Δήλωση της Χ. Καφαντάρη για τις καταστροφές από τις καταιγίδες στη Ρόδο

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27/11/2013

Την Παρασκευή το βράδυ, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα ολοκληρωτικής καταστροφής με ανθρώπινα θύματα, αυτή τη φορά στη Ρόδο, ύστερα από μια εξαιρετικά έντονη κακοκαιρία. Μια καταιγίδα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας ήταν ικανή να φέρει στην επιφάνεια με τον πλέον τραγικό τρόπο και να καταδείξει το ρόλο της αυθαίρετης και ανεξέλεγκτης ανθρώπινης παρέμβασης που επιδείνωσε σημαντικά το φαινόμενο.

Οι κυβερνώντες άρχισαν και πάλι να μιλάνε για τη μανία και την εκδίκηση της φύσης, όταν γνωρίζουν ότι η φύση δεν εκδικείται, αλλά αναζητά το ζωτικό της χώρο. Μιλάνε για την εκ των υστέρων κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, όταν το ζητούμενο είναι η πρόληψη και η εκ των προτέρων παρέμβαση. Μιλάνε για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι παρκαρισμένη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που κατ’ ευφημισμόν έγινε (λέγεται) και Προστασίας του πολίτη.

Απέναντι στο πλεόνασμα της κυβερνητικής αδιαφορίας και της επιτελούμενης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στην ολοκληρωτική και καταστροφική παράδοση δασών και δασικών εκτάσεων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, κατήγγειλε και θα καταγγέλλει το μπάζωμα των κοιτών των ρεμάτων και τη τσιμεντοποίησή τους, δήθεν για αντιπλημμυρική προστασία.

Όπως έχουμε ήδη ως ΣΥΡΙΖΑ επισημάνει, τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα θα είναι δυστυχώς ολοένα περισσότερα από εδώ και πέρα, καθώς θα επιδεινώνονται και από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, που έρχονται να υπογραμμίσουν τις ακρότητες της ανθρώπινης δραστηριότητας και των κυρίαρχων –και αγοροκεντρικών- μοντέλων ανάπτυξης. Όσο οι πολιτικές διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων δεν αλλάζουν και δεν εστιάζουμε σε πολιτικές πρόληψης, είναι πλέον προφανές ότι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα αυξάνεται γεωμετρικά, ενώ το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα αυξάνεται εκθετικά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: