Ερώτηση για τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ΕΛΠΕ

syriza

12-07-2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

·         Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

·         Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

·         Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

 

Θέμα: Να ελέγχεται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ΕΛΠΕ.

 

Το 2003 ο όμιλος Λάτση, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, καταφέρνει μέσα από μια «ελέγξιμη» συμφωνία, στην οποία είχε αντιταχθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, να ξεφορτωθεί το ελλειμματικό και τεχνολογικά απαρχαιωμένο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ συγχωνεύοντάς το στην ΕΛΠΕ Α.Ε.  καθιστώντας τον όμιλο Λάτση κύριο μέτοχο στο μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό όμιλο της χώρας.

 Ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, διυλιστηρίου που συνδέεται με ένα από τα χειρότερα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας , έγινε σε ένα χώρο που κάθε άλλο παρά κατάλληλος ήταν και με τεχνολογίες που εγείρουν ερωτηματικά.

Εγέρθηκε ένα διυλιστήριο καθ’ ύψος πάνω σε παράνομες προσχώσεις που έγιναν επί δικτατορίας σε μία βιομηχανικά υπερκορεσμένη περιοχή δίπλα σε κατοικίες.

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, από την αρχή εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους για την επιλογή της θέσης του νέου διυλιστηρίου και της αύξησης της δυναμικότητας.

Στο όνομα όμως της βιωσιμότητας της ΕΛΠΕ και των διαβεβαιώσεων των παραγόντων ότι οι όροι του περιβαλλοντικού κανονισμού θα τηρούνται στο έπακρο, θα υπήρχε μείωση των εκπομπών και συνεργασία με τις τοπικές αρχές . Τελικά η επένδυση ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία.

Δυστυχώς οι φόβοι επαληθεύτηκαν.

 Οι νέες μονάδες είτε λόγω τεχνολογίας, είτε λόγω κακού σχεδιασμού, κατασκευαστικών αστοχιών είτε κακής λειτουργίας, δημιουργούν συνεχή επεισόδια ρύπανσης, οχλήσεις, θορύβους και πάνω από όλα κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Επιπρόσθετα σε όλα αυτά είναι και η απαξιωτική στάση της Διοίκησης της ΕΛΠΕ που δεν ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα τους κατοίκους και στις εύλογες διαμαρτυρίες των Δημοτικών αρχών, των τοπικών κινήσεων και των κατοίκων απαντά με απαράδεκτες επιστολές, υποσχέσεις ρουσφετιών και προσωπικού χαρακτήρα «εξυπηρετήσεις».

Τη στάση αυτή ζήσαμε και στο κοινοβούλιο όταν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το νόμο περί αποθεμάτων πετρελαιοειδών σαν εκπρόσωπος της ΕΛΠΕ εμφανίστηκε ο νομικός σύμβουλος !!!

Ο εφιάλτης μιας διαρκούς ρύπανσης και κυρίως ενός νέου ατυχήματος συνοδεύει κάθε μέρα στης ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στην ΕΛΠΕ. Βλέποντας και την πορεία  της ΕΛΠΕ που παρουσιάζει ζημίες για πρώτη φορά στην ιστορία τους είναι δεδομένο  ότι θα υπάρξει αφόρητη πίεση για συνέχιση της παραγωγής κάτω και από επισφαλείς συνθήκες και αδιαφορία για το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους..

Με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου -οδηγία seveso- για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και των περιοίκων

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Ελέγχεται η διορισμένη από το ΥΠΕΚΑ Διοίκηση της ΕΛΠΕ στο κατά πόσο τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και οι συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των μονάδων της Ελευσίνας ;
  • Υιοθετούν την στάση της Διοίκησης που απαξιωτικά και διχαστικά αντιμετωπίζει τις τοπικές αρχές και τους δημότες θυμίζοντας άλλες εποχές ;
  • Δεσμεύονται στην παροχή όλων των δελτίων έρευνας περιστατικών ατυχημάτων ή ρυπάνσεων προς τις τοπικές αρχές ;
  • Είναι όλο το προσωπικό της ΕΛΠΕ κατάλληλα καταρτισμένο και εκπαιδευμένο, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι από λειτουργικές αστοχίες και επεισόδια ρύπανσης;
  • Παρακολουθούνται τα αποθέματα ασφαλείας, όπως ορίζονται από το νόμο;
  •  Επιτρέπουν το πλήρες άδειασμα των δεξαμενών από προϊόντα και αργό πετρέλαιο με κίνδυνο πρόκλησης μεγάλου ατυχήματος ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Πετράκος Αθανάσιος

 

Ουζουνίδου Ευγενία

 

Αλεξόπουλος Απόστολος

 

Αθανασίου Νάσος

 

Διώτη Ηρώ

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Μητρόπουλος Αλέξης

 

Πάντζας Γεώργιος

 

Στρατούλης Δημήτριος

 

Σταθάς Ιωάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: