Ανακοίνωση της Ε.Ε.Κ.Ε. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το σ/ν «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
30/07/2013 Σχολιάστε
Τετάρτη, 30-07-2013
Από τις 25 Ιουλίου 2013 βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το εν λόγω σχέδιο νόμου, πλην όμως η συγκεκριμένη «νομοθετική πρωτοβουλία» δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας, ούτε με τις προσδοκίες του προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά ο Πολίτης ως τελικός αποδέκτης και οι υπηρεσίες που πρέπει να λαμβάνει.
Η ασφάλεια του πολίτη και η πολιτική προστασία είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα. Για να έχουν την κοινωνική αποδοχή και να εφαρμοσθούν με επιτυχία, απαιτείται σχεδιασμός, στόχευση σε αυτό που θες να υπηρετήσεις, μελέτες και επιχειρήματα για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος και κυρίως διάλογος με τους πολιτικούς, κοινωνικούς φορείς, αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο και τους αποδέκτες των αλλαγών.
Ως κεντρικός στόχος παρουσιάζεται η αναδιοργάνωση του δομικού σχήματος και του λειτουργικού πλαισίου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αποκτήσει χαρακτηριστικά ευελιξίας και αποτελεσματικότητας. Αυτός ο στόχος βασίζεται στο τρίπτυχο τάξη, ασφάλεια, μετανάστευση και θα επιτευχθεί με συγχωνεύσεις, καταργήσεις ιεραρχικών επιπέδων, νέες διοικήσεις, συνεργασίες με φορείς και άλλα.
Αρκετά νωρίς είχαμε επισημάνει ότι οι δομές λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι παρωχημένες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές και θα έπρεπε να δρομολογηθεί η αναδιοργάνωσή της, μέσα από μια διακομματική επιτροπή της Βουλής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι του σώματος, των εργαζομένων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες. Την πρόταση αυτή την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα, χωρίς φυσικά να έχουμε εισακουσθεί.
Ωστόσο, η μόνη κατευθυντήρια γραμμή του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών. Ούτε επιλύει τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας ούτε έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας ή τις προσδοκίες των εργαζομένων και φυσικά τον μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι τον πολίτη. Αντιθέτως, αναπαράγει τις παλιές δομές αντί να αντικαθιστά την παρωχημένη νομοθεσία και να βάζει τις βάσεις για μια νέα αστυνομία.
Συγκεκριμένα:
α) Δεν συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, ούτε την προετοιμάζει για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών. Το Ν/Σ είναι πρόχειρο, αποσπασματικό και φαίνεται να έχει πολύ βραχύ ορίζοντα. Η καθετοποίηση των κλάδων μέχρι τη βάση, δημιουργεί τον κίνδυνο για διαφορετικές αστυνομίες, αυτονόμηση υπηρεσιών, αλληλοεπικάλυψη τους, υπονομεύει τον συντονισμό τους και συλλογικοποιεί την ευθύνη για την εγκληματικότητα σε μία περιφέρεια για να μην αποδίδεται σε κανέναν. Δεν οριστικοποιείται, αφού σύμφωνα με το υπουργείο, θα ακολουθήσει η «ανασυγκρότηση των υπηρεσιών των υπολοίπων βαθμίδων με κανονιστικές πράξεις», πρακτική αυθαιρέτων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
β) Συνιστά ακραία δημοσιονομική επίθεση στο αστυνομικό σώμα, στην λογική των μνημονιακών πολιτικών, καταργώντας 6.700 θέσεις για το κατώτερο προσωπικό, που έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη. Αν αυτό υλοποιηθεί, όπως και η προτεινόμενη αποκέντρωση των υπηρεσιών, θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις στα ψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, συνιστά μια απλοϊκή προσέγγιση με αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στη λειτουργικότητα της αστυνομίας όσο και στις σχέσεις της με την κοινωνία.
γ) Προσανατολίζεται στην παροχή υπηρεσιών δύο ταχυτήτων, παραδίδοντας στην ΕΛ.ΑΣ. καθήκοντα δημοτικής αστυνόμευσης.
δ) Δεν επιλύει τα ζητήματα αποκέντρωσης των υπηρεσιών. Αντίθετα προχωρεί σε επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού, δημιουργώντας νέες συγκεντρωτικές υπηρεσίες και διευθύνσεις και μάλιστα αντιγράφοντας άκριτα ξένα πρότυπα, αντί να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τις ήδη υφιστάμενες. Δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα του προσωπικού και τα πάγια αιτήματά του για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και τη διαρκή μετεκπαίδευσή του, απορρίπτοντας ακόμα και έτοιμα σχέδια εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης.
ε) Συνδέει την ιεράρχηση για την καταπολέμηση του εγκλήματος με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, με κίνδυνο τα ΜΜΕ να αναχθούν σε ρυθμιστή της αντιεγκληματικής πολιτικής που θα εξαρτάται από εξωθεσμικά, υποκειμενικά κριτήρια, όπως αυτά θα διαμορφώνονται από τις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής.
στ) Δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα του προσωπικού και τα πάγια αιτήματά του για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και τη διαρκή μετεκπαίδευσή του, απορρίπτοντας ακόμα και έτοιμα σχέδια εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση που στην κορυφή της προεκλογικής της ατζέντας είχε την εγκληματικότητα, για να τρομοκρατήσει το λαό και να κλέψει την ψήφο του, έχει διαλύσει κάθε υποδομή ασφάλειας στη χώρα, έχει απαξιώσει το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και με αυτό το νομοθέτημα βάζει την ταφόπλακα στην λειτουργία της αστυνομίας, υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια στο μέλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε στον Ελληνικό Λαό, ότι οι πληγές που έχουν προκαλέσει οι κυβερνήσεις των μνημονίων σε θέματα ασφαλείας, με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο χρόνο, είναι αθεράπευτες. Αν οι αστυνομικοί τηρούσαν τη νομοθεσία σε επιχειρησιακά θέματα που αγγίζουν την ασφάλεια του πολίτη, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί τίποτα. Το μόνο κομμάτι που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να λειτουργεί καλά, το ενισχύει και το αναβαθμίζει σε βάρος των υπολοίπων, είναι οι κατασταλτικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., για να χτυπάει τους αγώνες του λαού για ζωή και αξιοπρέπεια και να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους τοκογλύφους.
Η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ πρέπει να απεμπλακεί από την μικροκομματική και μικροπολιτική σκοπιμότητα που θέλει να εξυπηρετήσει ο υπουργός. Αναδιοργάνωση δεν μπορεί να γίνεται με την αλλαγή της κάθε κυβέρνησης ή του κάθε υπουργού. Όποιο σχέδιο προχωρήσει θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου που θα εφαρμοσθεί και γι’ αυτό απαιτεί διάλογο και συναίνεση από όλες τις πλευρές. Για ένα τέτοιο ζήτημα διάλογος μόνο από το διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί και επανακαταθέτουμε την πρότασή μας, να καταρτισθεί από την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
Το θερινό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, που διαλύει Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζεται με τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ. και των δομών ασφαλείας.
Το μοντέλο της αστυνομίας που οραματίζεται και προετοιμάζει η Κυβέρνηση, είναι στα πλαίσια των αναγκών των τροϊκανών για τη λεηλασία του ελληνικού λαού.