Δήλωση της Χ. Καφαντάρη για τις ανακοινώσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ για δημιουργία και ανασχεδιασμό πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες

syriza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12.07.2013

Με αφορμή τις δηλώσεις του νέου Υπουργού ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτη, ότι «προωθείται ΚΥΑ με τον Υπουργό Παιδείας για δημιουργία και ανασχεδιασμό πανεπιστημιακών τμημάτων, τόσο στις προπτυχιακές όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές, που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες», η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη δήλωσε τα εξής:

Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού ΠΕΚΑ για δημιουργία και ανασχεδιασμό πανεπιστημιακών τμημάτων, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας,  τόσο στις προπτυχιακές όσο στις μεταπτυχιακές σπουδές που σχετίζονται με τις γεωεπιστήμες, είναι υποκριτικές και αποτελούν ακόμα μια προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών προθέσεων ξεπουλήματος των  ορυκτών πόρων χωρίς καμιά γεωστρατηγική πολιτική, αλλά και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με τα αποτελέσματα περί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αφού ακόμη δεν μπορούν να ενημερώσουν ούτε την ίδια τη βουλή γι’ αυτά.

Δυστυχώς, ο κ. Μανιάτης, νομοθέτησε διαφορετικά για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού ως μέλος της βουλής συμμετείχε και στήριξε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και προώθησε με την ψήφο του, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και αποπληρωμής του χρέους στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, την «κατάρρευση» της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης:

– Σχέδιο Αθηνά, που προωθεί την κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών, την συγχώνευση άλλων την μεταφορά των φοιτητών σε άλλες πόλεις και την αλλαγή του γνωστικού τους αντικειμένου.

– Την συνολική μείωση των κονδυλίων τόσο για την Ανώτατη Παιδεία, όσο και για την έρευνα και την άρνηση διορισμού επιτυχόντων λεκτόρων.

– Τον αποκλεισμό ολόκληρης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας από την πρόσβαση στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τον αποκλεισμό τους από τα νέα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα και εξελίξεις.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ, σε περίπτωση που δεν γνωρίζει αν και πανεπιστημιακός ο ίδιος, ότι στην χώρα μας λειτουργούν, με βάση το μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων του 2013, τουλάχιστον 17 σχολές και τμήματα, με κύριο γνωστικό αντικείμενο τις γεωεπιστήμες και το περιβάλλον, καθώς και ανάλογα μεταπτυχιακά τμήματα.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ, σε περίπτωση που δεν γνωρίζει αν και πανεπιστημιακός ο ίδιος, ότι υπάρχει πληθώρα ελλήνων επιστημόνων, παρά την μετανάστευση, ικανότατοι να χειριστούν θέματα υδρογονανθράκων.

Ας σταματήσει, ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ, να καλλωπίζει τις αποτυχίες της μνημονιακής κυβέρνησης, στην οποία μετέχει, μοιράζοντας από τώρα τα έσοδα από την οποιαδήποτε αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ας σταματήσει, ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ, την καταλήστευση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, από τους οποίους το 97,5% οι προκάτοχοί του διοχέτευσαν στον πίθο των Δαναΐδων του δημόσιου χρέους και της αποπληρωμής των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Ας σταματήσει, ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ, τη διάλυση των ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων, όπως του ΙΓΜΕ, και ας τα ενισχύσει αναβαθμίζοντάς τα και στελεχώνοντάς τα, ώστε να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας για την ελληνοποίηση της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας.

Ας σταματήσει, ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ, τις διθυραμβικές δηλώσεις του για δημιουργία – βάσει Νορβηγικού Μοντέλου – του «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών», αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η εισροή πόρων θα αρχίσει από το 2025.

Ας σταματήσει, ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ, εδώ με τις δηλώσεις του, γιατί έχει ήδη αρχίσει να μοιράζει και θέσεις εργασίας από τώρα, στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Το Γραφείο Τύπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: