Ομιλία Χαράς Καφαντάρη-Πρόταση Μομφής 10/11/2013

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσοι μέχρι στιγμής μίλησαν από την πλευρά της Συγκυβέρνησης, Βουλευτές και Βουλευτίνες, αναλώθηκαν σε γενικόλογες εκθέσεις ιδεών, αναλώθηκαν σε ένδεια επιχειρημάτων, αναλώθηκαν σε συνεχείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν να μην μιλάμε σήμερα για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, αλλά να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό, όμως, πρέπει να το θυμηθείτε και να καταλάβετε.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες Βουλευτές, η τακτική αυτή την οποία ακολουθείτε και οι διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν και κάτι άλλο. Δείχνουν βέβαια την έλλειψη επιχειρημάτων, αλλά δείχνουν και το φόβο, αυτό το φόβο που εσείς προσπαθείτε να καλλιεργήσετε στον ελληνικό λαό, επειδή ακριβώς εσείς οι ίδιοι φοβάστε για την πολιτική σας.

Φοβάστε, γιατί ως ελληνική Κυβέρνηση είστε παγιδευμένοι και υποταγμένοι στις μνημονιακές πολιτικές και υποχρεώσεις. Επειδή δεν μπορείτε να αρθρώσετε αυτόνομο πολιτικό λόγο καλύπτεστε πίσω από τις πολιτικές των μνημονίων που έχουν αποφασιστεί στην Εσπερία. Αρκείστε να περιμένετε την ανάπτυξη που φτάνει, αλλά αυτή η ανάπτυξη φτάνει μόνο μέσα στη μοναξιά των ονείρων σας.

Αφού, λοιπόν, αποτύχατε με τις επενδύσεις -αποτύχατε με τους επενδυτές που θα ερχόντουσαν από το Κατάρ, μετά μας είπατε για επενδύσεις από την Κίνα- ανακαλύψατε και κάτι καινούριο. Ανακαλύψατε τα μεγάλα, τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο, ενώ δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι έρευνες και οι αξιολογήσεις.

Συνεχίζετε να μοιράζετε οικόπεδα εδώ και εκεί και υποσχέσεις. Δημιουργήσατε Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών για τα μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες, όταν αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κάτι. Και αν υπάρχουν θα είναι μετά από δεκαετίες.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται ότι προσπαθεί να αντικαταστήσει ένα παλιό ρητό ενός πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είναι στην Αίθουσα στο Κοινοβουλίου. Το «λεφτά υπάρχουν» το έχετε αντικαταστήσει με το «υδρογονάνθρακες υπάρχουν». Αυτό είναι το νέο success story το οποίο προσπαθείτε να δημιουργήσετε για τον ελληνικό λαό, τον ταλαιπωρημένο και χειμαζόμενο από τις πολιτικές σας.

Για το σήμερα όμως τι λέτε, κύριοι της συγκυβέρνησης; Έξοδος από την κρίση δεν γίνεται με διώξιμο επιχειρήσεων από την Ελλάδα, με πλήρη αποβιομηχάνιση και κλείσιμο παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόσφατα μάθαμε ότι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα φύγουν από την Ελλάδα, όταν εσείς μιλάτε για τη μεγάλη, βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Μιλάτε για αριθμούς, αλλά ούτε οι αριθμοί δεν σας βγαίνουν. Μιλήσατε για πρωτογενές πλεόνασμα μετά από μαγειρέματα κτλ και εφαρμόσατε μια πολιτική για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η πολιτική αυτή όμως σας βγάζει δημοσιονομικό κενό το 2014. Η πολιτική σας αυξάνει το χρέος αντί να το μειώνει, λόγος για τον οποίο λέτε ότι μπήκαμε στα μνημόνια.

Έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατάλυση της δημοκρατίας και τα μνημόνια πηγαίνουν χέρι-χέρι. Αυτές οι πολιτικές για να περάσουν θέλουν καταστολή δικαιωμάτων και καταστολή δημοκρατικών ελευθεριών.

Αυτήν την πολιτική ακολουθήσατε και στο θέμα της ΕΡΤ. Αυτήν την αυταρχική πολιτική ακολουθήσατε και με το «μαύρο». Και αυτά που έγιναν προχθές και αυτά που έγιναν χθες βράδυ έγιναν από αυτή σας την πολιτική.

Εσείς όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή καλείστε να απολογηθείτε. Δεν καλείστε να απολογηθείτε στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ελληνικό λαό.

Καλείστε να απολογηθείτε στο 1,7 εκατομμύρια άνεργους και στους εκατόν πενήντα χιλιάδες νέους επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει την τριετία του μνημονίου, αντί να είναι εδώ και να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση αυτής της πατρίδας.

Καλείστε να απολογηθείτε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Εκατό χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2012. Πόσες θα κλείσουν το 2013; Δεν μπορούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Καλείστε να απολογηθείτε στους διαθέσιμους σε κινητικότητα δημόσιους υπαλλήλους, στους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Οι πεντακόσιες ενενήντα πέντε καθαρίστριες που απολύονται θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Καλείστε να απολογηθείτε και στα νέα παιδιά με την κατάργηση των πενήντα δυο ειδικοτήτων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που αφήνονται στην τύχη τους.

Καλείστε να απολογηθείτε στους ανασφάλιστους με τις πολιτικές σας της ανεργίας που δεν έχουν ούτε πρόσβαση στην υγεία, ενώ διαλύετε τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

Καλείστε να απολογηθείτε στους οικονομικά εξαθλιωμένους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις μειώσεις που έχουν υποστεί, ενώ αυτή τη στιγμή τους χρησιμοποιείται σαν κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια στις λαϊκές αντιδράσεις.

Καλείστε να απολογηθείτε στους πολίτες αυτής της χώρας που θα παγώσουν και φέτος με τις πολιτικές σας για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πολλές μεγάλες πόλεις πιθανόν να πνιγούν στο νέφος αιθαλομίχλης. Πρέπει να απολογηθείτε.

Μιλάτε για νομιμότητα. Ποια νομιμότητα; Νομιμότητα είναι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αυτή της ΕΡΤ; Νομιμότητα είναι η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Ασωπό που η Κυβέρνησή σας ανέχεται αυτό το έγκλημα χωρίς να προχωράει άμεσα σε λύσεις, πέρα από εξαγγελίες;

Είναι νομιμότητα η ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για τις χωματερές, οι οποίες ακόμα δεν έχουν κλείσει; Εσείς προχωρείτε με φόβητρο τα πρόστιμα στην ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Κι αν προχωρήσετε έτσι, κινδυνεύετε πάλι με άλλα πρόστιμα λόγω της μεθόδου την οποία ακολουθείτε που είναι σε αντίθεση με το άρθρο 20 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Νομιμότητα είναι η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάφορες καταγγελίες που έχουν γίνει;

Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, μέχρι εδώ. Το μόνο καλό που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε τώρα, πριν οδηγήσετε τη χώρα πιο βαθειά στο χάος και την καταστροφή. Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια κυβέρνηση του λαού μπορεί ουσιαστικά να διαπραγματευθεί, για τρεις λόγους: Θα έχει το λαό με το μέρος της. Δεν μας κρατάνε οι δανειστές πουθενά. Καταλαβαίνετε τι λέω. Δεν έχουμε αναλάβει ευθύνες μνημονιακών πολιτικών. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, –μισό λεπτό- θέλω να πω στους αγαπητούς συνάδελφους και συναδέλφισσες Βουλευτές ότι ο καθένας μας αυτή τη στιγμή έχει και τη δική του προσωπική ευθύνη. Ο καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη σημαντική, αν η πατρίδα και ο λαός της θα συνεχίσει να πορεύεται στον κατήφορο της υποτέλειας και τις εξαθλίωσης ή με αξιοπρέπεια θα αρθρώσει το ανάστημά του για μια άλλη πολιτική, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: