Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, στη συζήτηση για το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμανονήσι

DSC_0133    Θα είμαι πολύ σύντομη. Καταρχάς, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους τους Λιμενικού Σώματος για την ενημέρωση που μας κάνατε.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ήμαστε και είμαστε εκείνοι που σταθερά βρισκόμαστε δίπλα σας όπως σε όλους τους εργαζόμενους, γιατί έτσι σας αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που δουλεύετε στα Σώματα Ασφαλείας. Δεν είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που σας περιέκοψε τους μισθούς και όλες τις μειώσεις που έχετε υπέστη έως σήμερα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας τον Απρίλιο, ήμαστε σαν ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. εκείνοι που αναδείξαμε και τα ζητήματα των εργαζόμενων του Λιμενικού Σώματος. Σας συμπαραστεκόμαστε διαχρονικά λοιπόν, όσο και να προσπαθεί η Κυβέρνηση –το κάνει δυστυχώς δυστυχώς και σήμερα εδώ- να παρουσιάσει και να φέρει σε αντίθεση την Αξιωματική Αντιπολίτευση με το Λιμενικό Σώμα. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να αναφέρω.

Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι υπήρξε μία αναστάτωση και μία αμηχανία, στη σημερινή συζήτηση στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Για αυτό και ο εκνευρισμός από την πλευρά των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Δρίτσα, ότι μπορούσε να είναι μία κοινή συνεδρίαση και άλλων Επίτροπων, όπως της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για να δούμε αυτό το ζήτημα και να συζητηθεί ποιο σφαιρικά.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι πάρα πού δύσκολα για την Κυβέρνηση μετά από το συγκεκριμένο γεγονός και νομίζω ότι ο κ. Υπουργός αυτό το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Επίσης, γνωρίζει το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει ζητήσει να διερευνηθεί το θέμα Φαρμακονήσι – Λαμπεντούζα και έχει τις υπογραφές βουλευτών από όλα τα Κόμματα -και από τα Κυβερνώντα Κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και το έχει υπογράψει και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί, πρέπει να απαντήσετε, αυτοί είναι που ζητάνε την πλήρη διερεύνηση.

Θα πω επίσης ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα και αυτό το γνωρίζει ο κ. Υπουργός, αλλά και τα δημοσιεύματα που πληθαίνουν στον Ευρωπαϊκό Τύπο. Στο GUARDIAN, συγκεκριμένα, δημοσιεύεται αυτό που ανέφερε και ο συνάδελφός μου προηγουμένως – για τις κυβερνητικές τακτικές των άτυπων επαναπροωθήσεων (push back), για 150 ανθρώπους από τη Συρία που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμως υπάρχουν αντιδράσεις και από τον Επίτροπο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Μούιζνιεκς, που μιλάει για υποσχέσεις που δόθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση για διερεύνηση περιστατικών στα οποία άνθρωποι χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, πρόκειται για υποθέσεις που δεν έχουν διαλευκανθεί και δεν έχουν προχωρήσει ακόμα. Σαφώς προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα στην Κυβέρνηση σε σχέση με αυτό.

Από εκεί και πέρα, θα πω δύο πράγματα. Η πολιτική σας και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις προκάτοχες Κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι πολιτικές που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Υψώσατε ένα φράχτη στον Έβρο για να μην έρχονται εξαθλιωμένοι άνθρωποι από τον Έβρο και γεμίσανε πάλι τα νησιά που γειτνιάζουν με τα παράλια της Τουρκίας. Αυτό ήταν κάτι που είχε σταματήσει γιατί η πρόσβαση από τον Έβρο ήταν ευκολότερη, τώρα έρχονται πάλι από τα νησιά. Προφανώς λοιπόν το πρόβλημα δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο και με αυτές τις μεθόδους, σας το είχαμε επισημάνει από τότε, το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο για να λυθεί με ένα τοίχο.

Κάποιος συνάδελφος της συγκυβέρνησης ανέφερε πριν ότι «τους ταΐζουμε, τους προσέχουμε, τους κάνουμε». Με τα ίδια μου τα μάτια είδα το καλοκαίρι στη Λέσβο σε τί συνθήκες ήταν οι μετανάστες που φιλοξενούνταν μέσα στο λιμάνι. Μετανάστες στιβαγμένοι μέσα σε σκηνές και που αν δεν γινόταν εκείνο το περιστατικό – ο κ. Υπουργός το γνωρίζει- που έσκασαν οι χημικές τουαλέτες και διασύρθηκε τουριστικά το νησί, δεν θα τους έπαιρναν από το λιμάνι. Έτσι τους αντιμετωπίζει η πολιτεία λοιπόν.

Επειδή μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, είπα ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και ότι η λύση μπορεί να δοθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό όμως χρειάζεται μία Κυβέρνηση η οποία εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, την Τρόικα κ.ο.κ., θα διαπραγματευτεί, θα τοποθετήσει το μεταναστευτικό στην πραγματική του διάσταση, γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Η Ελλάδα ουσιαστικά χρησιμοποιείται από τους ισχυρούς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν μια αποθήκη ψυχών. Θέλει θάρρος και διαπραγμάτευση, χρειάζονται πρωτοβουλίες όπως η επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρός μας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στον κ. Ρομπάι, ζητώντας την άμεση επανεξέταση και αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο 2.

Από εκεί και πέρα, η ανθρώπινη ζωή, και κλείνω, είναι υπεράνω όλων, έχει τη δική της αξία και δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε επιπόλαια, δεν πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους αντιμετωπίζουμε σαν αριθμούς. Δεν αρκεί να παρατηρούμε τι γίνεται στην Συρία, να το ακούμε ένα και ενάμιση χρόνο τώρα και όταν αναμενόμενα έρχονται οι απελπισμένοι Σύριοι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται, με λογικές κωλυσιεργίας στις πολιτικές ασύλου, την ίδια στιγμή που ανθρώπινες ψυχές θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και χρειάζεται μία συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: