Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη για την απαξίωση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής επιθεώρησης

syriza

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ

04.09.2013

Αρκεί η κοινή λογική ώστε να κατανοήσουμε ότι η παράλειψη διενέργειας ελέγχων (τακτικών και εκτάκτων, ακόμη και μετά από καταγγελίες πολιτών), η «παράλειψη» εφαρμογής της νομοθεσίας, επιτρέπει στους υπεύθυνους ρυπογόνων εγκαταστάσεων, είτε ανήκουν στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, να συνεχίζουν να αυθαιρετούν σε βάρος των Πολιτών και του Περιβάλλοντος.

Τη 18η Ιουλίου με ερώτησή μου προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ (αρ.13095) έθεσα το θέμα της υποβάθμισης και υποστελέχωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ). Η απάντηση είναι αποκαλυπτική. Ο Αν. Υπουργός, κ. Καλαφάτης, όχι μόνο επιβεβαιώνει την υποβάθμιση της ΕΥΕΠ, αποποιούμενος των ευθυνών και δείχνοντας την τρόικα και το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά συνεχίζει σημειώνοντας ότι για τον περιβαλλοντικό έλεγχο η κύρια αρμοδιότητα είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης και το μέλλον που επιφυλάσσει για το Περιβάλλον και τους Πολίτες της χώρας…

Την ώρα που η Αυτοδιοίκηση καταδικάζεται σε μείωση πόρων και «στοχοποιείται» ως η μεγάλη δεξαμενή για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στη τρόικα, μόνο ως πρόκληση εκλαμβάνεται η αναφορά του Αν. Υπουργού ΠΕΚΑ στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης! Η αναφορά σε αρμοδιότητες που γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν μόνο στα χαρτιά του …Καλλικράτη, δεν μπορεί να διασκεδάσει ούτε το υπαρκτό έλλειμμα περιβαλλοντικής επιθεώρησης, ούτε τις ευθύνες της κυβέρνησης γι αυτό!

Σκουριές Χαλκιδικής, Ασωπός, Θριάσιο, παράνομη διακίνηση απορριμμάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση και ο κατάλογος είναι μακρύς. Η πολιτική των μνημονίων που υπηρετεί η κυβέρνηση καταλύει τους μηχανισμούς του Δημοσίου για την περιβαλλοντική επιθεώρηση, αφήνει ασύδοτες τις ρυπογόνες δραστηριότητες και εγκαταλείπει το Περιβάλλον και τους Πολίτες στο έλεος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι πλέον η ώρα για ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο αλληλεγγύης, αποφασιστικότητας και ενότητας εργαζομένων και κοινωνίας, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: