Ερώτηση για την κατάσταση στο Ποικίλο Όρος

 

syriza

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Οικονομικών

– Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

28.06.2013

ΘΕΜΑ: Ιδιοκτησιακό καθεστώς Ποικίλου Όρους και περιβαλλοντική υποβάθμισή του

Το Ποικίλο Όρος αποτελεί το δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας και είναι το φυσικό σύνορο με το Θριάσιο Πεδίο. Είναι επιμήκης, χαμηλή οροσειρά και αποτελεί τη φυσική κατάληξη της Πάρνηθας στο Σαρωνικό Κόλπο. Στο Ποικίλο Όρος έχουν βρεθεί 200 περίπου είδη φυτών, 60 είδη εντόμων και αποτελεί πέρασμα για 80 περίπου είδη πουλιών. Συνιστά περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και αποτελεί μία από τις τελευταίες ελπίδες για τη διατήρηση ανεκτού περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική. Είναι ανεκτίμητος πνεύμονας οξυγόνου και δροσιάς, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας και επιδρά ευεργετικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Η περιοχή της Δυτικής Αττικής άρχισε ουσιαστικά να αναπτύσσεται οικιστικά μετά το έτος 1925 και κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και εσωτερικούς μετανάστες. Στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους έχουν αναπτυχθεί οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Άνω Λιοσίων Ασπροπύργου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πετρούπολης, οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση, διεκδικώντας από τον Ι.Ν. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας -και άλλους φερόμενους ως «ιδιοκτήτες»- τμήμα της πόλης και του Ποικίλου Όρους.

Πιο συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις αφορούν έκταση 7.500 στρεμμάτων στη δυτική Αθήνα (περιοχή Αγ. Τριάδας), η οποία περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Ποικίλου Όρους, καθώς και μεγάλο τμήμα των εντός σχεδίου περιοχής του Δήμου Πετρούπολης, που έχουν κατατμηθεί σε μικρότερες ιδιοκτησίες και έχουν μεταβιβαστεί σε πολίτες. Η υπόθεση εξελίσσεται εν μέσω όχι μόνο πολυετούς ολιγωρίας και αδράνειας της Πολιτείας, αλλά και αρωγής της ορισμένες φορές προς τους καταπατητές. Προς ενίσχυση των διεκδικήσεων του ανωτέρω Ιερού Ναού, το Υπουργείο Οικονομικών – με την υπ. αριθμ. 47/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτισμάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, την οποία ο τότε Υπουργός έκανε δεκτή – αναγνώρισε και παραχώρησε υπέρ του Ναού, σε πρώτη φάση 1.028,5 στρέμματα, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής. Η απόφαση αυτή μετά τις έντονες και εύλογες αντιδράσεις που προκάλεσε, ανακλήθηκε με νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το 2008, με την υπόδειξη για ορισμό εμπειρογνωμόνων για την έκδοση οριστικής γνωμοδότησης. Έκτοτε η διαδικασία αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα οι διεκδικήσεις να διαιωνίζονται στην πορεία του χρόνου και το πρόβλημα να παραμένει άλυτο, απουσία πολιτικής βούλησης.

Επειδή:

– Το Ποικίλο Όρος απειλείται όχι μόνο από τις διεκδικήσεις εκκλησίας και ιδιωτών αλλά και από την επέκταση του αστικού περιβάλλοντος σε βάρος του βουνού, από έργα και χρήσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του, από επιχειρηματικές δραστηριότητες, τόσο νόμιμες όσο και παράνομες, από πυρκαγιές και διάβρωση του εδάφους λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

– Το Ποικίλο Όρος είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στο ταλαιπωρημένο Θριάσιο Πεδίο και τις υπερδομημένες συνοικίες της δυτικής Αθήνας και συνεπώς είναι εύλογη η απορία για τους λόγους που ωθούν την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να κωλυσιεργούν, δημιουργώντας κίνδυνο για την απώλεια δημόσιας δασικής γης.

-Η κατάσταση αυτή αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για κάθε σχέδιο περιβαλλοντικής ανάπτυξης για το Ποικίλο όρος – υπάρχει επί παραδείγματι επιστημονική πρόταση αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της επίδικης περιοχής, η οποία παραμένει για χρόνια στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε επιτέλους το Ποικίλο Όρος να χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, για να προστατευθεί από τους κάθε λογής επίδοξους καταπατητές, και με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες, που θα διαμορφωθούν με τη συμμετοχή και των όμορων δήμων, να αναδειχθεί το Ποικίλο Όρος ως πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού;
  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα, καθότι οι αναφερθείσες καταστάσεις έχουν άμεσες συνέπειες, νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να αρθεί το προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνει Ι.Ν. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίαςστη συγκεκριμένη περίπτωση, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ;
  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να διαθέσει τις νομικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου με τη συγκρότηση Επιτροπής, που θα προχωρήσει σε έρευνα και καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας στη διεκδικούμενη περιοχή, με τελικό σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα από σχετική νομοθετική ρύθμιση;

Οι ερωτώντες και ερωτώσες βουλευτές

Χαρά Καφαντάρη

Ρένα Δούρου

Στάθης Παναγούλης

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: