Επανεμφάνιση του όζοντος στον Αττικό ουρανό

Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη για την υπέρβαση των τιμών του όζοντος στην Αθήνα

Τις πρώτες υπερβάσεις των ορίων των τιμών του όζοντος είχαμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα, υπερβάσεις τις οποίες ακολούθησαν οι καθιερωμένες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, με τις γνωστές συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ενόψει των θερμών καλοκαιρινών μηνών, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι απευθύναμε εγκαίρως ερώτηση στον κ. υπουργό ΠΕΚΑ κο Μανιάτη (09/04/2014) σχετικά με τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που, όπως κάθε χρόνο, θα προκύψουν, ζητώντας ενημέρωση για το βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης των τιμών όσο και λήψης των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης. Σκοπός της ερώτησης, πέραν την ενημέρωσης, ήταν η υπενθύμιση της ανάγκης προετοιμασίας των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τα χρόνια προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που απασχολούν τον Ελληνικό λαό.

Τις επόμενες ημέρες, με την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, οι υπερβάσεις των ορίων των τιμών του όζοντος θα πολλαπλασιαστούν. Το υπουργείο ΠΕΚΑ δεν μπορεί να παραμένει απλός καταγραφέας των περιπτώσεων υπέρβασης και να αρκείται σε συστάσεις. Είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν γίνει ήδη τα εξής:

· Να είναι έτοιμοι οι σταθμοί παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης (λειτουργική κατάσταση και υποδομή).

· Να έχει γίνει η προμήθεια των ανταλλακτικών και των υλικών συντήρησης.

· Να έχουν στελεχωθεί επαρκώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Η απροθυμία του υπουργείου να απαντήσει ξεκάθαρα σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το εάν έχει πραγματοποιηθεί ο,τιδήποτε από τα παραπάνω. Φαίνεται πως σκοπός του κ. υπουργού είναι η συνειδητή υποβάθμιση του προβλήματος. Ίσως να προσμένει και αυτός, όπως ο κος Δένδιας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι, σε ένα θαύμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο τα σοβαρά προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα και να μετατρέπονται σε προβλήματα που διευθετούνται μέσω μιας απλής ενημερωτικής ανακοίνωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: