Η Χαρά Καφαντάρη στη συζήτηση στη βουλή για την εκποίηση της μικρής ΔΕΗ
11/07/2014 Σχολιάστε
Ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή τη στιγμή τα έδρανα είναι εντελώς άδεια. Σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο βλέπουμε ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Συγκυβέρνησης δεν βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο. Βέβαια, είναι εδώ ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο οποίος θα ακούσει αυτά τα οποία θέλω να πω.
Πραγματικά η Συγκυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πανικό. Βρίσκεται σε έναν πανικό, υποταγμένη στις εντολές της τρόικας. Κλείνει τη Βουλή άρον άρον, γιατί δήθεν δεν υπάρχουν σοβαρά νομοσχέδια κι έρχεται ουσιαστικά μέσα από τη διαδικασία των Θερινών Τμημάτων να περάσει σημαντικά νομοσχέδια και διατάξεις.
Ένα από αυτά –πολύ σοβαρό- είναι το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Εγώ θα έλεγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν είναι η «μικρή» ΔΕΗ. Είναι νομοσχέδιο για την «καλή» ΔΕΗ. Γιατί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ –σύγχρονες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ορυχεία, υδροηλεκτρικά διαχείρισης υδάτων- ακόμη και ο υπερσύγχρονος σταθμός φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ιδιωτικοποιείται.
Βέβαια για εμάς δεν είναι μόνον ιδιωτικοποίηση αυτό. Βασικά είναι ένα ξεπούλημα. Μιλάτε, κύριοι της Συγκυβέρνησης –κύριε Υφυπουργέ, θα έλεγα- για νέους επενδυτές και νέες επενδύσεις, μόνο που εσείς ξεπουλάτε υπάρχουσες μονάδες εν λειτουργία, με αποτέλεσμα τη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τι επένδυση μπορεί να γίνει στα υδροηλεκτρικά που ξεπουλάτε; Την ίδια στιγμή που τα υδατικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται σε κίνδυνο από την κακή διαχείρισή τους αλλά βέβαια και από την προελαύνουσα Κλιματική Αλλαγή, εσείς έμμεσα αυτή τη στιγμή, μέσω των υδροηλεκτρικών, ιδιωτικοποιείτε και το νερό.
Μιλάτε για απελευθέρωση της ενέργειας, μα ήδη υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια. Γιατί οι ιδιώτες επενδυτές στην ενέργεια που τόσα χρόνια έχουν άδειες στα χέρια τους για επενδύσεις δεν έχουν κάνει τίποτα; Περίμεναν φαίνεται αυτοί οι επενδυτές να πάρουν τις μονάδες που διαθέτετε εσείς σήμερα «κοψοχρονιά».
Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να προσεχθεί είναι το ζήτημα των δικαιωμάτων ρύπων. Έχοντας αποστερηθεί από τις καλύτερες μονάδες η υπόλοιπη ΔΕΗ, που θα διαθέτει τις πλέον ρυπογόνες πια μονάδες, θα αναγκαστεί να προμηθευτεί αναλογικά περισσότερα δικαιώματα ρύπων με αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση του κόστους.
Σας υπενθυμίζουμε ότι επί της πρόσφατης Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε ποσοστό 40% μέχρι το 2030, κύρια από την παραγωγή ενέργειας.
Αυτό το γεγονός αναγκάζει την αναθεώρηση των ενεργειακών σχεδιασμών, απαιτώντας σοβαρότερες μειώσεις στην καύση άνθρακα. Πώς, λοιπόν, θα υποχρεωθούν οι ιδιώτες –που σαφώς επιθυμούν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους- να μειώσουν τη λιγνιτική παραγωγή;
Βέβαια, ούτε η στροφή στο φυσικό αέριο είναι η λύση, αφού το φυσικό αέριο είναι κατά πολύ ακριβότερο και σαφώς αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν θεωρούν σωστό για τους λόγους αυτούς να αυξηθεί το ποσοστό του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται με τη ΔΕΗ και τις ανανεώσιμες; Τελικά, οι ΑΠΕ, δηλαδή το μέλλον, έχουν αφεθεί αποκλειστικά στους ιδιώτες. Όλα αυτά που ανέφερα συνιστούν πραγματικά αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρισμού της χώρας μας.
Πέραν των επιπτώσεων που είπα, τα σχέδιά σας συνεπάγονται την ουσιαστική απόσυρση του δημοσίου από αυτό τον καίριας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνία τομέα και αποστερούν από την πολιτεία ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, όπως είναι ο όμιλος της ΔΕΗ.
Ας αναλογιστούμε, εν προκειμένω, ότι ο όμιλος ΔΕΗ είναι τεράστιο μέγεθος για την οικονομία και την παραγωγική βάση της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία και, παρά τα προβλήματα που της έχουν δημιουργήσει και τα πλήγματα που της έχουν επιφέρει οι ασκηθείσες όλα τα τελευταία χρόνια πολιτικές σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητάς της, παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας, στήριγμα της παραγωγής και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας.
Θεμελιώδης αιτιολογική βάση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι να απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέγιστη ποιότητα και το ελάχιστο κόστος. Ωστόσο, η πραγματικότητα, έπειτα από αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, κάθε άλλο παρά δικαίωσε αυτές τις προσδοκίες.
Δεν έχει υπάρξει περίπτωση μείωσης των τιμών ούτε και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες οι συνθήκες είναι οι πλέον ευνοϊκές για τη λειτουργία της αγοράς, όπως είναι οι μεγάλες καταναλώσεις, η ύπαρξη πολλών διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες και συνεπώς πρόσβαση σε μεγάλα κέντρα και επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας.
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όπως η αδυναμία αποθήκευσης, υψηλές διακυμάνσεις τιμών, μικρή ελαστικότητα της ζήτησης δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός και είναι αναπόφευκτη η δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων.
Πράγματι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση επτά επιχειρήσεις ελέγχουν πάνω από τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας. Εσείς σαν Κυβέρνηση ξεκινήσατε από πέρσι με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τα δίκτυα, για τα οποία ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία, όταν συζητιόταν το αντίστοιχο θέμα ιδιωτικοποιήσεων στο Κοινοβούλιο αυτής της χώρας ανέφερε: «Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν τα πουλάμε ποτέ».
Στην Ελλάδα, όμως, τι γίνεται; Συνεχίζετε τώρα μετά τον ΑΔΜΗΕ με το νομοσχέδιο αυτό -με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»- και βέβαια μετά με την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση του 10% από το ΤΑΙΠΕΔ της υπόλοιπης ΔΕΗ που θα μείνει. Πού θα σταματήσετε τέλος πάντων; Έχετε βυθίσει τον ελληνικό λαό στην ενεργειακή φτώχεια.
Κύριοι της Συγκυβέρνησης, με τις ιδεοληψίες και τα περί ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή ξεπουλήματος, δεν διασφαλίζετε ούτε τα συμφέροντα του δημοσίου ούτε των καταναλωτών. Δυστυχώς, το μόνο που ξέρετε να σχεδιάζετε, ακόμα και στο ψευδεπίγραφο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, είναι επιδοτήσεις και νέες επιδοτήσεις στους εργολάβους και ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.
Ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία. Ξεπουλάτε τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όπως είναι οι λιγνίτες. Ακόμα, θέλετε να ξεπουλήσετε και τα όποια –το τονίζω αυτό- κοιτάσματα υδρογονανθράκων της πατρίδας μας υπάρχουν, χωρίς ενημέρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.
Έχουμε ζητήσει σαν ΣΥΡΙΖΑ από τα τέλη Φλεβάρη ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για τις έρευνες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Δεν έχει γίνει τίποτα. Προηγούνται οι εταιρείες. Δεν προηγείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός.
Και αυτή τη στιγμή σαν πλασιέ γυρίζετε στην Ευρώπη και πουλάτε δικαιώματα, πουλάτε σεισμικά της PGS, χαράσσετε οικόπεδα. Όλα αυτά πλέον πρέπει να σταματήσουν. Η διαφάνεια και η ενημέρωση του ελληνικού λαού είναι το πρώτο.
Από κει και πέρα, κύριοι της Συγκυβέρνησης, ξεπουλάτε πραγματικά την πατρίδα μας. Η πολιτική σας της εκποίησης είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνική βούληση. Το θέμα της εκποίησης της ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο συνδικαλιστές και εργαζόμενους, όπως θέλει η Κυβέρνηση να το παρουσιάσει. Συσπειρώνονται αυτή τη στιγμή εκτός από τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, κοινωνικοί φορείς, επαγγελματικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς και τόσοι άλλοι. Και όλα αυτά αποτελούν την αρχή για τη δημιουργία αυτού του παλλαϊκού μετώπου, το οποίο σύντομα θα σας ανατρέψει σαν Κυβέρνηση και θα ανατρέψει και την πολιτική σας.
Ευχαριστώ.