Άμεσος ο κίνδυνος να κλείσει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, αφήνοντας 160 παιδιά με αναπηρία στον δρόμο

syriza_logo

ΕΡΩΤΗΣΗ

17/06/2014

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας

Θέμα: «Άμεσος ο κίνδυνος να κλείσει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, αφήνοντας 160 παιδιά με αναπηρία στον δρόμο»

Οι εργαζόμενοι του Σικιαρίδειου Ιδρύματος και τα 160 παιδιά με αναπηρία που παρακολουθούν το ημερήσιο πρόγραμμα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης βρίσκονται για άλλη μια φορά την τελευταία διετία αντιμέτωποι με την πρόθεση του κ. Σ. Σικιαρίδη, που δηλώνει ότι εκπροσωπεί ολόκληρη την οικογένεια Σικιαρίδη, να προχωρήσει στο κλείσιμο του Ιδρύματος.

Το Σικιαρίδειο αποτελεί δεκαετίες τώρα πρότυπο κέντρο στήριξης παιδιών με νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες και στεγάζεται σε χώρους που ανακαινίσθηκαν με δημόσια κρατική χρηματοδότηση. Τον Απρίλιο του 2012, και τότε εν μέσω εκλογών, υπήρξε αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, για 3 μήνες, καθώς και ομαδικές απολύσεις, συνολικά 22, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση προσωπικού, η διακοπή φοίτησης και ο κοινωνικός αποκλεισμός των καταρτιζόμενων και των οικογενειών τους.

Δυο χρόνια μετά, ο κύριος Σικιαρίδης αφού ζήτησε απο το Δ.Σ την αναστολή της λειτουργίας του κέντρου και η διοίκηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση του, ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας την αντικατάσταση του προέδρου προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Επειδή:

  • Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο και έχει ορισμένα έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και από δωρεές. Με άλλα λόγια, κανένας δεν μπορεί να προσποιείται τον απόλυτο “άρχοντα” του Ιδρύματος, όταν μάλιστα αυτό είναι ταμειακώς εντάξει σε όλες του τις υποχρεώσεις.
  • Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση απορρέουσα από διαθήκη στην οποία να ορίζεται η πλειοψηφία του ΔΣ από την οικογένεια Σικιαρίδη.
  • Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας (Υπουργός, Υφυπουργός, Γ.Γ. Πρόνοιας) έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις λεπτομέρειες του ζητήματος που έχει ανακύψει με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 208/06-03-2014 επιστολή του Προέδρου του ΔΣ του Σικιαρίδειου, καθώς και των μελών του ΔΣ που εκπροσωπούν τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–    Πώς σκοπεύει να απαντήσει στο αίτημα αντικατάστασης του Προέδρου του ΔΣ, ένα αίτημα που εκπορεύεται από αναρμόδιους και επιβουλεύεται ένα προνοιακό υποστηρικτικό Ίδρυμα;

–  Πώς προτίθεται να διασφαλίσει τη λειτουργία του Σικιαρίδειου, προκειμένου παιδιά με αναπηρίες και εργαζόμενοι να μη βρεθούν στο δρόμο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Καφαντάρη

Δημήτρης Στρατούλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: