεσμευτική και φιλόδοξη συμφωνία για την αναστροφή της Κλιματικής Αλλαγής και την αποτροπή των συνεπειών της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: