Μεγάλα λόγια από το ΥΠΕΚΑ, χωρίς Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή η Ελλάδα

syriza_logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

05/09/2014

 

Χαρά Καφαντάρη: «Μεγάλα λόγια από το ΥΠΕΚΑ, χωρίς Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή η Ελλάδα»

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από ανάδοχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα παραβρέθηκε χθές Πέμπτη 04/09 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη. Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, καθηγητές πανεπιστημίου, αντιπρόσωποι ΜΚΟ κ.α.

Μετά το τέλος των εργασιών η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, παρότι γεωγραφικά ανήκει σε μια από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Μεσογείου. Τη στιγμή που υπάρχουν έντονες διεργασίες παγκοσμίως, και εν όψει της σε επίπεδο κορυφής Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τo κλιμα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πατρίδα μας δεν έχει ένα γενικό πλάνο για την προσαρμογή διάφορων τομέων στις επιπτώσεις της Κλιματική Αλλαγής, τομέων όπως η γεωργία και τα δάση, οι παράκτιες δραστηριότητες, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες, τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και να εναρμονίσει την πολιτική του ρητορεία –ότι εργάζεται στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης- με τη νομοθετική πρακτική του. Τα τελευταία νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή το ΥΠΕΚΑ (για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τη δασική πολιτική, για τους αιγιαλούς κ.λπ.) μόνο ως περιβαλλοντοκτόνα μπορούν να χαρακτηριστούν και απέχουν πολύ από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής και δράσεως.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να αγνοηθεί ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και το ΥΠΕΚΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.»

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: