Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14/01/2014

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που σταματάει οριστικά τα έργα της εκτροπής του Αχελώου δικαιώνει τους πολύχρονους αγώνες των οικολογικών οργανώσεων, των τοπικών κοινωνιών και των κινημάτων, αλλά και τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια σε αυτή την καταστροφική οικολογικά και οικονομικά «μεγάλη ιδέα». Μια «μεγάλη ιδέα» που κατασπατάλησε πολύτιμους οικονομικούς πόρους και πάνω στην οποία κερδοσκόπησαν πολιτικά στο παρελθόν κυβερνήσεις και τοπικοί παράγοντες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, «στο κυνήγι» της εκτροπής του Αχελώου, δεν προωθήθηκαν εναλλακτικά έργα μικρής κλίμακας για την εξοικονόμηση, ορθή διαχείριση και εξυγίανση των υδάτων στη Θεσσαλία και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Σήμερα, χρειάζεται να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων προσπάθησαν να επιβάλλουν για δεκαετίες την αδιέξοδη επιλογή της εκτροπής του Αχελώου – ευθύνες πολιτικές, αλλά και διαχειριστικές για το πώς διατέθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά για ένα έωλο σχέδιο. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί αυτή την κατηγορηματική απόφαση του ΣτΕ και να μην επιχειρήσει την παράκαμψή της με οποιονδήποτε τρόπο.

Θεωρούμε ότι σήμερα χρειάζεται άμεσα η προώθηση μέτρων ορθολογικής διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία, αλλά και παρεμβάσεων οικολογικής ανασυγκρότησης περιοχών που έχουν πληγεί από τα φαραωνικά έργα της εκτροπής. Για τις προτεραιότητες και τα συγκεκριμένα μέτρα ενός τέτοιου σχεδιασμού πρέπει να οργανωθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τους επιστήμονες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σε διάλογο τις σχετικές προτάσεις του, που εντάσσονται στο πλαίσιο και του συνολικού πολιτικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό της παραγωγής και κατανάλωσης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: