Η αιθαλομίχλη είναι γέννημα-θρέμμα των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/01/2014

Δήλωση της βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι η αιθαλομίχλη είναι γέννημα-θρέμμα των ανάλγητων και αφρόνων μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Όπως προέκυψε και από τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τους κ.κ. Υπουργούς ΠΕΚΑ και Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, η κυβέρνηση -πλήρως υποταγμένη στις μνημονιακές επιλογές της- αρνείται να καταλάβει την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους πολίτες της χώρας μας. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτης, παρέπεμψε το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, αρνούμενος οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Ο “αρμόδιος” δε Υπουργός Οικονομικών, με τη γνωστή αλαζονική του προσέγγιση, αρκέστηκε να στείλει ως απάντηση σε μια από τις κορυφαίες διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, την από 27/12/2013 συνέντευξή του σε ΜΜΕ, στην οποία μάλιστα αρνήθηκε τη μείωση του ΕΦΚ με το αλήστου μνήμης επιχείρημα ότι έτσι “θα ευνοηθούν οι ιδιοκτήτες θερμαινόμενων πισινών”.
Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει την ουσία της συζήτησης και, αντί να λάβει τα κατάλληλα εκείνα μέτρα που τελικά θα θεραπεύσουν το πρόβλημα της δημιουργίας της αιθαλομίχλης, σχεδιάζει «έκτακτα μέτρα» που τελικά είναι αποσπασματικά και, ως εκ τούτου, αναποτελεσματικά.
Είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε, ότι το μόνο άμεσο μέτρο που έπρεπε και πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι η παροχή φθηνών, περιβαλλοντικά φιλικότερων καυσίμων στα νοικοκυριά για θέρμανση, με κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Η συνέχεια του απαράδεκτου αυτού φορολογικού μέτρου φοβόμαστε ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία.
Επίσης, υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των αστικών περιοχών, το οποίο δεν είναι σημερινό αλλά έχει μακρόχρονη ιστορία, λύνεται με τη λήψη συντονισμένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως:
·         Άμεσα μέτρα κατάργησης υπέρογκων ειδικών φόρων και παροχής φθηνών, ποιοτικών και περιβαλλοντικά φιλικότερων καυσίμων.
·         Αλλαγή ενεργειακού μείγματος εις βάρος των ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή θωράκιση κτιρίων.
·        Μέτρα που θα συνδυάζονται με δράσεις και πολιτικές που θα μειώνουν τη χρήση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα παρέχουν κίνητρα και φθηνό εισιτήριο για χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς, θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών, θα προστατεύουν τους ελεύθερους χώρους και τα περιαστικά άλση και θα μειώνουν την αστική θερμική νησίδα.

Η ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ε.Ε. βρίσκει τις πόλεις της πνιγμένες στην αιθαλομίχλη και τους πολίτες της δεινά χειμαζόμενους από την πολυεπίπεδη κρίση. Η αυθόρμητη ομολογία του κ. Μανιάτη ότι “δεν είναι εύκολο για το ΠΕΚΑ να εξασφαλίσει 40 εκ. ευρώ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των ανθρώπων και της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης” είναι αποκαλυπτική για τους στόχους και τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: