Χαρά Καφαντάρη: Οι νέοι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι εξυπηρετούν μόνο το «λόμπι του άνθρακα»

Δήλωση της βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη για τους νέους κλιματικούς ευρωπαϊκούς στόχους.
IMG_2204a

Μετά από πολύμηνη κυοφορία, η απερχόμενη υπό τον Μπαρόζο Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατάφερε να εγκρίνει τους νέους κλιματικούς στόχους για την Ε.Ε. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν: Την κατά 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την «κατ’ ελάχιστο» διείσδυση των ΑΠΕ κατά 27%, καθώς και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας, εθελοντικά, κατά 30%.

Η ανακοίνωση των νέων, μέχρι το 2030 κλιματικών στόχων, που θα αντικαταστήσουν τους γνωστούς στόχους του 20-20-20 μέχρι το 2020, παρά την εκπεφρασμένη θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι προϊόν συμβιβασμού, που έρχεται μετά από πολλές αντιρρήσεις τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και του βέτο που έβαλαν η Πολωνία και οι άλλες χώρες του Visegrad.

Συμβιβασμού, που μόνο στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λόμπυ του άνθρακα και των κοντόφθαλμων πολιτικών, χωρίς δεσμευτικούς κανόνες και σχέδια μείωσης των εκπομπών.

Ακόμα μια φορά, επιλέγονται πολιτικές που επιτρέπουν την αύξηση της καύσης άνθρακα, επιβραβεύοντας τις μεγάλες χώρες με εκατοντάδες εκατομμύρια δωρεάν δικαιωμάτα ρύπων και αφήνοντας τις πολιτικές μείωσης των εθνικών εκπομπών αερίων ρύπων, σε εθελοντικές προσπάθειες και στις «καλές υπηρεσίες» της οικονομικής ύφεσης και την μείωσης της κατανάλωσης!

Η Κλιματική Αλλαγή είναι παρούσα και δίνει σχήμα, μορφοποιώντας πια, το μέλλον. Μέχρι σήμερα, στον 20ο αιώνα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 0.8ο C, με τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής να έχει σημειωθεί από το 1975 και μετά. Μέχρι το 2050 αναμένεται ταχεία και ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της γης, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Όπως είναι γνωστό, οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, θα είναι η εμφάνιση θερμότερων και ξηρότερων θερινών εποχών (είναι κατανοητό ότι οι αστικές περιοχές θα είναι θερμότερες), η αύξηση της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Η Ελλάδα, προσδεδεμένη στο άρμα των μνημονιακών επιλογών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χωρίς Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, ανενημέρωτη, κατεδαφίζει καθημερινά, την όποια περιβαλλοντική νομοθεσία, ξεπουλά «έναντι πινακίου φακής» δημόσια αγαθά, «χαρίζει» δημόσιες εκτάσεις και περιουσία, ενώ αρνείται ακόμα και την ύστατη στιγμή, να επικυρώσει διεθνείς περιβαλλοντικές νομοθεσίες και ευρωπαϊκές οδηγίες.

Δυστυχώς, ακόμα μια φορά οι ιθύνοντες της Ε.Ε. αδιαφορούν για το μέλλον και αδυνατούν να ξαναπάρουν την πρωτοπορία της διεθνούς κοινότητας στην μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Υποβαθμίζουν συνειδητά την διεθνή Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Λίμα του Περού, προσπαθώντας να «πριμοδοτήσουν» την αντίστοιχη του Παρισιού.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ανθίσει μια νέα πολιτική. Μια πολιτική με κύριους άξονες την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας, ώστε έγκαιρα να επιτευχθεί μια δίκαιη, νομικά δεσμευτική και φιλόδοξη συμφωνία για την αναστροφή της Κλιματικής Αλλαγής και την αποτροπή των συνεπειών της.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: