Αναδασωτέες διεκδικούμενες εκτάσεις της περιοχής Αγ. Τριάδας (Πεύκα Βέρδη) του Δήμου Πετρούπολης

syriza

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

23/12/2013

Θέμα:Αναδασωτέες διεκδικούμενες εκτάσεις της περιοχής Αγ. Τριάδας (Πεύκα Βέρδη) του Δήμου Πετρούπολης

     Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 12379/28-06-2013 είχαμε απευθυνθεί προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους (7.500 στρέμματα γης της δυτικής Αθήνας διεκδικούνται καταχρηστικά από την εκκλησία και ιδιώτες), καθώς και για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που συντελείται σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου και δροσιάς του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Στην απάντηση του κ. Υπουργού δόθηκε ως επισυναπτόμενο έγγραφο το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1565/18-07-2013 του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, ενώ επισημάνθηκε και το αίτημα του ΥΠ.Ε.Κ.Α. προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προκειμένου η Βουλή να ενημερωθεί για τυχόν καταπατήσεις στην επίμαχη εν θέματι περιοχή.

Το προαναφερόμενο επισυναπτόμενο έγγραφο του Οργανισμού Αθήνας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά εγγράφων εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών, οι οποίες συνομολογούν πως ένα μεγάλο κομμάτι της διεκδικούμενης περιοχής είναι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και μάλιστα αναδασωτέες εκτάσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπως αυτές καθορίστηκαν στην 108424/13-9-1934 απόφασης του Υπ. Γεωργίας. (Το Υπ. Γεωργίας κατέληξε στο ίδιο πόρισμα και το 1985, με το υπ.αριθμ. πρωτ. 172353/4567/19-9-1985 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, αναφέροντας μάλιστα πως δεν θα έπρεπε να έχουν μπει στο σχέδιο πόλης του 1970).

Πιο συγκεκριμένα, πέραν των άνωθι αποφάσεων του τότε Υπουργείου Γεωργίας, το ΥΠ.Α.Α.Τ. (Δ/νση Προστασίας Δασών και Φυσ. Περιβάλλοντος) επανέλαβε την άποψή του με το υπ. αριθμ. πρωτ. 102292/2596/9-06-09 απαντητικό έγγραφο προς το ΥΠ.Ε.Κ.Α, το οποίο ζητούσε να μάθει τις απόψεις της αρμόδιας Υπηρεσίας σχετικά με τον δασικό ή μη χαρακτήρα της εν θέματι περιοχής. Εν συνεχεία, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Δ.Π.Σ.) του ΥΠ.Ε.Κ.Α. εξέδωσε στις 22/7/2010 εισήγηση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταργηθεί τμήμα του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Πετρούπολης και να τροποποιηθούν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στην ευρύτερη περιοχή, το δε καταργούμενο τμήμα να χαρακτηριστεί ως δάσος εκτός σχεδίου πόλης.

Έκτοτε, και παρά την τελευταία γνωμοδότηση της Δ.Π.Σ. στις 10/04/2012, η υπόθεση «κόλλησε» στη 2η Συνεδρία (01/03/2012) του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), όπου οι δικηγόροι των διεκδικητών των εκτάσεων έναντι του ελληνικού Δημοσίου ζήτησαν και πέτυχαν την αναβολή της συζήτησης του θέματος.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή:

  • Το Ποικίλο Όρος απειλείται όχι μόνο από τις διεκδικήσεις του Ι.Ν. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας και ιδιωτών-επίδοξων διεκδικητών- αλλά και από την επέκταση του αστικού ιστού σε βάρος του βουνού, από έργα και χρήσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του, από πυρκαγιές και από διάβρωση του εδάφους λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.
  • Το Ποικίλο Όρος είναι ο μοναδικός πνεύμονας πράσινου στις ταλαιπωρημένες και υπερδομημένες συνοικίες της δυτικής Αθήνας, θετικός παράγοντας στη διαμόρφωση των συνθηκών διαβίωσης για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Θα επισπεύσει η κυβέρνηση το χαρακτηρισμό της περιοχής σαν δασικής, ώστε να αποκλειστεί η καταστροφή της με αυθαίρετη χρήση και δόμηση όπως σχεδιάζουν διεκδικητές και καταπατητές; Θα υιοθετήσει το Υπουργείο τις αιτιολογημένες εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων αλλά και την ομόφωνη θέληση των Δήμων και των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας;

-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί -και σε ποιες σχεδιάζει να προβεί-, ώστε να αποτραπούν τυχόν καταπατήσεις δασικών εκτάσεων στην περιοχή; Ποιά είναι η απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο αίτημα του ΥΠ.Ε.Κ.Α. για ενημέρωση της Βουλής για τυχόν καταπατήσεις που έχουν λάβει χώρα σε δασικές εκτάσεις και για τις ενέργειες του οικείου Δασαρχείου;

Οι ερωτώντες και ερωτώσες βουλευτές

Χαρά Καφαντάρη

Απόστολος Αλεξόπουλος

Ρένα Δούρου

Δημήτρης Στρατούλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: